ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Στο διάβα της ζωής»

Ο Γιάννης Σκαλόπουλος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 6 Μάρτη του 1939. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και υπηρετούσε στο Δημόσιο επί 33 χρόνια στην Πάτρα, στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Με την ποίηση ασχολείται από τότε που ήταν 15 χρονών. Το 1971 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Σκέψεις», μετέφρασε σε ελεύθερο 15σύλλαβο την Α’ Ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου και τώρα συνεχίζει την μετάφραση του Ομηρικού Έπους. Το 2004 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποίηση». Τα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε εφημερίδες, σε ξένα λογοτεχνικά περιοδικά και Ανθολογίες. Ασχολείται και με τον πεζό λόγο σαν χρονογράφος. Από το 1955 είναι συνταξιούχος. Μετά τα έργα του «Ποίηση» και «Σκέψεις» ο κ. Σκαλόπουλος κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Στο διάβα της ζωής…».

Το έργο του «Στο διάβα της ζωής» περιλαμβάνει ποιήματα, στοχασμούς και χρονογραφήματα. Ο συγγραφέας στον πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Και σκάρωνα από 15 χρονών στιχάκια και σύντομα πεζά κείμενα. Τα πρωτόλειά μου αυτά τα έδινα σε συμμαθητές μου να δω τι απήχηση είχαν. Λιγοστοί ευαίσθητοι και στοχαστικοί με ενθάρρυναν, άλλοι ήταν αδιάφοροι και κάποιοι κρυφογελούσαν, θεωρώντας με προφανώς γραφικό. Συνέχισα τη ρότα μου και συνεχίζω να διαβάζω και να γράφω και τώρα στα 85 μου να αντλώ γνώσεις, ιδέες, παραδείγματα, να κρατώ σημειώσεις- προπλάσματα δημιουργίας. Ήταν η γραφή μια δημιουργική απασχόληση, καταφυγή και εκτόνωση από όσα με απασχολούσαν. Γύρω στα εικοσιπέντε μου χρόνια ήρθα κοντά στις μαρξιστικές, σοσιαλιστικές ιδέες στις οποίες παραμένω αταλάντευτα αφοσιωμένος. Με την εμπέδωσή τους μέσα από θεωρητικά κείμενα και βιβλία, άλλαξε ο τρόπος που έβλεπα τη ζωή και τους ανθρώπους».

Στο βιβλίο του κ. Σκαλόπουλου περιλαμβάνονται ποιήματα βγαλμένα μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες της περιπετειώδους ζωής του. Ποιήματα με τίτλο «Ο διανοούμενος», «Η βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία», «Τα δικά μας Χριστούγεννα», «17 Νοέμβρη 1973», «Αυτή είναι η Αγάπη», « Πρωινή Ομίχλη», «Το μέσα Υπόγειο» και πολλά άλλα κοσμούν το έργο του. Παράλληλα το βιβλίο του περιλαμβάνει και στοχασμούς αλλά και χρονογραφήματα, όπως «Ν’ αλλάξουμε τον κόσμο», «Η αποστολή του ποιητή», «Το παραμύθι που είναι αληθινό», «Η απάντηση στους 32 πνευματικούς ανθρώπους» και πολλά άλλα. 

Ο Γιάννης Σκαλόπουλος σε σκιτσογραφία

Όπως αναφέρει στο κλείσιμο του προλόγου του ο κ. Σκαλόπουλος: «Πιστεύω και επιθυμώ, όπως κάθε δημιουργός να διαβαστούν τα γραφτά μου και να αφήσουν κάτι στους αναγνώστες: μια εικόνα, έστω μια λέξη, μια φράση, ένα παράδειγμα, ένα επιχείρημα που θα τους θυμίσει ανάλογα δικά τους βιώματα, θα βοηθήσει να σκεφτούν καλύτερα, να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τα πανανθρώπινα ιδανικά, να νιώσουν συμπάθεια για τους αδικημένους ανθρώπους, να παρακινηθούν, προ πάντων να πράξουν ό,τι και όπως μπορεί ο καθένας, για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος σε έναν καλύτερο κόσμο».

Στο στοχαστικό του κείμενο με τίτλο «Ποιοι θυσιάστηκαν» ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να αναζητήσετε όλοι εσείς οι τίμιοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι – έχετε υποχρέωση – τον αληθή πατριωτισμό, την πραγματική αγάπη για την πατρίδα, σε εκείνους τους  χιλιάδες ανώνυμους, επιφανείς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών και άλλους αφανείς Έλληνες που εκόντες για τις πανάκριβες ιδέες τους βασανίστηκαν, υπέφεραν στα χιτλερικού τύπου κολαστήρια της Ελλάδας, από τα αξιολύπητα χαμαντράκια της υποτέλειας και δουλοφροσύνης, τους «εθνικόφρονες», που οι πιο πολλοί πλούτισαν, οι κλέφτες – από την περιπέτεια των πατριωτών και τον αντικομουνισμό τους, που σακατεύτηκαν και δεν μετάνιωσαν, που στυλώθηκαν αγέρωχοι μπροστά στα αποσπάσματα, οικτίροντας τους ξενόδουλους δολοφόνους τους, κοροϊδεύοντας τον θάνατο! Έπεσαν λεβέντες και ήρωες, γιατί πίστεψαν στην πραγματική λευτεριά και δημοκρατία, που δεν ήρθαν ακόμα».