Όταν ήμουν μικρή, ο μπαμπάς κάθε τέτοια εποχή μου απήγγειλε τους στίχους του Δροσίνη.
“Ω χρόνια μου νεανικά
σαν ανοιξιάτικες βροχές
περάσατε κι εσείς“.
… έτσι δεν είναι οι βροχές της Άνοιξης;
Το νέο ταβερνάκι της πόλης “28“ κάνει grand oppening στην Κουμιδιά.
Δυο νέα παιδιά, ήρθαν από την Αγγλία στην εποχή της πανδημίας, μπήκαν στα στενά της Κουμιδιάς, βρήκαν ένα λιλιπούτειο μαγαζί χωρίς σχεδόν καθόλου εσωτερικό χώρο, βγήκαν στο καλντερίμι δίπλα στο παλιό “all time classic” μεζεδάδικο και “αυθάδικα” παρουσίασαν μια άλλη άποψη της μυτιληνιάς κουζίνας.
Έφαγα την τέλεια μελιτζανοσαλάτα χωρίς πολλές προσμίξεις, με ισορροπημένη παρέμβαση ταχινιού.
Ένα λίγο asian καλαμάρι σε κρούστα εντυπωσιακά νόστιμο και με πετυχημένο τηγάνισμα σε πεντακάθαρο λάδι.
Μια καλοστημένη σαλάτα νέας γενιάς.
Οι κολοκυθοκεφτέδες, η πράσινη φάβα και ο φρέσκος μπακαλιάρος αλά fish and chips μας κέρδισαν όλους, όπως και η συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια που εκφράζει χαρά, ξεγνοιασιά και μεράκι.
Επιτέλους ένα ταβερνάκι στη Λέσβο που φτιάχνει το δικό του ψωμί.
Τα σκεύη όλα διαλεγμένα με άποψη και χάρη.
Τι λέγαμε την άλλη φορά;
Απλά πιατάκια του μεζέ, αλλιώς.
Δεν χρειάζεται κόπος, τρόπος χρειάζεται
Ο νεαρός σεφ, βέρος Άγγλος, φλεγματικός ή μη, ξέρει να μαγειρεύει και να εντάσσει μια παραδοσιακή κουζίνα στα νέα δρώμενα χωρίς φανφάρες και φιοριτούρες.
Η κουζίνα τους παραμένει μυτιληνιά, διακηρύσσει καλή πρώτη ύλη και δεν ξεφεύγει από τη γεύση του νησιού.
Ακόμα και κείνο το μαγειρεμένο χταπόδι σ’ έκανε να θες μια τζούρα ούζο στο στόμα για να το συνοδεύσεις.
Αγαπώ τέτοια νέα παιδιά, με τέτοια δύναμη ψυχής που γυρνάνε στον τόπο τους, φέρνουν και άλλους μαζί τους πολλά υποσχόμενους για να μεταλλάξουν κομψά και ευεργετικά την παράδοση μόνο και μόνο για να πάνε τα πράγματα παρακάτω … ως οφείλουν.
Και να μη ξανακούσω τη λάσπη πως οι Άγγλοι δεν έχουν κουζίνα… (αυτό θα το αναπτύξω άλλη φορά !) Γιατί και έχουν μια τεράστια old british cuisine και έχουν εξελιχθεί σε συναρπαστικό γαστρονομικό προορισμό με τη modern british cuisine.
Οι εργολάβοι του Άριστον έχουν γεύση Μυτιλήνης
Από μικρή λάτρευα τους εργολάβους. Έχω δοκιμάσει εργολάβους από όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Φέτος το Πάσχα οι εργολάβοι του Μιχάλη Καραβακάλη είχαν την τιμητική τους. Ήταν απόγευμα εκείνη τη μέρα που μας ήρθε μια υπογλυκαιμία. Θέλαμε γλυκό κανονικό με τα όλα του – ούτε με στέβια, ούτε με λίγη ζάχαρη. Έτσι μπήκαμε στο Άριστον.
Ένα πολύ όμορφο και γεμάτο καλούδια ζαχαροπλαστείο με αύρα άλλης εποχής. Έξτρα περιποιημένο και politicly correct! Οι βιτρίνες, τα πρωτόκολλα με τις τούρτες, οι πάστες, τα τυλιχτά, οι μαργαρίτες και σοκολατένιες ελιές. Όλα φρέσκα και υπέροχα τοποθετημένα στα ράφια ή στα ψυγεία.
Μας δήλωσε μάλιστα:
Τα πασχαλινά κουλουράκια τα πλάσαμε φέτος με τα χέρια γιατί μας εμπνεύσατε – έτσι όπως δώσατε τη συνταγή στα Νέα της Λέσβου! (Μας δήλωσε ο Μιχάλης).
Φύγαμε γεμάτοι από εργολάβους, γεμάτα, και μπατόν σαλέ με φέτα και άλλα με παρμεζάνα. Τα κερασάκια με τη σοκολάτα και οι bitter μαργαρίτες δεν μας φτάνουν ποτέ.
Γλύκισμα καρύδας
Έτσι το έφτιαχνε η νονά μου, η Βηλελμίνη Ψαριανού.
Υλικά
130γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
140 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250 γρ. βούτυρο μαλακό
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ινδοκάρυδο
200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
5 αυγά χωρισμένα
αλάτι
2 βανίλιες
1 λεμόνι το ξύσμα του
Για το σιρόπι
700 γρ. νερό
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
Λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί 30 εκ., καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 5 με 6 λεπτά.
Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.
Συναρμολόγηση
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το γλύκισμα, το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
Πασπαλίζουμε ολόγυρα με μπόλικη ινδική καρύδα.