Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ: «Για πρώτη φορά εργαζόμενοι σκέφτονται να παραιτηθούν»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης τα προβλήματα από την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού και μάλιστα σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σε τέτοιο σημείο, ώστε κάποιοι συνάδελφοί τους να σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης μη μπορώντας να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση όγκου δουλειάς (2021 με 2022, +28.000 ημέρες νοσηλείας), που την επωμίζεται το ήδη ελλιπές, κουρασμένο και γερασμένο προσωπικό που εδώ και χρόνια υφίσταται μία πρωτόγνωρη πίεση, αρχικά απ’ το μεταναστευτικό, στη συνέχεια με την πανδημία και τώρα με την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η υπηρεσία οφείλει σε εργαζόμενους ακόμα άδεια του 2022, ενώ έχουν ήδη καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2024 καθώς και μέχρι 60 ρεπό ανάπαυσης που από μόνο του αυτό είναι παράτυπο, όπως αναφέρουν.

«Για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια υπάρχουν συνάδελφοι που σκέφτονται την παραίτηση», τονίζουν οι συνδικαλιστές. Και συνεχίζουν: «Νέοι συνάδελφοι ψάχνουν και βρίσκουν τρόπους ώστε να φύγουν από το νοσοκομείο προς άλλες υπηρεσίες. Κάποιοι δεν κάνουν δεκτή την θέση τους κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί. Αρκετοί συνάδελφοι προχωρούν σε συνταξιοδότηση έστω και πρόωρη, ενώ φυσικά τα κενά τους δεν καλύπτονται ποτέ. Έχει να προσληφθεί επικουρικός εργαζόμενος πάνω από 2 χρόνια και οι μόνιμοι που προσλαμβάνονται κατά 90% είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σαν επικουρικό. Με τον τρόπο αυτό το πρόσημο παραμένει μόνιμα αρνητικό. Από το 2022 έως 2024 πανελλήνια το πρόσημο είναι μείον 7.517 συνάδελφοι».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρονται και στην προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής σημειώνοντας ότι «η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σίγουρα είναι σημαντική, αλλά  να  φωτογραφιζόμαστε με κάθε νέο μηχάνημα που αγοράζουμε δεν είναι λύση. Τα μηχανήματα πρέπει να τα δουλεύουν χέρια. Το Βοστάνειο χρειάζεται έμψυχο δυναμικό». Υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι περισσότερες κλινικές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και οι βάρδιες βγαίνουν πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Οι τραυματιοφορείς είναι κατά 20% λιγότεροι από πέρυσι, με μειωμένα άτομα στην βάρδια, ενώ έχει προστεθεί στις αρμοδιότητές τους και το αιμοδυναμικό και το μαιευτικό (απόσπαση τραυματιοφορέα σε Κ.Υ.). Το ακτινολογικό για το οποίο πριν ενάμιση χρόνο έγιναν κινητοποιήσεις για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τελικά σήμερα αντί να έχει ενισχυθεί είναι με λιγότερους εργαζόμενους. Αυτά είναι 2 χαρακτηριστικά τμήματα χωρίς να σημαίνει ότι και στα υπόλοιπα τμήματα δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα έμψυχου δυναμικού.

Τέλος, οι συνδικαλιστές αποδίδουν στο μεγάλο όριο ηλικίας (μόνιμο προσωπικό, 80% άνω των 50 ετών) καθώς και στην εντατικοποίηση της εργασίας τους πολλούς συναδέλφους τους με ασθένειες (μυοσκελετικά, αυτοάνοσα, κακοήθειες, κλπ.) που δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν κυκλικό ωράριο, με συνέπεια οι υπόλοιποι που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο να έχουν ακόμα μία έξτρα επιβάρυνση.

Επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι απλά νούμερα οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου ζητούν να καλυφθεί με έμψυχο δυναμικό, που θα πρέπει να εργάζονται υπό συνθήκες σύμφωνες με τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img