Στις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 6 ετών, καθώς και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους.
Ήδη ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου έχει ενημερωθεί για το εν λόγω πρόγραμμα και ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις του στο αρμόδιο Υπουργείο. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός, «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στην στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, παρακολουθώντας αυτές τις περιπτώσεις μέσω των Παιδικών Σταθμών και των κοινωνικών μας δομών. Φυσικά και θα επιδιώξουμε να ενταχθούμε στο νέο πρόγραμμα επ’ ωφελεία των παιδιών και των οικογενειών τους».
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι Δήμοι, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα Κέντρα ειδικών θεραπειών, οι οποίοι θα εγγραφούν στο προβλεπόμενο Μητρώο Φορέων Πρώιμης Παρέμβασης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πλέον του ΦΠΑ που αποτελεί συνεισφορά του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων). Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 35.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, θα ωφεληθούν συνολικά 2.500 παιδιά. Με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται – ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών, που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα – σε 800 ευρώ σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα, 600 ευρώ σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα και σε 400 ευρώ σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα. Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Η διεπιστημονική ομάδα που θα συγκροτηθεί θα αποτελείται από αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και ένα μέλος εκ των ακόλουθων ειδικοτήτων: Φυσικοθεραπευτή ή ειδικό παιδαγωγό ή απόφοιτο Τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Οι υπηρεσίες παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού, την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.), τη συμβουλευτική υποστήριξη και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.