Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

“Βούλιαξε” από κόσμο η Αγιάσος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή για αγροτικό προϊόν της Λέσβου, η γιορτή του κάστανου, χθες Κυριακή, έδειξε ότι μπορεί μέσα από συντονισμένη προώθηση να αποτελέσει μοχλό έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών, και μάλιστα αυτό σε μια περίοδο που πλέον οι αφίξεις των Τούρκων μειώνονται και για τους Ευρωπαίους τουρίστες η σεζόν έχει κλείσει, ενώ συνήθως τέτοια εποχή έχουμε ακόμα θρησκευτικό τουρισμό. 

Παρά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι καθυστερημένες χρηματοδοτήσεις λόγω των εκλογών από το Δήμο, ενώ η Περιφέρεια δεν συμμετείχε, η επιστράτευση και επιχειρηματιών χορηγών έφερε το ποθητό αποτέλεσμα καθώς η κοινότητα κατάφερε να βρει χρήματα για την κάλυψη των εξόδων για την γιορτή. Η Πρόεδρος της Κοινότητας, Διαμάντω Ρουγκέλλη, εξέφρασε στα Νέα της Λέσβου τις ευχαριστίες της σε όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία της γιορτής του κάστανου, σημειώνοντας: «Βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι, όπως και οι προηγούμενοι και θα συνεχίσουν και οι επόμενοι, ώστε η γιορτή του κάστανου να αποτελέσει έναν πόλο προσέλκυσης τουριστών, αλλά και ανταλλαγής πολιτισμού».

Ξενάγηση των τουριστών στο χωριό

Όπως ήταν αναμενόμενο και το είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, στη γιορτή του κάστανου βρέθηκαν και Τούρκοι τουρίστες που επέλεξαν το συγκεκριμένο διάστημα για εκδρομές στη Λέσβο, πέραν του τοπικού πληθυσμού που άρχισε να συρρέει από νωρίς στην Αγιάσο. 

Εκτός από το άφθονο κάστανο που προσφέρθηκε σε όλες τις παρασκευές του στους επισκέπτες, η διοργάνωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προβολής για την πολιτιστική δραστηριότητα της λαογραφίας του χωριού. 

Οι πάγκοι με κάστανα, αλλά και τοπικά προϊόντα

Οι εκδηλώσεις

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την γιορτή του κάστανου. Όπως κάθε χρόνο η συμμετοχή του κόσμου από το πρωί κιόλας ήταν μεγάλη με ντόπιους κατοίκους αλλά και τουρίστες να κατακλύζουν τα γραφικά στενάκια της Αγιάσου. Πάγκοι και με άλλα τοπικά προϊόντα και με κάστανα είχαν στηθεί σε όλη την Αγιάσο, με τη μυρωδιά του ψημένου κάστανου να πλανιέται στον αέρα σ’ όλους τους δρόμους και όλα τα στενά του χωριού. 

Τα μουσικά τμήματα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Στην πλατεία του χωριού μάγεψαν με την μουσική τους το μουσικό τμήμα του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου αλλά και της ορχήστρας του στρατού της 98 ΑΔΤΕ, με τον κόσμο να συρρέει για να απολαύσει το θέαμα. Το χορευτικό συγκρότημα «Ακρίτες του Αιγαίου» ξεσήκωσε τον κόσμο και τους επισκέπτες με τα χορευτικά του. Στο χώρο της VisitAgiasos αλλά και του Αναγνωστηρίου είχαν στηθεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφιών. Τέλος, ομάδες τουριστών από την Τουρκία αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν σε περιπατητικές διαδρομές και ξεναγήσεις στον καστανιώνα και σε άλλα σημεία του χωριού. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img