Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

“Βουτιά” στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο 1,33 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή αυτή την εβδομάδα, από 1,43€ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο
  • Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

“Βουτιά” στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται τις τελευταίες 10 ημέρες κι η πτώση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας μια ανάσα στους καταναλωτές οι οποίοι δίνουν τις παραγγελίες τους για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα που, τυπικά, ξεκίνησε από την Παρασκευή. Από το 1,43 ευρώ το λίτρο που ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου στις 15 Οκτωβρίου, η μέση τιμή έπεσε πριν λίγες μέρες στο 1,33€, ενώ καθημερινά πολλά πρατήρια προχωρούν και σε νέα μείωση τιμής στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. 

Ωστόσο, οι αποκλίσεις μεταξύ των εταιρειών αλλά και πρατηρίων ίδιας εταιρείας, ανάλογα με την περιοχή όπου δραστηριοποιούνται, εξακολουθούν να είναι μεγάλες, φθάνοντας έως και τα 10 λεπτά το λίτρο και γι’ αυτό απαιτείται έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων.

Η κίνηση στα πρατήρια φάνηκε την τελευταία εβδομάδα που ξεκίνησαν τα κρύα, αφού μέχρι τώρα η καλοκαιρία ευνόησε τα νοικοκυριά και γλίτωσαν το κόστος θέρμανσης μέσα στο φθινόπωρο. Οι ποσότητες που μεταφέρουν τα βυτία ποικίλλουν και ξεκινούν από 300 λίτρα μέχρι 2 τόνους για τις μεγάλες δεξαμενές των πολυκατοικιών. Η φθηνότερη τιμή, σύμφωνα με την τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου, που έγινε την Δευτέρα, ήταν 1,278 ευρώ σε πρατήριο της Λάρσου και οι ακριβότερες, 1,38€, σε πρατήρια του Μανταμάδου και του Πλωμαρίου.

Οι πρατηριούχοι

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο πρατηριούχος, Δημήτρης Βουνάτσος, «πράγματι, οι τιμές ακολουθούν μια πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα κι αυτό είναι καλό για τους καταναλωτές, αφού η μείωση συνέπεσε με τα πρώτα κρύα που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει κίνηση, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή για τις γιορτές και βλέπουμε καθημερινά ότι οι καταναλωτές κάνουν έρευνα πριν αγοράσουν πετρέλαιο και ψάχνουν, όπως είναι λογικό, την χαμηλότερη τιμή. Παράλληλα, κάνουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα».

Αρκετοί όμως είναι και οι καταναλωτές που περιμένουν την καταβολή των δώρων των γιορτών και των πάσης φύσης επιδομάτων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την δαπάνη, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου, Ματθαίο Καβαρνό: «Για την ώρα η κίνηση είναι μετρημένη γιατί και ο καιρός είναι καλός με λίγα σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ημέρες. Πάντα οι περισσότερες παραγγελίες δίνονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα που οι εργαζόμενοι παίρνουν τα δώρα και τα επιδόματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πρατηρίου από το οποίο θα προμηθευτούν πετρέλαιο οι καταναλωτές παίζουν και οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για να δελεάσουν, αλλά και να διευκολύνουν τους πελάτες τους στην πληρωμή των παραγγελιών τους. Πρώτη η ΕΚΟ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει έκπτωση 5% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν η AVIN και η Shell. Η AVIN προσφέρει έκπτωση 6% για αγορές με πιστωτικές κάρτες και 3% για αγορές με χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος go4more. Έκπτωση 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων ανακοίνωσε από την πλευρά της η Shell. 

 

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, οι αιτήσεις συνεχίζονται έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 22 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. 

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στις 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στις 34.000 ευρώ, και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

spot_img

More articles

spot_img