Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Βράζει» η εκπαίδευση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνουν κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αλλά και τη διαφωνία τους με αυτό το νέο σχέδιο νόμου. Ήδη το τελευταίο διάστημα σχολές και τμήματα πανεπιστημίων στα αστικά κέντρα της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ η εξεταστική των φοιτητών είναι προ των πυλών. 

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του συλλόγου φοιτητών

Το νέο νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει βρει αντίθετους φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει την λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Επιπλέον σε πολλές περιοχές της χώρας και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προχωρήσει με τη σειρά τους σε καταλήψεις των σχολείων, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών διαδέχονται η μια την άλλη, με την μεγαλύτερη ωστόσο να διεξάγεται χθες σε όλες τις περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών και εδώ στη Μυτιλήνη. Παρόλο που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη το τελευταίο διάστημα, στη Μυτιλήνη δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια. 

Χθες έγινε η αρχή και εδώ, αφού η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς, με σκοπό να εκφράσει και εκείνη με την σειρά της την αντίθεσή της με το νέο νομοσχέδιο. Στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του νησιού από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού τόσο η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου εξέδωσαν ανακοίνωση, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών στην Πλατεία Σαπφούς. 

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Γιάννης Συκάς

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού διατυπώνουν την άποψη ότι η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα έχει άμεσες συνέπειες στα πτυχία, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων, μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Με αυτό το σκεπτικό η ΕΛΜΕ Λέσβου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λέσβου συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ την ίδια στιγμή είχαν κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Ήδη από τις 11 και μισή το πρωί φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατευθύνονταν προς την Πλατεία Σαπφούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Με σύνθημα «Πτυχία με αξία – Δωρεάν Σπουδές», φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίθεσης με το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης λόγο απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Γιάννης Συκάς, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και μαθητές σχολείων του νησιού

Από την πορεία στην Ερμού

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία μέσα στην Ερμού. Ο κ. Συκάς ανέφερε στην ομιλία του: «Εδώ και μια δεκαετία παρατηρούμε ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν. Και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά και διαπιστώνουμε άμεσα τις επιπτώσεις στη ζωή μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του συντάγματος προσπαθεί να βρει τρόπο για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και για να «χρυσώσει» το χάπι χρησιμοποιεί και τον όρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν ποιος ο λόγος της ίδρυσής τους. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μη κρατικά και έχουν στόχο το κέρδος και να ικανοποιήσουν τους οικονομικά εύπορους να περάσουν σε ανώτατες σχολές. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους φοιτητές από την πανεπιστημιακή κοινότητα πιστεύουμε ότι έχουν χρέος να αγωνιστούν και να αντισταθούν στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα είναι ένα ακόμα εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών μας».

spot_img

More articles

spot_img