Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρήκαν λύση για τις εκδρομές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Οριστική λύση δόθηκε στο πρόβλημα που υπήρχε όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί από την ενεργοποίηση της διάταξης του 2014, σχετικά με την εφαρμογή ειδικών καθισμάτων στα λεωφορεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει αρκετά γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αναγκάζονταν πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Λέσβο είτε να ακυρώσουν τις ημερήσιες εκδρομές τους, είτε να αρκεστούν στην λύση των σχολικών περιπάτων σε κοντινά σημεία, ώστε να αποφεύγεται η χρήση του λεωφορείου. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό λύθηκε οριστικά και πλέον οι εκδρομές, όπως φαίνεται, θα γίνονται κανονικά. 

Η ενεργοποίηση της διάταξης του 2014 προέβλεπε την χρήση ειδικών καθισμάτων με την εφαρμογή ζώνης τριών σημείων, που λίγα λεωφορεία διέθεταν για την μεταφορά των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την διάρκεια των σχολικών εκδρομών. Μια απόφαση η οποία είχε παρθεί από το Υπουργείο Παιδείας και δημιούργησε έντονες αντιδράσεις τόσο από γονείς όσο και από μαθητές, οι οποίοι αποκλείονταν από τις εκδρομές. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, παιδιά που έχουν ύψος κάτω από 1,50 μ. και βάρος 36 κιλά θα έπρεπε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία μόνο σε ειδικά καθίσματα, με αποτέλεσμα οι μισοί μαθητές να μένουν εκτός σχολικών εκδρομών. Έντονος ήταν και ο πονοκέφαλος των διευθυντών των σχολείων, οι οποίοι υποχρεούνταν να βρουν λύσεις ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην σχολική εκδρομή και αναγκάζονταν είτε να ακυρώσουν τις εκδρομές, είτε να επιλέξουν εκδρομές σε κοντινά σημεία ώστε να αποφεύγεται η χρήση των λεωφορείων. Πριν από κάθε εκδρομή οι άνθρωποι της Τροχαίας έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους στα λεωφορεία, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν όλα κινούνται σύμφωνα με την νομοθεσία και για να δουν αν τηρούνταν όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές που απαιτούνταν. 

Ωστόσο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξακολουθούσε να υπάρχει παρά τις όποιες προσπάθειες τόσο των λεωφορειούχων όσο και των διευθυντών των σχολείων για εξεύρεση κάποιας λύσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές. Πλέον, όπως όλα δείχνουν, βρέθηκε μια λύση στο ζήτημα, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Σωματείου των Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Αιγαίου, Ραφαήλ Βαριάμης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Τροχαίας και τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Βαριάμης: «Έγινε συνάντηση με τον διευθυντή της Τροχαίας και τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου όπου συζητήσαμε σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί  με τις σχολικές εκδρομές. Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα δόθηκε πλέον λύση στο πρόβλημα. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται οι σχολικές εκδρομές με τη χρήση τουριστικών λεωφορείων. Πάρθηκαν κάποιες διευκρινιστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες εφόσον κάποιο λεωφορείο έχει εγκεκριμένου τύπου ζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα μπορεί να προχωρήσει σε σχολική εκδρομή. Επίσης δεν θα υπάρχει και ο περιορισμός που υπήρχε για μαθητές κάτω του 1,50 μέτρου παρά μόνο για τα μικρά σχολικά κίτρινα λεωφορεία».

Ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, αρκετά ικανοποιημένος σχετικά με την επίλυση του προβλήματος που ταλαιπώρησε όλο αυτό το διάστημα τα σχολεία και τους λεωφορειούχους δήλωσε στα Νέα της Λέσβου: «Λύθηκε επιτέλους το πρόβλημα που υπήρχε με τις σχολικές εκδρομές. Δόθηκε λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τους διευθυντές και τους μαθητές τόσο του νησιού μας όσο και της υπόλοιπης χώρας. Ευχαριστούμε πολύ τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βαζούρα, ο οποίος κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί».

spot_img

More articles

spot_img