Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Βροχή” οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο 1,278 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα 
  • Στις 28 του μηνός η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος

“Βροχή” πέφτουν οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης την τελευταία εβδομάδα λόγω του χιονιά και τα βυτιοφόρα των πρατηρίων υγρών καυσίμων “τρέχουν και δεν φτάνουν” για να παραδώσουν τις ποσότητες σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς καταγράφεται σταθερά αυξητική τάση στις τιμές, τις τελευταίες ημέρες η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί στο 1,278 ευρώ, κι  η πλειοψηφία των καταναλωτών επιλέγει το πετρέλαιο για να ζεσταθεί, πράγμα που φαίνεται από την κίνηση στα βενζινάδικα που είναι αυξημένη, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Όπως πάντα, και ακόμη περισσότερο αυτό τον δύσκολο χειμώνα, δεν λείπουν οι παραγγελίες για αγορά πετρελαίου βερεσέ, μέχρι οι πελάτες να είναι σε θέση να πληρώσουν, ή με δόσεις, ώστε το κόστος να μετριαστεί στους επόμενους μήνες.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, «πράγματι η κίνηση έχει αυξηθεί το τελευταίο 10ήμερο λόγω του τσουχτερού κρύου σε όλο το νησί, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη. Αρκετοί καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο και πριν από τις γιορτές που η τιμή ήταν πολύ καλή, στο 1,10 – 1,13 ευρώ λόγω και της επιδότησης στην αντλία. Γενικότερα, φέτος, παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, το πετρέλαιο κινήθηκε καλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Σκαμπανεβάσματα…

Η αύξηση της τιμής από την αρχή της χρονιάς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση από το κράτος της επιδότησης στην αντλία από 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση και στις χονδρικές τιμές των εταιρειών. Σε σύγκριση όμως με το άνοιγμα της λιανικής πώλησης, τον περασμένο Οκτώβριο, που η τιμή είχε πιάσει “ταβάνι”, στο 1,413 ευρώ το λίτρο, καταγράφεται μείωση κατά 13 λεπτά, δηλαδή 130 ευρώ στην προμήθεια τόνου.

Σύμφωνα με τον πρατηριούχο, Ματθαίο Καβαρνό, ο κόσμος περίμενε τα κρύα για να πάρει την απόφαση να δώσει τις παραγγελίες του. «Σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι γιατί είναι φθηνότερη και η τιμή, παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου μειώθηκε η επιδότηση στην αντλία κατά 0,10 ευρώ. Οι παραγγελίες συνήθως είναι για μικρές ποσότητες, ίσα – ίσα να βγει ο χειμώνας, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που γεμίζουν τις δεξαμενές φοβούμενοι ότι η τιμή θα αυξηθεί», τόνισε ο ίδιος. 

Η αύξηση της ζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα συνέπεσε με τα απαγορευτικά στα δρομολόγια (και) των πλοίων που μεταφέρουν καύσιμα στο νησί μας λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά το γεγονός αυτό δεν δημιούργησε πρόβλημα στην αγορά, αφού τα πρατήρια είχαν φροντίσει να εφοδιαστούν από πριν και να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Το επίδομα θέρμανσης

Τώρα, οι καταναλωτές περιμένουν την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης που θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου. Η πληρωμή αφορά το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα σχετικά παραστατικά να καταχωρηθούν στην πλατφόρμα myΘέρμανση έως και τις 15 του μηνός. Η καταβολή της επόμενης δόσης θα γίνει έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου.

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img