Ανάστατη είναι η κοινωνία της Λέσβου, εξαιτίας της απόφασης του δήμου Μυτιλήνης να ζητήσει αναδρομικά, από τους ιδιοκτήτες κιβωτίων, τα οποία φιλοξενούνται στα οστεοφυλάκια των νεκροταφείων που είναι στη δικαιοδοσία του δήμου, 10 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εκ των ιδιοκτητών επιλέξουν να τα διατηρήσουν, θα κληθούν να πληρώσουν 50 ευρώ, ενώ όσοι δεν επιθυμούν τα οστά των συγγενών τους θα σταλούν στο χωνευτήριο.
Η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ από το 2017 και είναι άξιο απορίας πώς παρά τις κατά καιρούς ειδοποιήσεις που είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια, μόνο ένας μικρός αριθμός ιδιοκτητών ανταποκρίθηκε κι έσπευσε να πληρώσει.
Να τονισθεί ότι για την αναδρομική ισχύ της καταβολής των 10€, δεν ευθύνεται ο δήμος Μυτιλήνης, καθόσον, είναι νόμος του κράτους και στην περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες, οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Μυτιλήνης θα διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, είναι ίδια μ΄ αυτή που υφίσταται στις εφορίες της χώρας, βάσει της οποίας εάν κάποιος υπάλληλος δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο και την καταγραφή μέσα σε μια δεκαετία και η υπόθεση παραγραφεί, διώκεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Μυτιλήνης, Χρήστος Τσιβγούλης, τόνισε ότι «αν και ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για την αναδρομική ισχύ της απόφασης, καθώς αν δεν την εφαρμόσουν οι υπάλληλοι θα διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος», εξετάζει όλες τις πιθανότητες επωφελούς λύσης για τους ιδιοκτήτες των κιβωτίων που φιλοξενούνται στα δημοτικά κοιμητήρια. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί η επιθυμητή λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε», είπε.
Με δημοσίευμά τους τα Νέα της Λέσβου την Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2025 είχαν αναδείξει το θέμα στο οποίο και έγραφαν: «Ουσιαστικά ο Δήμος ξεκινά μετά από χρόνια την καταγραφή των κιβωτίων στα οστεοφυλάκια, ώστε αφενός μεν για όσα κασελάκια δεν υπάρχουν συγγενείς ή ενδιαφερόμενοι τα οστά να προωθηθούν στις τάφρους (χωνευτήρια) των οστεοφυλακίων για να απελευθερωθούν ράφια και αφετέρου να καταγραφεί ο αριθμός για να έχει ο Δήμος μία ακριβή εικόνα και να μπορέσει να προγραμματίσει καλύτερα τα έργα, σύμφωνα με τις ανάγκες».
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ της 18ης Απριλίου αναφερόταν: «Οι δημότες όταν θα ενημερώνονται για την προθεσμία θα πρέπει να απευθύνονται τηλεφωνικά στο Δημοτικό Κατάστημα της περιοχής τους και να δηλώνουν τον ΑΦΜ και τα ονόματα των συγγενών, τα κασελάκια των οποίων επιθυμούν να διατηρηθούν στο οστεοφυλάκιο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερώνονται για τον σχετικό αριθμό με τον οποίο θα μπορούν να πληρώνουν στην τράπεζα τα 10 ευρώ και με τον ίδιο αριθμό θα καταβάλλουν αυτό το ποσό κάθε έτος».
Αντιδράσεις πολιτών
Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις που διατύπωσαν συμπολίτες μας με αφορμή αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί και κυρίως δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι για να φυλάσσουν τα οστά των συγγενών τους θα πληρώσουν αναδρομικά 50 ευρώ για την πενταετία 2020-2025. «Πού ακούστηκε να πληρώνουμε αναδρομικά για τα οστά που φυλάσσονται. Ας τα στείλουν στο χωνευτήρι». Μια φραστική αντίδραση συνδημότη μας από χωριό της Μυτιλήνης, ενώ δεν φείδονται ανάλογων απαντήσεων κι άλλοι συνδημότες μας. «Να βγάλουν μια απόφαση και να μειώσουν το ποσό». Κάποιος άλλος σημείωσε επικαλούμενος και την αδυναμία κάποιων ιδιοκτητών να πληρώσουν ότι «εμείς θέλουμε να τα κρατήσουμε, αλλά, υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουνε να πληρώσουν. Αυτοί τι πρέπει να κάνουν; Να στείλουν τα κόκκαλα των προγόνων τους στο χωνευτήρι;».
Γενικώς, το θέμα της αναδρομικής χρέωσης από το δήμο Μυτιλήνης με το ποσό των 50 ευρώ στους ιδιοκτήτες κυτίων οστών που φυλάσσονται στα κοιμητήρια του δήμου, είναι κάτι που αφορά, περί τους 10.000 κατοίκους της Μυτιλήνης.