Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Ξανά Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου προγραμματίζεται η μεγάλη Γιορτή που συγκεντρώνει κόσμο από όλο το νησί

Επανέρχεται δριμύτερη, μετά από 2 χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας, η καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για την διοργάνωση της εκδήλωσης μεταξύ της Δημοτικής Κοινότητας και των τοπικών Συλλόγων, ενώ οι καστανοπαραγωγοί και οι επαγγελματίες καλούν όλους τους πολίτες να ανηφορίσουν στο γραφικό χωριό για να γευτούν το παραδοσιακό προϊόν και να περπατήσουν στον Καστανιώνα. Οι φουφούδες θα ανάψουν, όπως πάντα, από νωρίς το πρωί και η Πρόεδρος του χωριού, Διαμάντω Ρουγκέλη, υπόσχεται μια όμορφη γιορτή για όλους με πολλά κεράσματα, μουσική και καθαρό αέρα.

Η “Γιορτή του κάστανου” έχει γίνει θεσμός για την Αγιάσο, και αν δεν είχε μεσολαβήσει ο κορονοϊός που ακύρωσε τις εκδηλώσεις πέρυσι και το 2020, αυτή θα ήταν η 19η διοργάνωση στον ορεινό οικισμό. Η σοδειά φέτος είναι πολύ καλή για τους παραγωγούς και οι τελευταίες βροχές ευνόησαν τους καρπούς του Καστανιώνα, που έχει πλέον εξυγιανθεί μετά από τον εμβολιασμό των δέντρων για την καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους που ευθυνόταν τα προηγούμενα χρόνια για τον μαρασμό τους.

Καλή σοδειά

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η κ. Ρουγκέλη «η φετινή παραγωγή είναι σαφώς καλύτερη και μεγαλύτερη από πέρυσι κι αν μας ευνοήσουν κι άλλο οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή αν βρέξει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο καρπός θα μεγαλώσει περισσότερο και θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ καλή χρονιά για το φημισμένο κάστανο της Αγιάσου. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι κάθε χρόνο λιγοστεύουν οι καστανοπαραγωγοί γιατί η νέα γενιά δεν ασχολείται με το δάσος και τα δέντρα, αν και πρόκειται για μια πλούσια κληρονομιά του τόπου μας. Χρειάζονται νέες ποικιλίες και φυτεύσεις δέντρων για να ζωντανέψει ο Καστανιώνας και να συνεχίσει να μας δίνει τους πολύτιμους καρπούς του»

Η Κοινότητα έχει υποβάλει ήδη αίτημα επιχορήγησης για την διοργάνωση της Γιορτής στην Περιφέρεια και τον Δήμο Μυτιλήνης, ενώ όπως πάντα όλοι οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες θα συνεισφέρουν για να είναι επιτυχημένες οι εκδηλώσεις. Εκτός από τις φουφούδες και τα κάστανα που θα προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες μαζί με κρασί, ούζο και μέλι, θα υπάρχει έκθεση προς πώληση τοπικών προϊόντων, μουσική από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου, ενώ εκτός από τον ελεύθερο περίπατο στον Καστανιώνα θα υπάρχει και βανάκι για τη μεταφορά των επισκεπτών.

spot_img

More articles

spot_img