Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Ξανά καταυλισμός το πάρκινγκ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στο ίδιο έργο θεατές για άλλο ένα καλοκαίρι φέτος – αυτόν τον μήνα που κορυφώνεται και λόγω του Δεκαπενταύγουστου η κίνηση των επισκεπτών προς τη Λέσβο – οι δημότες της Μυτιλήνης βλέπουν τους χώρους του πάρκινγκ και τον περιβάλλοντα χώρο της μαρίνας Μυτιλήνης να έχουν μετατραπεί σε καταυλισμό για άτομα Ρομά.

Μόνιμα κατειλημμένη από το πρωί μέχρι το απόγευμα η στάση στην αφετηρία των ΚΤΕΛ και γεμάτη σκουπίδια, τα οποία πετούν από διάφορες συσκευασίες ειδών διατροφής, ποτών κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο μέσα από την καλή συνεργασία που είχαν η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή, με τον Υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριο Ντουρουντού, η αστυνομία είχε καταφέρει να βάλει τάξη μέσα στους χώρους του πάρκινγκ, φέτος τον Αύγουστο τα φαινόμενα της κατασκήνωσης επαναλαμβάνονται μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα που δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα.

Πέραν της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου της μαρίνας και τμήματος του πάρκινγκ ως καταυλισμού,  σοβαρό είναι, όπως γράφαμε και χθες μέσα από τη σχολιογραφία μας, το υγειονομικό ζήτημα, καθώς η έλλειψη τουαλετών στους χώρους αυτούς μετατρέπει σε πρόχειρες τουαλέτες τα παρτέρια και τους γύρω χώρους πίσω από τα αυτοκίνητα για τα άτομα που παραμένουν σε αυτήν την περιοχή σε συνεχή βάση. Οι καταστηματάρχες της οδού Οδυσσέα Ελύτη διαμαρτύρονται καθώς ενοχλούνται τόσο οι ίδιοι όσο και πελάτες τους από άτομα που επαιτούν, ενώ εκφράζουν και την ανησυχία τους μήπως επαναληφθούν φαινόμενα δολιοφθορών, κλοπών, καθώς τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκαν κλοπές ακόμα και μπαταριών επαγγελματικών φορτηγών από την πιάτσα των φορτοταξί, όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου Μανώλης Προκοπίου, όταν το Νοέμβριο του 2021 «έβαλαν στο χέρι» και το δικό του επαγγελματικό αυτοκίνητο.

Ανάμεσα στους μεγάλους και μικρά παιδιά περιφέρονται πολλές φορές ανεξέλεγκτα σε άθλια κατάσταση ανάμεσα στις ρόδες των αυτοκινήτων

Κάποιοι επαγγελματίες εκτιμούν ότι ενδεχομένως αυτή τη φορά να βρίσκονται στους χώρους του πάρκινγκ και άτομα Ρομά από τον καταυλισμό της Γέρας, ο οποίος έκλεισε πριν από λίγες εβδομάδες, αυτό ωστόσο που επισημαίνουν εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία τους είναι να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα πορνείας, καθώς γυναίκες Ρομά εξωθούνταν από συζύγους ή γονείς να εκδίδονται σε ντόπιους πελάτες. «Δεν θέλουμε ξανά τέτοιες εικόνες μπροστά από τις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι δυνατόν εδώ να περνούν διάφοροι ντόπιοι από τη Μυτιλήνη και να ψωνίζουν γυναίκες. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν στο κέντρο λίγα μέτρα από το Δημαρχείο», είπε ένας επαγγελματίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και για διακίνηση ναρκωτικών κι άλλες έκνομες πράξεις, έχει προ καιρού υποβάλει υπόμνημα προς τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, που είναι και ο μόνος μέχρι τώρα που τόλμησε να πει στη δικαιοσύνη τα πράγματα με το όνομά τους, θέτοντας το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις. Αυτά τα φαινόμενα μεταφέρονται και μέσα στο πάρκινγκ κατά καιρούς όταν φεύγουν από την Παγανή άτομα Ρομά και στρατοπεδεύουν στο κέντρο της Μυτιλήνης και προς τούτο, άλλωστε, τα Νέα της Λέσβου με φωτογραφικό υλικό έχουν ασχοληθεί μέσα από τα ρεπορτάζ τους θέτοντας κρίσιμα ερωτηματικά.

Επέμβαση της αστυνομίας και έλεγχος της νομιμότητας αυτοκινήτων και εμπορευμάτων

Η παρουσία της αστυνομίας

Μέσα στα τόσα άλλα θέματα τάξης και ασφάλειας που έχει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αστυνομία είναι αναγκασμένη – ελλείψει μιας γενικότερης πολιτικής από το Δήμο στα θέματα της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων – να ασχολείται και με τα θέματα των Ρομά μέσα στο πάρκινγκ, κάτι που έγινε και χθες από τους δικυκλιστές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.  

Πρόκειται για την ομάδα αστυνομικών που βρίσκεται όλες τις ώρες στο δρόμο και θεωρείται από την πιο αποδοτική δύναμη της αστυνομίας, μετά την αναδιάρθρωση που έκαναν πριν από ένα χρόνο περίπου ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ντουρουντούς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Ηλίας Βαζούρας. Οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με τις μοτοσικλέτες στους χώρους του λιμανιού, στο πάρκινγκ, στην αγορά, ενώ κάνουν ελέγχους ακόμα και μέσα στα πάρκα και χθες το πρωί διενεργούσαν ελέγχους στον περιβάλλοντα χώρο της μαρίνας Μυτιλήνης εξετάζοντας τη νομιμότητα κυκλοφορίας αυτοκινήτων και δίνοντας οδηγίες να μην δημιουργούν προβλήματα οι Ρομά στους διερχόμενους πολίτες και στους οδηγούς που στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους, καθώς επίσης και για τα φαινόμενα της επαιτείας.

Σε κάθε περίπτωση οι κοινόχρηστοι χώροι ειδικά στο κέντρο της Μυτιλήνης αυτή την περίοδο δεν προσφέρονται για μετατροπή τους σε καταυλισμό, πρωτίστως λόγω των υγειονομικών ζητημάτων και της εικόνας που βγάζει ο τόπος μας στους επισκέπτες του καλοκαιριού. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καθώς μικρά παιδιά λίγων ετών περιφέρονται ανεξέλεγκτα ενώ αυτοκίνητα μπαίνουν και βγαίνουν από τους χώρους του πάρκινγκ, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφυλάσσει για τη σωματική τους ακεραιότητα από τυχόν απροσεξία οδηγού.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img