Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ξανά “στο τραπέζι” οι αυξήσεις στο νερό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτή την προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου με την οποία απέρριψε την πρόταση του Δ.Σ. της Επιχείρησης λόγω έλλειψης τεκμηρίωσης
  • Προσφυγή και κατά του Δήμου Μυτιλήνης ετοιμάζει ο Γ. Φλώρος

Ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων και των δύο Δήμων του νησιού μας θα τεθεί το ζήτημα των αυξήσεων στο νερό μετά από την εξέταση της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΛ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία έκρινε ως άκυρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου. Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση της Επιχείρησης προσέφυγε στην ΑΔΑ όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση επί της εισηγήσεως για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία τεκμηρίωση που να αιτιολογεί την απόρριψη της πρότασης του Δ.Σ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαριάννα Νικολαΐδου, ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, ενώ ο Γιώργος Φλώρος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και για την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, «η πρότασή μας για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και αφορά στην βιωσιμότητα της Επιχείρησης και κατ’ επέκταση των παροχών της προς τους πολίτες. Η αρνητική απόφαση των δύο Δήμων δεν βασίστηκε πουθενά και δεν υπήρξε καμία τεκμηρίωση. Γι’ αυτό προσφύγαμε στην ΑΔΑ και δικαιωθήκαμε. Το ίδιο θα πράξουμε και για τον Δήμο Μυτιλήνης, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Επιχείρησης και των καταναλωτών», τόνισε ο ίδιος.

Τα νέα τιμολόγια

Η απόφαση που έχει λάβει η ΔΕΥΑΛ προβλέπει ότι το πάγιο θα διαμορφωθεί στα 17 ευρώ ανά τρίμηνο τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλο το υπόλοιπο νησί, από 14,50 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, αυξάνονται οι χρεώσεις κατανάλωσης ανάλογα με τα κυβικά νερού έως 0,10 ευρώ ανά κυβικό, ενώ και τα τέλη αποχέτευσης αυξάνονται από 10% – 20% επί της αξίας κατανάλωσης ύδρευσης (βλ. πίνακες ανά περιοχή).

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι αναπόφευκτη, ως απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλές της ΔΕΥΑΛ προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί και το κόστος των υλικών που προμηθεύεται η Επιχείρηση από 35% έως 45%. Για παράδειγμα, η τιμή του χλωρίου ανά λίτρο από 0,21 ευρώ αυξήθηκε στο 0,32 ευρώ, όπως και τα καύσιμα, οι αντλίες, οι σωλήνες, κλπ..

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση με τα έσοδα της ΔΕΥΑΛ, τα οποία έχουν μειωθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, ειδικά στα χωριά, υπάρχουν οφειλές έως και 3 ετών, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ή διακανονισμό.

Απέναντι στην απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ βρέθηκε και ο Δήμος Μυτιλήνης, όταν συζητήθηκε το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα, όπου ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση να αυξηθούν οι τιμές, ενώ ταυτόχρονα ζητά από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ όσο και ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Μαραμπούτης, υποστήριξαν ότι οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες, περίπου στα 4 ευρώ στον λογαριασμό του τριμήνου, την ώρα που οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν φθάσει το 70%, ενώ στα υλικά που χρησιμοποιεί η Επιχείρηση οι αυξήσεις αγγίζουν το 50%. 

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως είχαν επισημάνει το τελευταίο διάστημα τα “Νέα της Λέσβου”, αφού η κυβέρνηση δεν στήριξε, όπως είχε υποσχεθεί, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα, οδηγούνται ήδη σε χρεωκοπία. Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος και να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι ήδη τα τελευταία χρόνια οι οφειλές είναι μεγάλες από ανεξόφλητους λογαριασμούς.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img