Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Για ακόμη μια φορά οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών μετά από μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την συμμετοχή πλήθους φοιτητών και καθηγητών του Ιδρύματος στην οποία εκφράστηκαν αρκετές απόψεις τόσο ακαδημαϊκών όσο και φοιτητών, με επιχειρήματα κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, επανήλθε χθες με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς. 

Από την πορεία των φοιτητών

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, με κίνδυνο φυσικά να αναβληθεί γιατί οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδειχναν έντονες βροχοπτώσεις στο νησί μας εκείνες τις ώρες. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε αν και ο καιρός ήταν αρκετά «φορτωμένος», με αποτέλεσμα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας να πραγματοποιηθεί κανονικά. Από τις 11 και μισή ξεκίνησαν φοιτητές να μαζεύονται στην Πλατεία Σαπφούς ώστε να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την ανησυχία τους αλλά και την αντίδρασή τους στο νέο νομοσχέδιο, που πηγαίνει από βδομάδα σε βδομάδα προκειμένου να έρθει στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και πορεία εντός της Ερμού.

Το ζήτημα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στο δημόσιο διάλογο όσον αφορά την εκπαίδευση. Καθηγητές πανεπιστημίων καθημερινά κάνουν παρεμβάσεις εκφράζοντας την άποψή τους. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ομιλίες αλλά και πορείες διοργανώνονται κάθε εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Αρκετά πανεπιστήμια στη χώρα μας κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, παραμένουν υπό κατάληψη. Χθες μάλιστα στις 12 το μεσημέρι σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας πραγματοποιήθηκαν πορείες με την συμμετοχή φοιτητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα κατά της ίδρυσης των μη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από πολλούς εκφράζεται η άποψη ότι αν τεθεί σε εφαρμογή το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας, αυτό θα σημάνει την υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και δη των ακριτικών περιοχών, όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας ότι μια τέτοια υποβάθμιση θα οδηγήσει κατά συνέπεια και στην υποβάθμιση ολόκληρης της Περιφέρειας, αφού το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο κάθε βδομάδα και πιο συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη διοργανώνονται πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας από φοιτητές που στηρίζονται ολόπλευρα και από εκπαιδευτικούς των ιδρυμάτων αλλά και από εργαζόμενους. Πλήθος φοιτητών παραμένουν ανυποχώρητοι απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα κάνουν πίσω μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, που είναι η μη εφαρμογή του νομοσχεδίου. 

Να θυμίσουμε τέλος ότι εδώ και ενάμιση περίπου μήνα η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών αποτελούμενη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχοντας την υποστήριξη και εργαζομένων αλλά και καθηγητών του ιδρύματος προχωρά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε εβδομάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις στην Πλατεία Σαπφούς, πορείες εντός της Ερμού, αλλά και προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, καθώς και εκδηλώσεις με ομιλίες και εισηγήσεις ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

spot_img

More articles

spot_img