- Υπεγράφη χθες από τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Στρ. Κυρατζή, η απόφαση για τη διάθεση της πίστωσης με σκοπό την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για την επισκευή του διατηρητέου κτιρίου στη Σουράδα
- «Σκοπός μας να αποκτήσει τη δική του στέγη ο 2ος Παιδικός Σταθμός που συστεγάζεται με τον 1ο, στο Συνοικισμό», δηλώνει ο Ν. Σπανός
Η αγαστή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παίρνουν το δρόμο τους σημαντικά έργα κοινωνικών δομών που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα του νησιού. Έτσι, μετά από την εξασφάλιση της πίστωσης για τη μελέτη επισκευής και μετατροπής του κτιρίου της παλιάς Πυροσβεστικής σε Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων, όπως έγραψαν την Τρίτη τα “Νέα της Λέσβου”, χθες υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Στρατή Κυρατζή, η απόφαση για τη χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 300.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη για την επισκευή και διαρρύθμιση του Αρχοντικού Κατσάνη, στη Σουράδα, με σκοπό να λειτουργήσει ως Παιδικός Σταθμός. Η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να τρέξει γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάθεση της μελέτης, ενώ ταυτόχρονα αναζητά το χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κτίριο που ρήμαζε επί δεκαετίες.
Από το 2016…
Όπως είναι γνωστό, το Κατσάνειο αγοράστηκε από το Δήμο Λέσβου, επί δημαρχίας του αείμνηστου, Σπύρου Γαληνού, το 2016, με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου, ο οποίος συμφώνησε με το ΤΑΪΠΕΔ να καταβάλλει ο Δήμος το ποσό των 405.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας ώστε να μπορέσει να επισκευαστεί και να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα φάνηκαν τα προβλήματα που θα υπήρχαν για να λειτουργήσει ως σχολείο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη για την επισκευή – αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου και την επέκτασή του.
Επιπλέον ο συντελεστής δόμησης που ισχύει στην περιοχή είναι 0,5 και στο οικόπεδο των 5 στρεμμάτων μπορούν να ανεγερθούν μέχρι 2.100 τ.μ. Όμως οι ανάγκες του Γυμνασίου – Λυκείου, που μετεγκαταστάθηκε τελικά στην Παναγιούδα, με μέσο όρο μαθητών τους 150, απαιτούν περί τα 3.000 τ.μ. με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ένα μικρό αμφιθέατρο, τα γραφεία, βοηθητικούς χώρους, κλπ.
Επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελη εξοφλήθηκαν οι δόσεις για την αγορά του ακινήτου το 2021 και κάθε χρόνο ενέτασσε στο Τεχνικό Πρόγραμμα την επισκευή του Αρχοντικού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχθεί ούτε καν η μελέτη για την αντικατάσταση της σκεπής που έχει καταρρεύσει.
Ο λόγος που επικαλούνταν οι αρμόδιοι γι’ αυτή την κωλυσιεργία ήταν η έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία για την εκπόνηση των εξειδικευμένων μελετών που απαιτούνται, ειδικά για τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν εγκρίσεις και άδειες από διάφορες Υπηρεσίες μέχρι να ανάψουν το πράσινο φως για οποιαδήποτε παρέμβαση.
Η απόφαση της Περιφέρειας
Με την απόφαση της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση του Δήμου εξασφαλίστηκαν 294.000 ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) για την εκπόνηση και ωρίμανση όλων των απαραίτητων μελετών για την επισκευή και διαμόρφωση του Κατσάνειου ώστε να μετατραπεί σε Βρεφονηπιακό και Παιδικό Σταθμό. Αυτή, άλλωστε, ήταν και μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, με εισήγηση του Προέδρου, Μανώλη Ευσταθίου, δεδομένου ότι η Μυτιλήνη στερείται υποδομών σε επίπεδο Παιδικών Σταθμών, αλλά και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επί της διαδικασίας, ο Δήμος θα υποβάλλει τη συγκεκριμένη πρόταση για να εγκριθεί από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ανάθεσης της μελέτης.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός, «αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για το Δήμο και την αξιοποίηση της περιουσίας του προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για ένα κτίριο που είχε αφεθεί στην τύχη του από το 2016 που πέρασε στα χέρια του Δήμου, αλλά ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή άνοιξαν το δρόμο ώστε ο 2ος Παιδικός Σταθμός που συστεγάζεται με τον 1ο στο Συνοικισμό να αποκτήσει τη δική του στέγη, δεδομένου ότι οι ανάγκες και οι αιτήσεις εγγραφών σε Παιδικούς Σταθμούς από την ευρύτερη περιοχή είναι πολλές και στόχος μας είναι να γίνονται δεκτές όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κατοικίες των οικογενειών».