Ξεχειλίζει η αγανάκτηση στον Παπάδο της Γέρας από τα προβλήματα που βιώνουν σχεδόν καθημερινά κάτοικοι του χωριού από τα “καμώματα” ατόμων που διαμένουν στον αυτοσχέδιο – αλλά σε κοινοτική έκταση 12 στρεμμάτων – καταυλισμό των Ρομά. Σημειωτέον ότι με ομόφωνη απόφαση η Κοινότητα Παπάδου και δικηγόρο τον Μανώλη Αρμενάκα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για κατάληψη του χώρου, ρευματοκλοπή, με επικίνδυνες αυτοσχέδιες παροχές ρεύματος, αλλά και νερού. Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των κατοίκων είναι η σχεδόν ισοπέδωση του ξωκλησιού της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται μέσα στην κοινοτική έκταση και για το οποίο οι φιλοξενούμενοι καταγγέλλονται ότι δεν έδειξαν τον παραμικρό σεβασμό.
Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδου, Στρατής Καμάτσος, που είναι ο πρώτος κοινοτάρχης της περιοχής που θέτει το ζήτημα της απομάκρυνσης των Ρομά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και καλούμε κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο να έρθει στο χωριό μας για να βρούμε μια λύση».
Από τη δική του πλευρά ο δικηγόρος της Κοινότητας κ. Αρμενάκας επεσήμανε και τα υγειονομικά προβλήματα που υπάρχουν και ανέφερε την απόφαση του κοινοτικού Συμβουλίου να φτάσουν μέχρι τέλους, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση και προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι θα βρεθούν στη Δικαιοσύνη προ των ευθυνών τους.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Κοινοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ), Στρατής Χατζηχρήστος, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά το κοινοτικό Συμβούλιο είναι ενωμένο σε αυτό, αλλά και σε άλλα ζητήματα του τόπου μας και καλούμε τον Δήμαρχο κ. Κύτελη να προχωρήσει στη διοικητική αποβολή των Ρομά από την κοινοτική έκταση. Ο Δήμαρχος πρέπει να αποφασίσει αν είναι με τους κατοίκους των χωριών μας ή με τους λιγοστούς Ρομά που προκαλούν προβλήματα».
Για το ζήτημα αυτό πήραν θέση και κάτοικοι της περιοχής, με τον κ. Φώτη Δουμούζη να δηλώνει ότι «δεν ορίζει την περιουσία του», δείχνοντας τις συνεχείς ζημιές και κλοπές σε αποθηκευτικό χώρο αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα υγειονομικά ζητήματα, καθώς η ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιείται ως υπαίθρια τουαλέτα από τους διαμένοντες στον καταυλισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιώτης Κοκώνης, μας έδειξε περιφράξεις που έχουν ξηλωθεί και ζημιές που έχουν γίνει σε κτίσματα και εξοπλισμό, ενώ ο δάσκαλος οδήγησης κ. Παναγιώτης Κούμπας ανέφερε ότι «με τόσα που έχουμε υποστεί ως κάτοικοι της περιοχής εμείς είμαστε που αισθανόμαστε ρατσισμό σε βάρος μας από τους Ρομά».
Τόσο οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης από την Κοινότητα όσο και οι κάτοικοι κάλεσαν τα “Νέα της Λέσβου”, ενώ ευρισκόμενοι μπροστά στο Μουσείο Βρανά τόνισαν ότι ενώ στο χωριό τους υπάρχει ένα στολίδι οι τουρίστες που το επισκέπτονται, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έρχονται αντιμέτωποι λίγα μέτρα παρακάτω με τις συνθήκες αθλιότητας από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό των Ρομά που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Σημειωτέον ότι κατά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αυτά τα προβλήματα είχαν αναφερθεί και από το σημερινό πρόεδρο της εταιρείας Αρχιπέλαγος που δημιούργησε το Μουσείο, Νίκο Σηφουνάκη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να συναντήσει ευήκοα ώτα από τον τότε Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό.