Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Ξεκινά η ανάπλαση της Προκυμαίας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ο Δήμος Μυτιλήνης θα καλέσει αυτή την εβδομάδα τον ανάδοχο για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από τους μηχανικούς για την έναρξη των εργασιών από το Φανάρι

Έφθασε επιτέλους η ώρα να πέσουν οι υπογραφές για την ανάπλαση της Προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς, μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες που πήγαν την έναρξη του έργου ένα χρόνο πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό. Αφού έλαβε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου, την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμος Μυτιλήνης θα καλέσει τον εργολάβο για την υπογραφή της σύμβασης εντός 15 ημερών. Αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα και καθυστερήσεις, τα συνεργεία θα εγκατασταθούν στο Φανάρι στο τέλος του μήνα για να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης, που θα διαρκέσουν συνολικά 2 χρόνια.

Το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της η Δημοτική Αρχή, από την προεκλογική ακόμη περίοδο, για να αλλάξει την εικόνα και την λειτουργία της πρωτεύουσας και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την Μυτιλήνη. Ωστόσο, συνάντησε αρκετά εμπόδια από την διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης μέχρι σήμερα, αφού έμπλεξε σε ενστάσεις και προσφυγές που είχαν ως συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών που προγραμματιζόταν για τον περασμένο Οκτώβρη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των εργολάβων για ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 6.435.015 ευρώ με υψηλές εκπτώσεις έως 45%, προμήνυε ότι οι εταιρείες θα κονταροχτυπηθούν διεκδικώντας την ανάληψή του. Πράγματι, μετά από την ανάδειξη του μειοδότη κατατέθηκε η πρώτη ένσταση στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για την έκπτωση του 45% που προσέφερε ο προσωρινός ανάδοχος, με το σκεπτικό ότι ξεπερνούσε το 10% του μέσου όρου των εκπτώσεων που είχαν προσφερθεί από τις υπόλοιπες εταιρείες. Η ένσταση απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και η ίδια εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος κατέθεσε τις απόψεις και όπως προέκυψε από την απόφαση του δικαστηρίου έγιναν αποδεκτές και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

 

Η μελέτη

Θυμίζουμε ότι βάσει της μελέτης οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το Φανάρι και την προβλήτα του λιμανιού, όπου προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο “Blue Sea” μέχρι και την οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

 

Με μέτρα και χρονοδιαγράμματα

 Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο αυτό έργο έχει ξεκινήσει και μόλις ο εργολάβος καταθέσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά θα υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης. Παράλληλα, θα γίνει αυτοψία από μηχανικούς του Δήμου και της εργολήπτριας εταιρείας που εδρεύει στην Αθήνα για να συναποφασιστούν τα στάδια εκτέλεσης του έργου, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η όχληση στην κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και στην λειτουργία των επιχειρήσεων στο μικρότερο δυνατό βαθμό. «Πλησιάζει επιτέλους η ώρα για να ξεκινήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, που θα αναβαθμίσει την εικόνα αλλά και την λειτουργία της προμετωπίδας της Μυτιλήνης. Είμαστε έτοιμοι, από την πλευρά μας, για την υπογραφή της σύμβασης και θα καλέσουμε τον εργολάβο εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε συνάρτηση με την ανακατασκευή του κτιρίου του παλαιού Λιμεναρχείου, στην πλατεία Σαπφούς, αλλά και την ανάπλαση των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα, η αναβάθμιση της βιτρίνας της πρωτεύουσας θα είναι συνολική και ουσιαστική», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιμής.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img