Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Ξεκινά και το δεύτερο “μέτωπο” στην Προκυμαία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις– Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο πρώτο τμήμα με την κατασκευή των υποδομών και των Η/Μ και υδραυλικών συνδέσεων

Προβλήματα στην τοπογραφική μελέτη του Δήμου που έπρεπε να διορθωθούν καθυστέρησαν για λίγες μέρες τις εργασίες στην ανάπλαση της Προκυμαίας, που ξεκίνησαν και πάλι μετά και από την επισκευή του κρηπιδώματος που είχε “φαγωθεί” από την θάλασσα, απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου. 

Από χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση των σωλήνων απ’ όπου θα περάσουν τα καλώδια των ηλεκτρολογικών συνδέσεων και του φωτισμού και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν οι υδραυλικές υποδομές. Στόχος της εταιρείας παραμένει να παραδοθεί αυτό το πρώτο κομμάτι των 300 μέτρων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ παράλληλα, μέσα σε αυτό το μήνα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο δεύτερο τμήμα, στην ευθεία απέναντι από την πλατεία Σαπφούς.

Οι σωλήνες απ’ όπου θα περάσουν τα καλώδια των ηλεκτρολογικών συνδέσεων

Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται συσκέψεις των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, υπό τον Αντιδήμαρχο, Στρατή Τζιμή, καθώς και επιτόπιες ενημερώσεις από την μηχανικό της εταιρείας, Βασιλική Αντωνιάδου, που συντονίζει και επιβλέπει καθημερινά τις εργασίες. Αυτό έγινε και χθες όπου αναφέρθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να πέφτει τσιμέντο για να κλείνει κομμάτι – κομμάτι το πρώτο μέτωπο μετά από την κατασκευή των υποδομών.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του έργου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δίκτυα ανά τμήμα της Προκυμαίας. Γι’ αυτό, πρώτιστος στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες στο λεγόμενο πέταλο του λιμανιού και από το ερχόμενο φθινόπωρο να στηθεί το εργοτάξιο στο Φανάρι. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν επίσης οι εργασίες από την απέναντι πλευρά, όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και μέσα στον ερχόμενο χειμώνα θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας Σαπφούς. Σε ό,τι αφορά την ασφαλτόστρωση της Κουντουριώτη, θα γίνει στο τέλος του έργου, την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 2024.

Ένας μήνας ακόμη για να κλείσει το πρώτο μέτωπο

Συνολικά, οι παρεμβάσεις θα εκτελεστούν σε έκταση 11.000 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην ευθεία απέναντι από την πλατεία Σαπφούς

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Η τελευταία φάση του έργου θα είναι η ασφαλτόστρωση της Κουντουριώτη, με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img