Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ξεκινά ο βιολογικός της νότιας Μυτιλήνης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Με καθυστέρηση 2 ετών άναψε το “πράσινο φως” για την ανάθεση του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και των δικτύων

“Από σαράντα κύματα” πέρασε το μεγάλο και πολυσυζητημένο έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, που επιτέλους είναι έτοιμο να ξεκινήσει, αφού ξέμπλεξε από τις προσφυγές και τις ενστάσεις των εργοληπτριών εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με την τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το έργο θα εκτελεστεί από την εταιρεία που είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού, μόλις προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ εκτιμά ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου και θα παραδοθεί σε 30 μήνες.

Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν το έργο δεν είχε μπλέξει στις προσφυγές, η κατασκευή της Μονάδας στην τοποθεσία “Κουτσουκίδι”, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι, αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια αυτά τα 2 χρόνια που καθυστέρησαν σημαντικά τις διαδικασίες και την εκτέλεση του έργου.

Συμπληρωματική χρηματοδότηση

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα είναι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2019 από τον τότε Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο ποσό αυτό όμως θα πρέπει άμεσα να προστεθούν άλλα 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.

Για την ώρα, το έργο θα ξεκινήσει με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο. 

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση των δικτύων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της μελέτης για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ΔΕΥΑΛ έχει ζητήσει επανειλημμένα την εξασφάλιση του ποσού των 12 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου, έτσι όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου προκειμένου να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, μετά από τις τελευταίες δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την άμεση δρομολόγηση των ώριμων έργων περιβάλλοντος. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταξη του συγκεκριμένου έργου καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων της Μυτιλήνης, ώστε να κλείσει οριστικά τον φάκελο του βιολογικού καθαρισμού που παραμένει ανοιχτός εδώ και δύο 10ετίες.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «ταλαιπωρηθήκαμε πολύ με αυτό το έργο, αλλά πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ και οι εξελίξεις είναι θετικές. Εύχομαι, ελπίζω και προσπαθώ να εκτελέσουμε τον βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης ενιαία και ολοκληρωμένα προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img