Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε πιο εντατικές κινητοποιήσεις προχωρούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό να εκφράσουν την αντίδρασή τους για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ήδη από χθες ξεκίνησε η κατάληψη του κτιρίου Περιβάλλοντος στο Λόφο Ξενία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και στα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των φοιτητών την Παρασκευή, οπότε και αποφασίστηκε η συνέχιση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων και των παραστάσεων διαμαρτυρίας με την συμμετοχή των φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και την κατάληψη του κτιρίου Περιβάλλοντος. 

Οι καταλήψεις των πανεπιστημίων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα τα τμήματα που όλο αυτό το διάστημα παραμένουν κλειστά. Στο ενδιάμεσο πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλου είδους κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε πόλεις της Ελλάδας με την συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών, οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, κάτι που τόσο για την ίδια την περιφέρεια όσο και για το πτυχίο των φοιτητών θα έχει αρνητικές συνέπειες. Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά και μέλη ΔΕΠ, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζουν τις δικές τους ανακοινώσεις εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. 

Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στηρίζει την λειτουργία του Ιδρύματος, εκφράζοντας την άποψη ότι το ζήτημα σχετικά με την ίδρυση ή μη των ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται σε μια συγκυρία όπου υπάρχει μια σειρά άλλων θεμάτων που επηρεάζουν την λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου που θα πρέπει να επιλυθούν. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρει: «Η στήριξη του Πανεπιστημίου υπερβαίνει τα στενά ακαδημαϊκά πλαίσια, αποτελώντας μια στρατηγική επένδυση αειφόρου ανάπτυξης των νησιών, δημιουργώντας εναλλακτικές και υγιείς προοπτικές με βάθος και διάρκεια, πέραν της συμβατικής τουριστικής προσέγγισης. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πλέον αρκούντως μεγάλο και με επιτυχημένη πορεία ώστε να δικαιούται ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αλλά και διεθνώς. Παρά την σχετική νεότητά του, το Ίδρυμα έχει ήδη σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και έχει θεμελιώσει μια στέρεη βάση για το μέλλον, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη και την επένδυση της πολιτείας για τη δημιουργία και λειτουργία του. Η προοπτική της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην τρέχουσα συγκυρία είναι φυσικό να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς, ιδιαίτερα μάλιστα ως προς τις επιπτώσεις σε Πανεπιστήμια της παραμεθορίου, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επιπλέον, μας δημιουργεί ανησυχία το γεγονός ότι οι απόψεις που ακούγονται από διαφορετικούς συνταγματολόγους διίστανται ως προς την συνταγματικότητα του νόμου. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να προταχθούν και να υποστηριχθούν άμεσα και αποφασιστικά οι ειδικές ανάγκες και προτεραιότητες του νησιωτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να μπορέσει επιτέλους να αποκαλύψει και να αξιοποιήσει πλήρως όλο το δυναμικό του, καθώς και να εξυψώσει το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του έργο, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρωταγωνιστώντας καταλυτικά στην ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου».

spot_img

More articles

spot_img