Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ξεκινούν την κοινή ζωή τους από τη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ομογενείς, που θέλουν να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή από τον τόπο απ’ όπου κατάγονται ή και ξένοι, που δεν έχουν έρθει ποτέ εδώ ή ακόμα και στην Ελλάδα, επιλέγουν τη Λέσβο για να τελέσουν τους γάμους τους!…

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

  • Πολλαπλά τα οφέλη του γαμήλιου τουρισμού για τον προορισμό και πρέπει να στηριχθεί!
  • “Ζηλεύουν” από το Mamma Mia και το “Γάμος αλά Ελληνικά” και παντρεύονται εδώ

Ομογενείς, που θέλουν να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή από τον τόπο απ’ όπου κατάγονται ή και ξένοι, που δεν έχουν έρθει ποτέ εδώ ή ακόμα και στην Ελλάδα, επιλέγουν τη Λέσβο για να τελέσουν τους γάμους τους! Έτσι, το νησί μας καθίσταται σημαντικό σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη ζωή, μετατρέπεται σε «τόπο τους», και ταυτόχρονα αναπτύσσεται – έστω με πιο αργούς ρυθμούς από όσο θα θέλαμε – μια μορφή τουρισμού, η οποία μετρά ήδη σχεδόν δύο δεκαετίες και που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της.

Η Γαβριέλα Βατή (φωτό: Κωνσταντίνος Σταματέλλης)

«Όταν πρωτοξεκίνησα το 2004, ένιωθα πως… πάλευα μόνη μου με τα κύματα και αναφέρομαι κυρίως στο πολύ σημαντικό κομμάτι της προβολής. Τα τελευταία χρόνια μόνο αρχίζουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πτυχές του γάμου, να προβάλλουν τη δουλειά τους ενισχύοντας έτσι και από την πλευρά τους τη Λέσβο ως προορισμό γάμου και γενικότερα τη “βιομηχανία” του λεγόμενου “destination wedding”», λέει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Γαβριέλα Βατή, η πρώτη και ίσως η μοναδική αυτή τη στιγμή επαγγελματίας, που με το brand της “Menta Weddings” δουλεύει ως destination wedding planner με ζευγάρια του εξωτερικού, που επιλέγουν τη Λέσβο για τον γάμο τους.

Όπως εξηγεί η κ. Βατή, είναι πολύ σημαντικό για έναν planner (μτφ. επαγγελματία διοργάνωσης) να μπορεί να δείξει στους υποψήφιους πελάτες του τη δουλειά επαγγελματιών, που θα στελεχώσουν την ομάδα του γάμου: Από μακιγιέζ και υπεύθυνο catering, μέχρι φωτογράφο και βιντεογράφο. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία υποδομών τα τελευταία χρόνια, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρους δεξιώσεων. «Οι ωραίες εικόνες είναι σημαντικές για την τελική επιλογή του ζευγαριού. Στη Λέσβο έχουμε και εξαιρετικά τοπία αλλά και εξαιρετικούς επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα, αλλά για να μπορέσω να τους προβάλω στους πελάτες θα πρέπει να υπάρχει δείγμα της δουλειάς τους, δεν θα εμπιστευτούν απλά… τον λόγο μου. Ευτυχώς έχει αλλάξει το κλίμα πολύ θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει.

Τα τοπία της Λέσβου προσελκύουν ζευγάρια για να τελέσουν τους γάμους τους εδώ (φωτό: Κωνσταντίνος Σταματέλλης – Notis & Petros Photography)

Ποιοι και γιατί

Ποιοι είναι εκείνοι, όμως, που επιλέγουν τη Λέσβο ως τον τόπο τέλεσης των γάμων τους και κυρίως γιατί; Όπως μας εξηγεί η κ. Βατή, πέραν των ομογενών που έλκουν την καταγωγή τους από εδώ, δεν είναι λίγοι οι ξένοι που επιλέγουν το νησί μας γιατί αποτελεί μεταξύ άλλων μια διαφορετική επιλογή σε σχέση με την κλασική εικόνα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, που προβάλλεται στο εξωτερικό. «Η τελική επιλογή γίνεται με βάση πολλούς παράγοντες: Η ευκολία πρόσβασης, η ποικιλία τοπίων και άλλων δραστηριοτήτων και βέβαια το να μην είναι ένα “κορεσμένο” μέρος» δηλώνει, επισημαίνοντας πως όσοι αναζητούν μέρος για τους γάμους τους κάνουν εξαντλητική έρευνα και πολλές λεπτομέρειες μάλιστα δεν τις αφήνουν στους επαγγελματίες ακόμη και μετά τη συμφωνία. 

«Όσο αστείο και αν φαίνεται, οι ταινίες Mamma Mia και “Γάμος αλά Ελληνικά” παίζουν τον ρόλο τους γιατί είναι μια πρώτη γνωριμία του ζευγαριού με το τι σημαίνει «ελληνικός γάμος». Αυτό, που προσπαθούμε να τους προσφέρουμε άλλωστε δεν είναι απλά μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αλλά μια εμπειρία ζωής, που ιδανικά διαμορφώνεται και από ένα “πάντρεμα” των εθίμων του τόπου τους με του δικού μας. Και έχουμε πολλά έθιμα να τους προσφέρουμε και τα επιλέγουν και βοηθά πολύ τη Λέσβο, που ξεφεύγει από το κλασικό “μπλε-άσπρο” του Αιγαίου», σχολιάζει. 

Κάπως έτσι, ζευγάρια από την Αγγλία και την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία ή ακόμη και την Τουρκία και φυσικά ως επί το πλείστον από ΗΠΑ και Αυστραλία, απ’ όπου έρχονται πολλοί ομογενείς, επιλέγουν τη Λέσβο για το ξεκίνημα της κοινής τους ζωής.

Τα ζευγάρια από το εξωτερικό «υιοθετούν» πολλά από τα έθιμα των γάμων στη Λέσβο (φωτό: Όλγα Σαλιαμπούκου)

Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η κ. Βατή θυμάται πολλές ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές περιπτώσεις γάμων. Μια που της έχει μείνει στο μυαλό, όμως, είναι εκείνη ενός ζευγαριού που επέλεξε ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρόταση να κάνει τον γάμο του στο ίδιο σημείο: Στο νησάκι απέναντι από τον Μόλυβο! «Η κοπέλα είναι από την Ολλανδία και ο άνδρας έχει κάποια σχέση με το Μόλυβο. Πήγαμε όντως τον Δήμαρχο εκεί και έγινε ένας πολύ όμορφος και ιδιαίτερος γάμος! Μάλιστα το ζευγάρι απέκτησε και ένα κοριτσάκι και το ονόμασε Μάρε (που σημαίνει θάλασσα), μας λέει και αναφέρεται και σε άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως γάμος εν πλω προς την Σκάλα Συκαμιάς, ή σε αρχαιολογικό χώρο και βέβαια ζευγάρια που κάνουν κρυφούς γάμους με μόλις 5-10 καλεσμένους.

 

Ανάγκη στήριξης

Η Γαβριέλα Βατή δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης της συγκεκριμένης αγοράς τουρισμού από την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως στο κομμάτι της προβολής του, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για τον πληθυσμό. «Δεν ωφελoύνται από αυτό μόνο λίγοι επαγγελματίες, που εμπλέκονται έτσι κι αλλιώς στο κομμάτι του γάμου, αλλά επιπλέον ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης. Για κάθε γάμο, αν συνυπολογίσουμε τους καλεσμένους είναι σαν να φτάνει στη Λέσβο ένα μικρό τσάρτερ», λέει χαρακτηριστικά.

«Όσοι επιλέγουν τη Λέσβο για τον γάμο τους δεν είναι σαν τους επισκέπτες, που έρχονται εδώ για διακοπές. Αποκτούν μια σχέση ζωής με τον τόπο κι εκείνοι και οι περισσότεροι από τους καλεσμένους τους, είναι πια πρέσβεις του προορισμού!», επισημαίνει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img