Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ξένες επενδύσεις σε ελληνικές start up

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δύο μεγάλες επενδύσεις σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αναδεικνύει την δυναμική της εγχώριας (αλλά με εξωστρεφή χαρακτηριστικά) καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξαγορά του 49% της εταιρείας Viva Wallet από την JP Morgan έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και η δεύτερη της νεοφυούς Accusonus, την οποία εξαγοράζει το Facebook (ή για την ακρίβεια από τη μητρική του εταιρεία Meta) με 100 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν αυτών όμως, ήδη ετοιμάζονται και τα επόμενα βήματα ξένων επενδυτών στη χώρα μας, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας.

O Xάρης Καρώνης της Viva Wallet (δεξιά) με τον επικεφαλής της J.P. Morgan, Τζέιμι Ντάιμον (κέντρο) και τον Μάκη Αντύπα της Viva Wallet (αριστερά

Όσον αφορά την πρώτη εξαγορά, αυτή επισημοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και παρότι δεν ανακοινώθηκαν οι όροι της συμφωνίας, φαίνεται η αρχική ομάδα του Χάρη Καρώνη να διατηρεί το 51% και τη διοίκηση της εταιρείας. Η παρουσία της JP Morgan στην Ελλάδα όμως δεν εξαντλείται στην εν λόγω εξαγορά, καθώς ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος θα προχωρήσει σύντομα και στη δημιουργία ενός τεχνολογικού κόμβου, του πρώτου του στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον Τάκη Γεωργακόπουλο, επικεφαλής πληρωμών του ομίλου JP Morgan Chase, υπάρχει ο σχεδιασμός να δημιουργηθεί ένας κόμβος ο οποίος θα ασχολείται με τρία θέματα: Κρυπτογραφία, τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT) και τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση σχετική με τα συστήματα πληρωμών. Σε συνεντεύξεις του μάλιστα σε αθηναϊκά μέσα άφησε να εννοηθεί πως δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μικρό τεχνολογικό «εργαστήριο», ενώ διευκρινίζει πως η επιλογή της χώρας μας για την εγκατάσταση του hub, όπως και η εξαγορά της Viva εξάλλου, δεν επηρεάστηκε από την καταγωγή του ίδιου ή του επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον.

 

Και το Facebook

Η δεύτερη επένδυση των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με την εξαγορά της Accusonus από τη Meta. Αν η Viva Wallet είναι αρκετά δημοφιλής λόγω των υπηρεσιών της, η Accusonus είναι λιγότερο γνωστή, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό: Τους μουσικούς παραγωγούς. Από το 2013, όμως, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από πολλούς βραβευμένους με Grammy παραγωγούς που έχουν συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Λου Ριντ, Σακίρα και πολλοί ακόμα. 

Οι Ηλίας Κοκκίνης και Αλέξανδρος Τσιφτσίδης της Accusonus

Πρόκειται για εταιρεία που αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες τους μέσω των αλγορίθμων της να επιδιορθώνουν άμεσα τον ήχο στα βίντεό τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση πως έχουν γυριστεί εντός ενός επαγγελματικού στούντιο. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 50 άτομα, προσφάτως είχε λάβει 3,9 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, ενώ είχε εξασφαλίσει και επένδυση ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της το 2019.

Όπως και στην περίπτωση της JP Morgan, η επένδυση της Meta συνοδεύεται πιθανότατα με την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν διεθνείς δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από άλλες χώρες.

Ειδικότερα, εδώ και μήνες στελέχη της Meta ήρθαν σε επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν την προοπτική να ιδρύσουν εδώ θυγατρική, με τις σχετικές επαφές από την ελληνική πλευρά να αναλαμβάνει o επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις έρχονται σε συνέχεια (και σε ένα βαθμό ενθαρρύνονται από αυτές) της προσέλκυσης μιας σειράς επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon Web Services και η Digital Realty, που εξαγόρασε την ελληνική Lamda Helix, οι οποίες αναπτύσσουν data centers και υπηρεσίες cloud τελευταίας γενιάς στη χώρα μας, παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή για να φιλοξενηθούν τμήματα της δραστηριότητας της μητρικής εταιρείας του Facebook.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img