Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Ηλεκτρονικό δέρμα θα νιώθει πόνο

Ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό δέρμα που μπορεί να μάθει να νιώθει «πόνο» δημιούργησαν ερευνητές από την Σκωτία, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί μελλοντικά μία νέα γενιά έξυπνων ρομπότ με απτική ευαισθησία, παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», ενσωμάτωσαν στο νέο τεχνητό δέρμα ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας το οποίο είναι βασισμένο σε «συναπτικά τρανζίστορ», που μιμούνται τα νεύρα του εγκεφάλου. Τα τρανζίστορ αυτά είναι φτιαγμένα από νανοσύρματα ψευδαργύρου-οξειδίου, είναι τοποθετημένα σε μία εύκαμπτη πλαστική επιφάνεια και συνδεδεμένα με αισθητήρες αφής, ενώ το ηλεκτρονικό «δέρμα» μπορεί στη συνέχεια να εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Πρόκειται για έναν στόχο, που έχουν θέσει οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, κατά τις οποίες προσπαθούν να φτιάξουν τεχνητό δέρμα, το οποίο θα έχει την ευαισθησία του ανθρώπινου. Το επίτευγμα των ερευνητών από τη Σκωτία βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση, αφού το ρομποτικό χέρι που είναι καλυμμένο από το νέο δέρμα εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ακριβώς επειδή νιώθει «πόνο».

«Όλοι μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή μας να αντιδρούμε κατάλληλα στα απρόσμενα ερεθίσματα, όπως ο πόνος, προκειμένου να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Φυσικά η ανάπτυξη του νέου ηλεκτρονικού δέρματος δεν σημαίνει ότι νιώθει πραγματικά πόνο όπως τον ξέρουμε, είναι απλώς ένας σύντομος τρόπος για να εξηγήσουμε τη διαδικασία της μάθησης από εξωτερικά ερεθίσματα» δηλώνουν οι ερευνητές, με το πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής να είναι μεγάλο, από τα προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους, μέχρι και την αξιοποίησή της στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ώστε καθημερινά αντικείμενα να αποκτήσουν όχι μόνο εξυπνάδα αλλά και ευαισθησία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img