“Ξεπαγώνει” η πολεοδόμηση στους Χάλικες

Spread the love


  • Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η “μαύρη τρύπα” των 15 στρεμμάτων στη Χρυσομαλλούσα

Μετά από την πολεοδόμηση της Βαρειάς, που πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία εφαρμογής, ο επόμενος στόχος του Αντιδημάρχου Δόμησης, είναι η ολοκλήρωση της μελέτης των Χαλίκων που έχει την ίδια, μακρά ιστορία και κρατά ομήρους τους οικοπεδούχους εδώ και δεκαετίες. Στις 31 του μηνός, ο Γιάννης Βατός θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες για την επίσπευση των διαδικασιών πολεοδόμησης των Χαλίκων και την ένταξη περιοχών της Μυτιλήνης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. 

Ο Αντιδήμαρχος θα ζητήσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο για να κλείσουν αυτές οι “ανοιχτές πληγές” σε επίπεδο δόμησης στο Δήμο Μυτιλήνης, ώστε κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων

Η πολεοδομική μελέτη αφορά στους οικισμούς Άνω, Κάτω και Μεσαίο Χάλικα και οι διαδικασίες για την ανάθεσή της ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την μελέτη της Βαρειάς, το 1995. Αρχικά έγιναν από την μελετητική ομάδα που ανέλαβε το έργο οι τοπογραφικές αποτυπώσεις της περιοχής και στη συνέχεια ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης που συνάντησε πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις. Ακολούθησε η ανάρτηση του γενικού σχεδίου και η υποβολή ενστάσεων και τα τελευταία χρόνια έχει “κολλήσει” στις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν λόγω της οικιστικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της μελέτης και διαπίστωσαν ότι υπάρχει στασιμότητα ως προς την αποτύπωση των διορθώσεων, με συνέπεια να διαμαρτύρονται στον Δήμο για το γεγονός ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Το τελευταίο διάστημα, ομάδα κατοίκων είχε επισκεφθεί τον κ. Βατό και είχε ζητήσει να επισπευστούν έστω από δω και πέρα οι διαδικασίες, ούτως ώστε να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή η μελέτη και να γνωρίζουν ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις πολεοδόμησης στην περιοχή τους.

Μαζί και η Χρυσομαλλούσα

Ο Αντιδήμαρχος έθεσε το ζήτημα αυτό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε να προχωρήσει η αποτύπωση των διορθώσεων με απευθείας ανάθεση για τις πολεοδομικές, τις περιβαλλοντικές και τις τοπογραφικές παρατηρήσεις που έχουν γίνει. Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της ένταξης τμήματος της περιοχής της Χρυσομαλλούσας στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφού, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν είχε πολεοδομηθεί όταν συντάχθηκε το σχέδιο πόλης το 1992. Πρόκειται για μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, στην συμβολή των οδών Βοστάνη και Οικονόμου Τάξη, που αφορά 10 ιδιοκτησίες – οικόπεδα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και αναξιοποίητα όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Βατός, στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι το τέλος της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου, για να τακτοποιηθεί κι αυτό το ζήτημα που αφορά στην πολεοδόμηση της πρωτεύουσας και περιοχών που έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Εφόσον τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες κι αφού γίνει η ανάρτηση των διορθώσεων για την ενημέρωση των κατοίκων, ο φάκελος της μελέτης θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον τελικό έλεγχο και την έκδοση της απόφασης έγκρισης. Η συνέχεια είναι γνωστή και όπως και με την μελέτη της Βαρειάς, θα υποβληθεί στο Νομικό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δημοσιευτεί τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αναφορικά με την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο έργο, ο κ. Βατός δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι τα πολεοδομικά ζητήματα καθυστερούν για πολλούς και διάφορους λόγους και εξαιτίας της πολυδαίδαλης γραφειοκρατικής διαδικασίας, ειδικά στους περιαστικούς οικισμούς. Σίγουρα η καθυστέρηση στην μελέτη για τους Χάλικες ήταν πολύ μεγάλη μέχρι σήμερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μετά και από την συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Άλλωστε, έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες υποθέσεις που καρκινοβατούσαν και προσωπικά θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μου».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση