Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπάρχει ελπίδα για το κτηματολόγιο… και τον τόπο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Επιτροπή αναλαμβάνει να φέρει τα πάνω-κάτω στο κτηματολόγιο με στόχο την δικαίωση των πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους
  • Ποια είναι η κρίσιμη λεπτομέρεια που αποκαλύπτουν σήμερα «τα Νέα της Λέσβου» και διαφεύγει από όλους τους εμπλεκόμενους

Ενότητα και ωριμότητα έδειξε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, καθώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων του κτηματολογίου. Η χθεσινή συνεδρίαση τροφοδοτεί βάσιμα τις ελπίδες ότι αν η Επιτροπή που συστάθηκε «ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά», κάνοντας σκληρή διαπραγμάτευση χωρίς υποχωρήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, τότε  υπάρχει ελπίδα και για να γίνουν σοβαρές διορθώσεις στο κτηματολόγιο, πολύ δε, περισσότερο υπάρχει ελπίδα για τον τόπο και τους κατοίκους του, που αυτή τη στιγμή σε ένα σημαντικό ποσοστό κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία. 

 

Η απόφαση 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη και αφορά τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν ο Αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Βατός και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Βασίλης Μαμώλης, με πρόταση να συμμετάσχει στην Επιτροπή και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, όπως επίσης και οι βουλευτές.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, η Εριφύλη Χιωτέλλη με τη Νίκη Τσιριγώτη και τον Βασίλη Μαμώλη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης όπου το θέμα του κτηματολογίου ήρθε και συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης μετά από αίτημα που είχε καταθέσει το Δεκέμβριο η επικεφαλής της παράταξης Πυξίδα Εριφύλη Χιωτέλλη, υπήρξαν πολλές στιγμές που οι αιρετοί και χαλάρωσαν και κουράστηκαν και έδειξαν να χάνουν τον ειρμό από τις τεχνικές ορολογίες και τα θέματα του κτηματολογίου, που δεν είναι σε όλους γνωστά. Ωστόσο όλοι τους από την αρχή σε κλίμα ενότητας έδειξαν διατεθειμένοι να πάρουν αποφάσεις και να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει από την Αθήνα εξ ονόματος των δημοτών.

Μαμάκος και Βατός

Οι χειρισμοί Χατζηγιάννη 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, που με την ιδιότητα του δικηγόρου γνωρίζει καλά τα ζητήματα του κτηματολογίου και ανέφερε μάλιστα ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό το Πρωτοδικείο τα τελευταία χρόνια «δουλεύει» με τις προσφυγές πολιτών για να νομιμοποιήσουν τις περιουσίες τους,  κατεύθυνε τη συνεδρίαση θέτοντας το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις και δίνοντας ξεκάθαρα τον τόνο ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα κι ότι έπρεπε έτσι να αντιμετωπιστεί από όλους τους παριστάμενους συνάδελφους του. Ο κ. Χατζηγιάννης κράτησε το θέμα πάνω στις σωστές ράγες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τις παρεμβάσεις, τις παραινέσεις και τις επισημάνσεις του αναδείχθηκε σε άριστο χειριστή και όποτε η συνεδρίαση πήγαινε να ξεφύγει από την ουσία, εκείνος την επανέφερε. Επί της ουσίας με τη χθεσινή παρουσία του ο κ. Χατζηγιάννης έδειξε ένα άλλο πρόσωπο σε σχέση με τους χειρισμούς του σε συνεδριάσεις του παρελθόντος.

Ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη

Ο Δήμαρχος 

Ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στα δεινά του κτηματολογίου, τονίζοντας ότι οι δημότες καλούνται να σηκώσουν ένα οικονομικό βάρος που δεν τους αναλογεί για να νομιμοποιήσουν τις περιουσίες τους που καταχωρήθηκαν λάθος με ευθύνη του Κράτους το 1997 και γι’ αυτά τα λάθη δεν πλήρωσε κανένας. Χαρακτήρισε δε ανεύθυνους τους υπεύθυνους που χειρίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο το όλο θέμα από το 1997. Ο κ. Κύτελης έδειξε τα έγγραφα που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ίδιος για τα ζητήματα του κτηματολογίου στην Αθήνα, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει ενωμένο. «Δεν αποδεχόμαστε αυτό το κτηματολόγιο και σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι εμείς που ταχθήκαμε να υπηρετούμε και να εκπροσωπούμε τους δημότες του Δήμου Μυτιλήνης»,  είπε ο Δήμαρχος.

 

Η παρουσία Μανωλακέλλη 

Σε εξέχουσα θέση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, κλήθηκε και ενημέρωσε το σώμα συνοπτικά για τα όσα συνέβησαν από το 1997 μέχρι τώρα καταθέτοντας και ο ίδιος τις προτάσεις του για το πού θα πρέπει να οδηγηθούν τα πράγματα και τι θα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος. Ο κ. Μανωλακέλλης είναι από τα πρόσωπα που «σήκωσαν» τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα του κτηματολογίου και αυτό του αναγνωρίστηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γιάννης Βατός που είχε χειριστεί επί Δημαρχία Βουνάτσου, ως Αντιδήμαρχος, τα θέματα του κτηματολογίου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το κτηματολόγιο είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε την κρισιμότητα των ζητημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το πολιτικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να είχε συζητηθεί όχι προ ημερήσιας διάταξης. «Καλούμαστε να αποφασίσουμε τι έπρεπε να κάνουμε από χθες και όχι αύριο», είπε ο κ. Βατός δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν είναι ασφυκτικά.

Η Εριφύλη Χιωτέλλη τόνισε ότι θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή να μπουν μπροστά οι Βουλευτές του Νομού Λέσβου και ο Περιφερειάρχης, ενώ η Νίκη Τσιριγώτη διαπίστωσε ότι πάντα σε τέτοια σκάνδαλα οι πολίτες είναι αυτοί που επωμίζονται τα σπασμένα και δεν πληρώνει κανένας από τους υπεύθυνους.  

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής, υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν διαδικασίες και τρόποι διορθώσεων fast track για να διασωθούν οι περιουσίες των πολιτών, ενώ ο Παναγιώτης Ανδριώτης παρατήρησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει  και πρέπει να φτάσει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο για να διασωθούν οι περιουσίες.

Εφιαλτική παρουσίασε την κατάσταση για την περιοχή της Γέρας ο αντιδήμαρχος Παράσχος Μανούσος, καθώς χαρακτηριστικά, όπως είπε, εκτός από τα λάθη στα κτήματα και στα σπίτια στα χωριά, οι κάτοικοι του Σκοπέλου που δεν είχε κτηματογραφηθεί το 1997 και έχει ενταχθεί στη Β’ φάση της κτηματογράφησης, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, δεν μπόρεσαν σε ένα ποσοστό  να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς τους είπαν ότι υπάγονται στο Μεσαγρό και έπρεπε να το είχαν δηλώσει το 1997!! Αυτό αν μη τι άλλο έδειξε το αδιέξοδο που υπάρχει, ενώ και από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Μανωλακέλλης φάνηκε ότι η Γέρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης, που αίρει την καταγωγή του από τη συγκεκριμένη περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στη Γέρα είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με το κτηματολόγιο»! 

Όλες οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων είχαν κοινή συνισταμένη την άμεση διεκδίκηση, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε τη βάση λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα πρέπει να «αγοράσουμε» χρόνο ώστε μετά να προχωρήσουν όλα τα άλλα». Εννοώντας με αυτό ότι θα πρέπει να ζητηθεί παράταση και να μην παραδοθεί το κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του έτους που διανύουμε, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν διορθώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις. Ο κ. Μανωλακέλλης ανέφερε ότι από τα περίπου 10.000 δικαιώματα έχει επαναποτυπωθεί για διόρθωση μόνο το 50% που έχουν κτηματογραφηθεί, ενώ ανέφερε ότι το 18% της περιουσίας του Δήμου Μυτιλήνης εμφανίζεται με πρόβλημα στο κτηματολόγιο. Με άλλα λόγια από τα συνολικά 10.000 περίπου δικαιώματα είναι καταχωρημένα για διόρθωση τα 5.000 και αυτό δείχνει και το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

 

Αποκάλυψη τώρα

Αυτό που δεν αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, είναι ότι οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν από την Αθήνα να κάνουν τις διορθώσεις και έκαναν μετρήσεις σε χωράφια, ουδέποτε κάλεσαν τους γείτονες ανά περιοχή για να επιβεβαιώσει ο ένας τα σύνορα του άλλου, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των περιουσιών και τις διορθώσεις και στο 50% που υποτίθεται ότι αυτές έχουν γίνει. Αυτό που αποκαλύπτουν σήμερα «τα Νέα της Λέσβου» δείχνει πραγματικά μία εφιαλτική κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι δεν έγιναν μέχρι τώρα όσα είχαν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν και όσα είναι επιβεβλημένα να γίνουν για να κλείσει το κεφάλαιο του κτηματολογίου. 

Αυτό ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση που κάναμε στο χθεσινό δημοσίευμά μας για το κτηματολόγιο εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η ιστορία με το σκάνδαλο του κτηματολογίου του 1997 επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά ως φάρσα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι πρώτες περιοχές στις οποίες ξεκίνησε το 1997 το κτηματολόγιο ήταν η Λέσβος, η Λευκάδα και ένα μέρος της Χίου, που και οι τρεις πλήρωσαν βαρύ τίμημα καθώς τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο για τις μετρήσεις ήταν παλιάς τεχνολογίας, οι διαδικασίες πρωτόγνωρες και το αποτέλεσμα ήδη γνωστό. Αυτό σημαίνει ότι για τις τρεις αυτές περιοχές η χώρα μας πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει κατ’ εξαίρεση παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει επιτέλους ουσιαστικά για μία φορά να προχωρήσει σε διορθώσεις των δεινών που το ίδιο το κτηματολόγιο προκάλεσε. 

Αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς τα στελέχη της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση τοποθετούνται αρνητικά σε μία τέτοια προοπτική και θέλουν να κλείνουν άρον-άρον την ιστορία της Λέσβου, κι όποιος πληρώσει, ας πληρώσει τα σπασμένα.

Με αυτά τα δεδομένα η ανάγκη αντιμετώπισης των ζητημάτων του κτηματολογίου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική καθώς οι αναρτήσεις των όσων διόρθωσαν, υποτίθεται, οι δύο εταιρείες που αναμένεται να γίνουν μέσα στο Μάρτιο, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις και ο τόπος να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα ζητήματα. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η νεοσυσταθείσα Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης και μάλιστα από τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν να χτίζουν στην άμμο παλάτια και θα εκτεθούν πολιτικά ανεπανόρθωτα στο τέλος αυτής της διαδρομής.

Σημειωτέον ότι σε επαφή με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς φέρεται διατεθειμένος να λάβει νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση επίτευξης μιας όσο πιο ανώδυνης είναι δυνατόν λύσης στο ζήτημα του κτηματολογίου για τη Γέρα και τη Μυτιλήνη.

spot_img

More articles

spot_img