Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Υπάρχει θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ενημερωτική – κοινωνική εκδήλωση αγάπης «Εγώ και εσύ μαζί» διοργανώνει μεθαύριο στις 7.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το παράρτημα της «Φλόγας» στη Λέσβο 

Μεθαύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Μια ημέρα που τιμά τα παιδιά που πολεμούν τον καρκίνο, τα παιδιά που έχουν κερδίσει και εκείνα που έχασαν τη μάχη. Μια ημέρα, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων μας, για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Για να τιμήσει αυτά τα παιδιά το παράρτημα της ‘’Φλόγας’’ στο νησί μας, έχοντας έναν περίπου χρόνο ζωής, διοργανώνει την εκδήλωση «Εγώ και εσύ μαζί», μια ενημερωτική-κοινωνική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7.30 το απόγευμα. Μια εκδήλωση που στηρίζουν και τα Νέα της Λέσβου ως χορηγός επικοινωνίας, καλώντας όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία. 

«Στόχος της εκδήλωσης», αναφέρει ο ένας από τους τρεις εκπροσώπους της «Φλόγας» στη Λέσβο, ο Μανώλης Λαδάκης, «είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον παιδικό καρκίνο, αλλά και η αναφορά στην σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης και του ίδιου του παιδιού αλλά και της οικογένειάς του τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και μετά από εκείνη». Και συνεχίζει: «Ως εκπρόσωποι της «Φλόγας» θέλουμε να μεταδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και ζεστασιάς προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον παιδικό καρκίνο, ενθαρρύνοντάς τους να μην διστάσουν να απευθυνθούν σε εμάς ούτε στιγμή σε οποιοδήποτε στάδιο εξέλιξης της νόσου». 

Εισηγητές στην εκδήλωση «Εγώ και εσύ μαζί» μεθαύριο θα είναι η ειδική αιματολόγος και ειδικευθείσα στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, Μυρσίνη Γ. Περγαμηνού, καθώς και η κλινική και κοινωνική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», Ελένη Καραγεωργίου

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά-χορευτικά το Σωματείο Μουσικών Λέσβου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Αρίων», καθώς και η Σχολή Χορού «Danza Pazion». 

 

Το έργο της “Φλόγας”

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά παγκοσμίως νοσούν από καρκίνο. Από αυτά, μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Ευτυχώς όμως, ο καρκίνος στα παιδιά και στους εφήβους και είναι πολύ σπάνιος και πλέον θεωρείται στο 80% των περιπτώσεων, ιάσιμος, εφόσον λάβουν τα παιδιά την απαιτούμενη θεραπεία. Καθώς εκδηλώνεται με ποικίλες κλινικές μορφές, όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωσή του, τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα ποσοστά ίασης χάρη στις σύγχρονες θεραπείες και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. 

Σε αυτό τον «Γολγοθά» που καλούνται να ανέβουν τα παιδιά που νοσούν και μαζί οι οικογένειές τους, η «Φλόγα» στέκεται εδώ και χρόνια πολύτιμος συμπαραστάτης, αφού από το 1982 που συστάθηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, από μια μικρή ομάδα γονιών παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα η «Φλόγα» στηρίζει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τις οικογένειες με παιδιά που νοσούν, φροντίζοντας για την κατοχύρωση του θεσμικού πλαισίου που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού, την εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα, την φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία, την ψυχολογική στήριξη των οικογενειών. Ακόμη, ο Σύλλογος στοχεύει στην σαφή και ειλικρινή ενημέρωση του γονέα, καθώς και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον παιδιατρικό καρκίνο.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 η «Φλόγα» έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει την ένταξη και συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) στα διεθνή συνεργατικά πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. 

Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δέχονται ακριβώς την ίδια φροντίδα, όπως κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό, ενώ γίνεται δυνατή η χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας.

 

«Η «Φλόγα» μάς έχει σταθεί»

Όπως μας λέει ο Βαγγέλης Χαλκοδαίμων, επίσης εκπρόσωπος της «Φλόγας» στο νησί μας: «Νιώθω ευλογημένος όταν το 2020 που χρειάστηκε να μεταβώ στην Αθήνα μετά την διάγνωση του παιδιού μου με καρκίνο για την νοσηλεία του, δέχθηκα την βοήθεια της «Φλόγας», χάρη στην οποία φιλοξενήθηκα για όσο χρειαζόταν στους ξενώνες της, αλλά και αργότερα για τους επανελέγχους του παιδιού είχαμε μέρος να μείνουμε. Η «Φλόγα» είναι μια αγκαλιά, είναι μια κοινότητα όπου οι γονείς στεκόμαστε ο ένας στον άλλο, είναι το αποκούμπι μας», ενώ για τη Λέσβο προσθέτει: «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα κάθε φορά που καλούμαστε να στηρίξουμε ένα παιδί, βοηθώντας στην διάγνωσή του. Από τη μια χαιρόμαστε που βοηθάμε, από την άλλη μας λυπεί όλο αυτό, έχοντας περάσει και εμείς τα ίδια». 

Πάντως για το παράρτημα της «Φλόγας» στη Λέσβο, αν και νεοσύστατο, η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική με την ηθική αλλά και την υλική υποστήριξη, όπως σημειώνει ο κ. Χαλκοδαίμων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Εγώ και εσύ μαζί» διοργανώνεται από την «Φλόγα» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παράρτημα της «Φλόγας» στο νησί, τηλ. επικοινωνίας 6972314642, υπεύθυνος Μανώλης Λαδάκης. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img