Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Υπερτριπλασιασμός των εμβολιασμών στο Βοστάνειο


Υπερτριπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης τις τελευταίες ημέρες, καθώς καταγράφεται στη Λέσβο κάθετη άνοδος των ραντεβού που ζητούν πολίτες όλων των ηλικιών για πρώτη και τρίτη δόση, ενώ υπάρχουν ραντεβού και για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της pfizer. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς ενώ μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι εμβολιασμοί παρέμεναν μειωμένοι σε αριθμούς της τάξης των 80 ημερησίως, τις τελευταίες ημέρες έχουν υπερτριπλασιαστεί φτάνοντας και ξεπερνώντας και τα 305 εμβόλια και αυτό δείχνει πλέον τη στροφή της κοινωνίας στο δρόμο της ασφάλειας αφήνοντας πίσω την αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η αξιοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου από αρκετούς πολίτες που συμπληρώνουν το εξάμηνο και σπεύδουν να θωρακιστούν πριν τους βρει ο κορονοϊός χωρίς αντισώματα.

 

Ο Γιώργος Καμπούρης 

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εμβολιασμών στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ιδρύματος πρωί και απόγευμα και μάλιστα την Παρασκευή διαπιστώνοντας ο ίδιος ότι από την εξωτερική σκάλα για την πρόσβαση στο Εμβολιαστικό Κέντρο ο φωτισμός δεν είναι αρκετός, έδωσε εντολή στους τεχνίτες να προχωρήσουν στην τοποθέτηση φωτιστικών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών όταν σκοτεινιάζει.  Όπως είπε ο κ. Καμπούρης στα Νέα της Λέσβου «η δυνατότητα των εμβολιαστικών γραμμών του νοσοκομείου μας είναι για μέχρι 570 εμβόλια, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 305 και έχουμε περιθώρια να καλύψουμε ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, αρκεί να απευθυνθούν οι πολίτες για τα ραντεβού τους».

Να σημειωθεί πως τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα για το τέλος της απογευματινής βάρδιας αν δεν συμπληρώνονται 6 άτομα δεν ανοίγει νέο φιαλίδιο, καθώς θα πρέπει να καταστραφούν οι υπόλοιπες δόσεις. Αυτό το αναφέρουμε καθώς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης γονέας νέου που επρόκειτο να εμβολιαστεί και ακυρώθηκε το ραντεβού του, απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης καταγγέλλοντας αυτό το γεγονός. Ωστόσο κλήθηκε να προχωρήσει σε κατάθεση στην αστυνομία και δεν το έκανε, καθώς επικοινωνούσε τηλεφωνικά από το Αγρίνιο. Πρόκειται για επαγγελματία της εστίασης, το παιδί του οποίου γεννήθηκε και ζει στη Γέρα. Σύμφωνα με τον γονέα Δημήτρη Σακκά, ο γιος του πήγε στο νοσοκομείο μισή ώρα νωρίτερα από το ραντεβού, αλλά προς έκπληξή του ενημερώθηκε από την πύλη ότι το Εμβολιαστικό Κέντρο είχε κλείσει.

«Είμαι επαγγελματίας της εστίασης και καταλαβαίνω το πόσο πολύτιμοι είναι οι εμβολιασμοί για να προχωρήσει μπροστά η οικονομία μας και γι’ αυτό λυπάμαι όταν ακυρώνονται ραντεβού με αυτόν τον τρόπο. Αναγκάστηκα να απευθυνθώ και στην αστυνομία της Λέσβου», είπε ο κύριος Σακκάς και συνέχισε: «Εδώ στο Αγρίνιο υπάρχει συνεχής επικοινωνία των εμβολιαστικών κέντρων με όσους κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ώστε να τους υπενθυμίζουν το ραντεβού ή όταν αυτό ακυρώνεται για κάποιο λόγο ο πολίτης να το γνωρίζει και να μην μετακινηθεί προς το Εμβολιαστικό Κέντρο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί άδικα.  Σε μία περίοδο που το κράτος παρακαλά να εμβολιαστούμε είναι άδικο να διώχνουν κόσμο που έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο», είπε ο καταγγέλλων.

 

Στο Κέντρο Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έχει διπλασιάσει τους εμβολιασμούς ξεπερνώντας τα 100 εμβόλια την ημέρα, φτάνοντας μέχρι τα 150. Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου η Συντονίστρια γιατρός Ελεονώρα Μανιάτη «θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε και τους 190 εμβολιασμούς ημερησίως, καθώς βλέπω ότι έχουμε ανοδική πορεία και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς γιατί βρισκόμαστε πια στον χειμώνα. Ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ οποιονδήποτε πολίτη να βρεθεί στη χειμερινή περίοδο με αυτούς τους αριθμούς κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά χωρίς να έχει εμβολιαστεί! Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιοι θα πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο για την υγεία και τους γύρω τους», είπε η ίδια.

 

Στην Καλλονή

Στο Κέντρο Υγείας Καλλονής για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Ροδίτης από τους προηγούμενους μήνες κατάφερε να οργανώσει πολύ καλά την μονάδα σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και σήμερα πλέον είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη. Να αναφέρουμε πως ενώ μέχρι πρότινος το Κέντρο Υγείας λειτουργούσε με μία βάρδια εμβολιασμού από το πρωί μέχρι το μεσημέρι λόγω μειωμένης ζήτησης, τώρα πλέον έχει προστεθεί και δεύτερη βάρδια ώστε να καλύπτεται μέχρι το απόγευμα. Όπως μας είπε ο κ. Ροδίτης: «Οι εμβολιασμοί κυμαίνονται περίπου στους 80 ημερησίως με ανοδική τάση, ενώ μέχρι πριν από μικρό διάστημα ήμασταν περίπου στους 40 εμβολιασμούς. Έχει διπλασιαστεί η ζήτηση και είμαστε έτοιμοι και για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό».

 

Τι άλλαξε το σκηνικό 

Το σκηνικό δεν άλλαξε απότομα την Παρασκευή, μετά δηλαδή την ανακοίνωση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό, αλλά είχε αρχίζει ν’ αλλάζει από τις προηγούμενες ημέρες όταν ανακοινώθηκε ότι ακόμα και στις καφετέριες και την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους για να καθίσει κανείς θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

Αυτό φάνηκε από το πρώτο σαββατοκύριακο που τέθηκαν πριν από δύο εβδομάδες σε ισχύ τα μέτρα, καθώς οι πολίτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία για rapid test, όπως είχαμε αναδείξει από την εφημερίδα μας, αλλά και για να επισκεφτούν εμπορικά καταστήματα πλην των τροφίμων όπου επιτρέπεται η πρόσβαση και στους ανεμβολίαστους.

Αυτό οδήγησε και οδηγεί πολύ κόσμο στο να κλείσουν το ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και όχι μόνο. Όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης στα Νέα της Λέσβου «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας κινούνται σε ιδιαίτερα σωστή κατεύθυνση και αυτό φαίνεται από την αλλαγή που υπάρχει στη ροή των εμβολιασμών, καθώς πλέον αρχίσαμε να έχουμε αισθητή ζήτηση εμβολίων και αυτό δείχνει την επιτυχία των μέτρων».

Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα Δευτέρα απαγορεύεται να μπαίνουν στις κλειστές αίθουσες όσοι είναι ανεμβολίαστοι, ενώ επτά μήνες από την έκδοσή του παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εμβολιασθέντες πολίτες άνω των 60 ετών. Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού και για τα άτομα άνω των 18 ετών σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση.