Υποχωρεί ο κορονοϊός – επιτράπηκαν κυνήγι – ψάρεμα

Αποκλιμάκωση του  κορονοϊού στη Λέσβο καταγράφεται σχεδόν δυο μήνες από το lockdown σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο οποίος ανακοίνωσε 7 νέες μολύνσεις  για τα Χριστούγεννα στον τόπο μας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ ως προς το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα στα 5,71 περιστατικά ενώ συνολικά για τη Λέσβο η αναλογία είναι  8,1 κρούσματα ανά πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 617 για τα Χριστούγεννα ενώ με πράσινο χρωματίστηκε η χώρα μας στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC), αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμού.

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού “η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα”.

Επιτράπηκαν κυνήγι – ψάρεμα

Με νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αίρεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ερασιτεχνικού ψαρέματος.

Η απόφαση ορίζει:

«Μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,

Συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,

εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Η απόφαση ισχύει από σήμερα 25 Δεκεμβρίου.

Στην ίδια απόφαση ορίζεται για καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων εκτός από αυτήν την Κυριακή που είναι η τελευταία του χρόνου, να λειτουργήσουν και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7:00π.μ. έως 21.00.

Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.