Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Υποχρεωτικό εμβόλιο για τους άνω των 60 ετών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μέρος του γενικού πληθυσμού επεφύλασσαν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες. Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο καθίσταται υποχρεωτικό για τα άτομα άνω των 60 ετών, με τους ανεμβολίαστους να έρχονται αντιμέτωποι με μηνιαίο πρόστιμο, ύψους 100 €, την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκαν μέτρα θωράκισης εν όψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι ανεμβολίαστοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, έχοντας προτεραιότητα στη διαδικασία εμβολιασμού, αλλιώς το προβλεπόμενο πρόστιμο θα βεβαιώνεται μέσα από την ΑΑΔΕ, με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτά να διατίθενται σε ειδικό ταμείο, που θα αφορά την ενίσχυση των δομών υγείας. «Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απόφαση που έχει ως στόχο να προστατεύσει τον πληθυσμό και όχι να τον τιμωρήσει.

Οι χαμηλοί αριθμοί εμβολιασμών στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε συνδυασμό με το νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας και τις μεταλλάξεις, φαίνεται πως είναι αυτά που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 ήταν εκείνοι που έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου, την ώρα που οι άνω των 60 κυρίως είναι αυτοί που νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Τα ποσοστά εμβολιασμού στην συγκεκριμένη ομάδα κυμαίνονται στο 83%, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, πλησιάζουν το 98%.

«Στην προστασία αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας πως είναι μια απόφαση που τον βασάνισε αρκετά και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς, την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί επί μήνες.

 

Θωράκιση εν όψει Χριστουγέννων

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Σήμερα αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες από τις αναλυτικές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ωστόσο όλα δείχνουν πως τις φετινές γιορτές δεν θα υπάρξουν ιδιαίτεροι περιορισμοί, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, αλλά μια κατά το δυνατόν επιτήρηση, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. 

 

Η αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Πρωθυπουργό προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της, αυτουργό της υγειονομικής καταστροφής και «αποτυχημένο πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ακόμα μία μετάθεση ευθυνών στους πολίτες. «Αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. σημειώνει πως τα μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αν και λαμβάνονται καθυστερημένα. «Στο… και πέντε ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει. Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει. Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, «ξέχασε» να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img