Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Υπόγειοι κάδοι στην πλατεία Σαπφούς


Ξεκίνησαν, επιτέλους, από τον Δήμο Μυτιλήνης οι ενέργειες για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης και την δημιουργία “Γωνιών Ανακύκλωσης”, ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, που διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. 

Η μελέτη περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την υπογειοποίηση των κάδων ανακύκλωσης στην πλατεία Σαπφούς, μια παρέμβαση που σχεδιαζόταν εδώ και πολλά χρόνια, επί δημαρχίας ακόμη του Νάσου Γιακαλή, αλλά καθυστέρησε σημαντικά στην έγκριση των διαδικασιών και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Οι υπόγειοι κάδοι θα είναι χωρητικότητας ίσης με 15 συμβατικούς, δηλαδή τους γνωστούς πράσινους μεγάλους κάδους που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά. Από πάνω θα υπάρχει ένα μεγάλο καπάκι, το οποίο θα ανοίγει για την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς και δύο μικροί κάδοι. 

Το σύστημα των υπόγειων κάδων κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα, σε κέντρα πόλεων αλλά και γειτονιές, ενώ εδώ και χρόνια έχει εφαρμοστεί και στη γειτονική μας Χίο. Αν και στην επιφάνεια της γης οι κάδοι φαίνονται μικροί, εσωτερικά συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, προστασία της δημόσιας υγείας και βελτίωση της αισθητικής.

 

Οι Γωνιές Ανακύκλωσης

Στο ίδιο έργο εντάσσεται και η δημιουργία εννέα “Γωνιών Ανακύκλωσης” σε συνοικίες της πρωτεύουσας του νησιού. Από τον Συνοικισμό μέχρι την Χρυσομαλλούσα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενέταξε στην μελέτη κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν μικρούς πνεύμονες πρασίνου, με ζαρντινιέρες, φυτά, λουλούδια, στέγαστρα, ηλιακά φωτιστικά και κάδους ανακυκλώσιμων υλικών. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να χωρέσει την περιβαλλοντική συνείδηση που όλοι πρέπει να αναπτύξουν για να διατηρείται το νησί μας καθαρό, πράσινο και όμορφο για τους ίδιους τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Οι Γωνιές Ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν στα εξής σημεία:

Οδός Λοχαγού Μανωλακέλλη, Χρυσομαλλούσα

– Οδός Κυδωνιών, Συνοικισμός

– Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, Μακρύς Γιαλός (εντός χώρου στάθμευσης)

Οδός Λεσβιακής Άνοιξης, Χρυσομαλλούσα

– Οδός Στρατή Μυριβήλη (εντός χώρου στάθμευσης στα Υφαντήρια, Καλλιθέα)

Οδοί Αττέας και Προύσσης, Συνοικισμός 

– Πλατεία ΟΕΚ, οδός Βοστάνη, Νοσοκομείο

Οδός Οδυσσέα Ελύτη (εντός κεντρικού πάρκινγκ)

– Οδός Οικονόμου Τάξη και Θουκυδίδη, Χρυσομαλλούσα.

 

Περιβαλλοντική συνείδηση

Οι παραπάνω παρεμβάσεις προβλέπονται στην ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία και στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των κατηγοριών, ενώ για τον περιορισμό του κόστους διαχείρισης, επιβάλλεται να γίνεται συλλογικά, από τους Δήμους και τους δημότες, σωστή διαλογή, έτσι ώστε να καταλήγει στους ΧΥΤΑ η μικρότερη δυνατή ποσότητα απορριμμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα, Χρ. Τσιβγούλης

Στόχος του Δήμου, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Χρήστος Τσιβγούλης, είναι η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και ειδικότερα ο περιορισμός των ποσοτήτων που οδηγούνται για ταφή, η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, ο περιορισμός των προσμίξεων και της δυσκολίας του μετέπειτα διαχωρισμού τους, η καλύτερη ποιότητα ανακτώμενων υλικών, η εξοικονόμηση πρώτων υλών, η αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, το οικονομικό όφελος από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: «Η αλήθεια είναι ότι το νησί μας είναι αρκετά πίσω σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και προστασίας και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε με έργα που προωθούν την ανακύκλωση και την δημιουργία Πράσινων σημείων. Στόχος μας είναι να αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης κι αυτό θα έχει διπλό όφελος για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για τους δημότες, αφού θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ και παράλληλα θα μειωθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων που απασχολεί έντονα όλους τους Δήμους το τελευταίο διάστημα. Προετοιμάζουμε διάφορες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από τα σχολεία και την ευαισθητοποίηση των παιδιών».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img