Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Υπογραφή σύμβασης για τον δρόμο Αμπελικό – Σταυρός


Αντίστροφα μετρά επιτέλους ο χρόνος για την έναρξη του έργου Αμπελικό – Σταυρός, αφού η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κάλεσε εγγράφως την ανάδοχο εταιρεία “ΑΛΤΕΚ” για την υπογραφή της σύμβασης. Αν δεν προκύψουν απρόοπτα και καθυστερήσεις, η ανάθεση θα γίνει έως το τέλος του μήνα και η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. 

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αμπελικό – Σταυρός, που περιλαμβάνει και νέα χάραξη, δημοπρατήθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο και ανατέθηκε στην εταιρεία “ΑΛΤΕΚ”, που ήταν και η μοναδική η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις, αφού δεν υπήρχε ανταγωνισμός, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι στον φάκελο του έργου δεν είχε ενταχθεί το υποέργο των απαλλοτριώσεων, από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων για τις αποζημιώσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών. Για τον λόγο αυτό υπήρξε καθυστέρηση τους τελευταίους 5 μήνες, αλλά πλέον τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και μένει μόνο η υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει το έργο.

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο έργο που ζητούσαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή του πρώτου τμήματος, μήκους 320 μέτρων, από τη Μεγάλη Λίμνη μέχρι λίγο πριν τον οικισμό του Αμπελικού, που αποτελεί βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Έχουν προβλεφθεί και οι απαραίτητες συνδέσεις με τους υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους για να εξασφαλιστεί και να διατηρηθεί η εξυπηρέτηση όλων των παρόδιων ιδιοκτησιών.  Το τμήμα Β αφορά τον υφιστάμενο χωματόδρομο, μήκους 7.500 μέτρων που συνδέει το Αμπελικό με τον Σταυρό και τα Βατερά και βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, αφού έχει να συντηρηθεί από το 2022. Εκεί προβλέπεται και η διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου.

Η χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ είχε εξασφαλιστεί από το 2017 μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων όπου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, «η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα αυτό το έργο, όπως και τον δρόμο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου γιατί συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά του Πλωμαρίου, της Αγιάσου και του Πολιχνίτου, προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν αυτούς τους προορισμούς. Θεωρώ ότι πρόκειται για σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Λέσβου σε διάφορους τομείς».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img