Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Υπογράφουν τη σύμβαση για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο

Στη διάθεση των νευροχειρουργών του νοσοκομείου Μυτιλήνης θα βρίσκεται το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο το υπερσύγχρονο νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, η χρήση του οποίου αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στα χειρουργεία εγκεφάλου για τη Λέσβο και το Αιγαίο, καθώς πλέον θα μπορούν να γίνονται ακόμα και οι πιο περίπλοκες επεμβάσεις από τους νευροχειρουργούς Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και Πέτρο Σουρτζή, καθώς θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους.  

Ήδη μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει γίνει η κατοχύρωση στον ανάδοχο και συγκεκριμένα την εταιρεία Minopta, η οποία αντιπροσωπεύει στην χώρα μας το κομμάτι των χειρουργικών μικροσκοπίων της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας Leica Camera AG που κατασκευάζει κάμερες, οπτικούς φακούς, φωτογραφικούς φακούς, κιάλια, σκοπευτικά και μικροσκόπια. Η Minopta κατοχυρώθηκε ως ανάδοχος στο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου έπεσε από 300.000 ευρώ στα 260.000 ευρώ με την έκπτωση.

 

Δώρο ζωής για τον άνθρωπο

Η προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου είναι ένα δώρο ζωής για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, όταν ανέδειξαν τα Νέα της Λέσβου για πρώτη φορά την αναγκαιότητα αυτής της προμήθειας τον περασμένο Οκτώβριο, καλώντας μάλιστα στο πρωτοσέλιδό τους ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρέμβει για την προμήθεια (ο οποίος στο παρελθόν επισκεπτόμενος τη Λέσβο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να συναντήσει τον νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη καθώς είχε πληροφορηθεί για τα επιτεύγματά του). 

Στο ίδιο ρεπορτάζ είχαμε ζητήσει την θέση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε πει ότι θα ενημερωνόταν από το δημοσίευμά μας δείχνοντας θετική διάθεση να βοηθήσει. Ωστόσο στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναχώρησε για την Αθήνα λόγω ενός πρόσκαιρου προβλήματος με την υγεία του και παρέμεινε στην πρωτεύουσα για να προστατευτεί από τον κορονοϊό που τότε κάλπαζε στην Ελλάδα. Φτάνοντας στο Δεκέμβριο η Περιφερειακή Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου, ενώ ήταν απών ο Περιφερειάρχης, έθεσε το θέμα με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, ο οποίος δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών του Οργάνου η Περιφέρεια να βοηθήσει. 

Όμως αργότερα ο κ. Βρουλής αντιπρότεινε να γίνει προμήθεια ενός χαμηλότερου κόστους νευροχειρουργικού μικροσκοπίου (περίπου στο 1/3 της δαπάνης). Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε οριστικά όταν επέστρεψε από την Αθήνα ο κ. Μουτζούρης. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τρεις μήνες από το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” με τίτλο «Τώρα είναι η ώρα σας κύριε Μητσοτάκη», όταν στις 15 Οκτωβρίου του 2020 αναδείξαμε για πρώτη φορά την ανάγκη και συνάμα την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας από την απόκτηση ενός νέου σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου στο Βοστάνειο, ο Περιφερειάρχης κάλεσε στο γραφείο του τον Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Καμπούρη και τον νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά και του Ειδικού Συμβούλου του, Γιώργου Σίμου και  ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάμβανε την προμήθεια.

Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε και τώρα πλέον η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Στην Επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχουν δύο υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης με αναπληρωτή τον Πέτρο Σουρτζή. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, που πρέπει να γίνει πάση θυσία μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, η προμηθεύτρια εταιρεία σ’ ένα εύλογο διάστημα μέχρι τρεις μήνες θα πρέπει να παραδώσει το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο Leica είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένο διευκολύνοντας τόσο τον χειρουργό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής αγγειογραφίας. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες αποκλεισμού ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς του αρρώστου στον αγγειογράφο. Επίσης ενσωματώνει τεχνολογία διεγχειρητικής βαφής των όγκων με ειδική ουσία, έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο παθολογικός ιστός από την εγκεφαλική ουσία, καθιστώντας πιο επιθετική – αποτελεσματική την αφαίρεση των όγκων. Τέλος, διαθέτει άριστο λογισμικό επεξεργασίας και προβολής στον χειρουργό διά ζώσης σε ειδική οθόνη δεδομένων που ανακτώνται από προεγχειρητικές και διεγχειρητικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες κ.ά..

Ένα τέτοιο μικροσκόπιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων και αγγειακών βλαβών τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση.

 


 

Το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” έθετε για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου ζήτημα απόκτησης σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου στο Βοστάνειο

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

 Να που γίνονται και θαύματα…

Αναδείξαμε για πρώτη φορά ως εφημερίδα μέσα από το ρεπορτάζ μας την αναγκαιότητα προμήθειας του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου τον Οκτώβριο του 2020 και το αποτέλεσμα είναι θετικό, καθώς καταφέραμε να πείσουμε για το πόσο ανεκτίμητη είναι η συγκεκριμένη προμήθεια για τη ζωή και τον άνθρωπο και πόσο μπροστά θα φύγει το νοσοκομείο Μυτιλήνης όταν δώσουμε στο ιατρικό δυναμικό του και τα κατάλληλα εργαλεία.  Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθειά μας δεν θα ξεχάσουμε εκείνο το τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κουνώντας μας το δάχτυλο ανέφερε με εμφανή τον εκνευρισμό του: «Ποιοι είστε εσείς που θα προκαλέσετε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ευθύνες;» είχε πει με ύφος. Και η αλήθεια είναι πως πικρογελάσαμε  εκείνη την ώρα ακούγοντας αυτά τα λόγια, καθώς ο συγκεκριμένος παράγοντας μέσα στον κομματικό του παροξυσμό δεν είχε καταλάβει τίποτα από την ουσία του δημοσιεύματός μας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς που… προκαλούσαμε – όπως ισχυριζόταν – τον Πρωθυπουργό ήμασταν εκείνοι που κάποια χρόνια πριν είχαμε αναδείξει και αναδείχθηκε από εμάς στο πανελλήνιο το bypass εγκεφάλου που έκανε ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης σε συνταξιούχο συνδικαλιστή των ναυτικών, ένα απίστευτο επίτευγμα για τα δεδομένα του Βοστάνειου και όχι μόνο. Ήταν αυτό το δημοσίευμα και τα όσα ακολούθησαν από τον αθηναϊκό Τύπο που διάβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όταν έφτασε μετέπειτα στη Μυτιλήνη ως νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας –  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε να δει από κοντά τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη.

Αυτό έτσι για να δώσουμε και μία εικόνα του παρασκηνίου μέσα από μια προσωπική εξομολόγηση του υπογράφοντος, μιας και τίποτα δεν είναι εύκολο στον τόπο μας, να όμως που γίνονται και θαύματα! 

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» δικαιούται από την τοπική κοινωνία ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης για τα ευήκοα ώτα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και είμαστε βέβαιοι ότι το έχει πει και θα το ξαναπεί ο κ.  Μπαϊραμίδης εκφράζοντας και την τοπική κοινωνία κατά την παραλαβή του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου, που ελπίζουμε να μην αργήσει!

Παρεμπιπτόντως ο κ. Μπαϊραμίδης που είναι μέλος της Επιτροπής λόγω της αναστολής που έχει τεθεί από τα καθήκοντά του δεν προβλέπεται να έχει δυνατότητα παραλαβής, αν δεν επανέλθει στα καθήκοντά του, ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί ΚΑΙ αυτό μέσα στα τόσα άλλα.