Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Υποψήφιος για την Περιφέρεια ο Αθανασίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σοβαρή φαίνεται πως είναι η πιθανότητα για τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου να ηγηθεί στις εκλογές του 2023 στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αυτό, απέναντι στον πανεπιστημιακό, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική του επιλογή για να “κατακρημνίσει” τη Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστα Μουτζούρη.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως μεθοδεύονται από την περίοδο του χειμώνα σε κεντρικό επίπεδο από το επιτελείο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κατεύθυνση ανατροπής του κ. Μουτζούρη από την Περιφέρεια ως αντιφρονούντα, καθώς ως γνωστόν ο Πρύτανης έχει έρθει μέχρι τώρα απέναντι στην κυβέρνηση για τα ζητήματα του μεταναστευτικού, λαμβάνοντας μάλιστα και νομικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψει το μεγάλο σχέδιο του Υπουργού Νότη Μηταράκη για την κατασκευή της κλειστής δομής-μαμούθ στη θέση Βάστρια.

Τόσο η στάση που έχει κρατήσει ο Περιφερειάρχης για το ζήτημα του μεταναστευτικού πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση, όσο και το γνωστό θέμα της χειρονομίας που είχε κάνει μπροστά στις κάμερες κατά την κινητοποίηση της Παγανής, 2 χρόνια πριν στη «μάχη της Καράβας» όταν του είχε αναφερθεί το όνομα του Πρωθυπουργού, έχουν οδηγήσει από εκείνη την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου να ψάχνει πρόσωπο με στόχο την ανατροπή του Περιφερειάρχη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Νέα Δημοκρατία σε κεντρικό επίπεδο έχει καταλήξει στο πρόσωπο του αρεοπαγίτη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον φέρει αντιμέτωπο με τον Περιφερειάρχη, που ο ίδιος είχε στηρίξει κρυφά (αλλά φανερά!) στις προηγούμενες εκλογές απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος που ήταν η κυρία Καλογήρου. 

Με αυτό τον τρόπο το επιτελείο του πρωθυπουργού σκοπεύει να επιτύχει δύο στόχους: Αφενός μεν να πολεμήσει τον κ. Μουτζούρη με μία ισχυρή υποψηφιότητα καθώς ο κ. Αθανασίου ήταν βασικός πολιτικός αιμοδότης του κ. Μουτζούρη στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αφετέρου δε να φέρει σε δύσκολη θέση με αυτόν τον τρόπο τον κ. Αθανασίου βάζοντάς τον απέναντι στον Περιφερειάρχη που ο ίδιος στήριξε. Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού εκτιμά πως και μόνο η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αθανασίου για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου είναι αρκετή για να αποσύρει κάθε δική του φιλοδοξία για δεύτερη θητεία ο κ. Μουτζούρης. 

Στα παραπάνω ωστόσο διατυπώνονται και αντίθετες απόψεις και εκτιμήσεις καθώς στη  μέχρι τώρα θητεία του ο κ. Μουτζούρης έχει φροντίσει να έχει καθημερινή επαφή με τα χωριά και τους κατοίκους της υπαίθρου, ενώ είναι και ένα πρόσωπο που έχει ερείσματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς για παράδειγμα έχει ισχυρές φιλίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ακόμα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία πιθανή υποψηφιότητα Αθανασίου που εκφράζει τον πυρήνα της δεξιάς πολιτικής, δεν θα έβλεπαν με αντιπάθεια τον κ. Μουτζούρη! 

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι εκείνοι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που εκτιμούν ότι παρά την ισχυρή προσωπικότητα του κυρίου Αθανασίου, και ο κ. Μουτζούρης είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά». Κι αυτό καθώς αν καταφέρει να φτάσει στο δεύτερο γύρο μαζί με τον κ. Αθανασίου (σε περίπτωση υποψηφιότητας του τελευταίου), τότε ο μεν Αντιπρόεδρος της Βουλής θα έχει φτάσει στην οροφή μη έχοντας από πού αλλού να αντλήσει ψήφους για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ενώ ο κ. Μουτζούρης θα μπορεί να πριμοδοτηθεί από άλλους πολιτικούς χώρους συσπειρώνοντας γύρω του το αντικυβερνητικό – «αντι-Αθανασιακό» μέτωπο! 

Σε όλα τα παραπάνω αξιοσημείωτη θα πρέπει να είναι και η στάση του Περιφερειάρχη στο μεταναστευτικό, που έχει συσπειρώσει γύρω του όλους όσους αντιτίθενται στην δημιουργία κλειστής υπερδομής στη Λέσβο. Και ως γνωστόν ενάντια στην κατασκευή της υπερδομής τάσσονται πολίτες και στελέχη από την άκρα δεξιά μέχρι τέρμα αριστερά! Ο κ. Αθανασίου όμως δεν μπορεί να σταθεί αντίθετος, αλλά απεναντίας στηρίζει την κατασκευή της καθώς αυτό αποτελεί την κυβερνητική προτεραιότητα!

 

Πότε θα επισημοποιηθεί;

Οι όποιες επίσημες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα αναμένεται να τεθούν μετά το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που είναι προγραμματισμένο για τις 6 – 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, καθώς εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αν θα τεθεί ηλικιακό όριο για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ποιο θα είναι αυτό. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν θα είναι δεσμευτικό. Με άλλα λόγια και να μην τεθεί ηλικιακό θέμα για τους Βουλευτές,  η γραμμή που θα δώσει το Μέγαρο Μαξίμου προς τον κ. Αθανασίου θα είναι να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ούτως ή άλλως. 

Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου στον οποίο απευθύνθηκαν χθες τα Νέα της Λέσβου αρκέστηκε στο να σημειώσει: «Θα σας συνιστούσα να μην βιάζεστε γιατί είναι άκαιρες τέτοιες συζητήσεις, ειδικά την περίοδο που διανύουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει και τίποτα. Όπως είπε:  «Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Νομού Λέσβου, να δημοπρατηθούν τα μεγάλα έργα στα νησιά μας, όπως είναι το φράγμα Τσικνιά, ενώ η χώρα έχει μπροστά της και την τουριστική περίοδο για την οποία έχουμε τις καλύτερες εκτιμήσεις. Από κει και πέρα η οικονομία της Ελλάδας είναι ισχυρή και το 2022 θα είναι ένα έτος ανάπτυξης! Όλα τα άλλα είναι άκαιρα να τα συζητάμε αυτό το διάστημα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα παρότι το ενδιαφέρον μου είναι για το εθνικό κοινοβούλιο», είπε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Ετοιμάζει ψηφοδέλτιο;

Την ώρα που ο κ. Αθανασίου μιλά για άκαιρες συζητήσεις, κάποιοι κύκλοι τον θέλουν να έχει αρχίσει τις πρώτες επαφές για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο συνδυασμό αν τελικά φτάσει μέχρι το τέλος για να ανακοινώσει υποψηφιότητα θα είναι η προϊσταμένη του γραφείου του και Αντιδήμαρχος του Δήμου Μυτιλήνης Δήμητρα Αλεξανδρή, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Φραντζέσκος κι άλλα πρόσωπα. Πρόκειται για υποψηφιότητες που θα χάσει από το δικό του συνδυασμό ο σημερινός Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος ωστόσο ετοιμάζει ανανέωση του συνδυασμού του με ανοίγματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους παράλληλα με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει να κατέβουν μαζί του στις εκλογές ο Μιχάλης Μαμάκος και ο Γιάννης Βατός στο Δήμο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Για το συνδυασμό του κ. Αθανασίου λέγεται ότι ο αρεοπαγίτης δικαστής έχει ζητήσει και από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη να συμπορευτεί με το συνδυασμό του σε περίπτωση καθόδου, θεωρώντας αξιόλογη την υποψηφιότητά του.

Τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Χαράλαμπου Αθανασίου φέρεται να έχει συμφωνήσει ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και αγροτικό στέλεχος του κόμματος, εκλεγμένος στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παράταξη Καλογήρου, Στρατής Κυρατζής.

Την ίδια ώρα ζητούμενο παραμένει αν όντως επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Αθανασίου ποιοι θα τον ακολουθήσουν από το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μουτζούρη. Ο Περιφερειάρχης μπορεί να αιμοδοτήθηκε από το στρατόπεδο Αθανασίου, τώρα όμως έχει δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις με τους συμβούλους του που δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα μείνουν μαζί του μέχρι τέλους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος αν και «σκληροπυρηνικός» του περιβάλλοντος Αθανασίου, φέρεται διατεθειμένος σε περίπτωση καθόδου και του αρεοπαγίτη και του Πρύτανη να αποσυρθεί από την Αυτοδιοίκηση ή να ασχοληθεί ως υποψήφιος στον πρώτο βαθμό.

Από τα παραπάνω έρχονται και οι απαντήσεις γιατί πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ως σύμβουλος της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές και το Άγιο Όρος ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και πώς ξαφνικά βρέθηκε στη Λέσβο ο σύμβουλος της Κυβέρνησης για θέματα Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης.  Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέποντας την κάθοδο του κ. Αθανασίου στην Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα-ένα «τα χαρτιά» προετοιμάζοντας το έδαφος για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Λέσβου για τη μετά Αθανασίου εποχή.

update

Διαβάσατε το Πρωταπριλιάτικο θέμα των Νέων της Λέσβου

- Advertisement -

More articles

spot_img