Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Ύποπτο κρούσμα καταρροϊκού στην Καλλονή


Επτά  είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού μέχρι τώρα σε Μανταμάδο και Πελόπη και ένα νέο ύποπτο στην Καλλονή, που δείχνουν ότι η Λέσβος δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον καταρροϊκο πυρετό καθώς η νόσος δεν περιορίστηκε όσο εκτιμούσαν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Μανταμάδο. Παρά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να είχε μία ανάλογη τύχη, όπως αυτό με την ευλογιά στο Σίγρι που περιορίστηκε στο ένα μόλις περιστατικό, η εμπειρία τα τελευταία 15 χρόνια για την κτηνοτροφία του τόπου μας δείχνει ότι τα πράγματα με τη συγκεκριμένη νόσο δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. 

 

Κοινό μυστικό ότι κρύβονται κρούσματα

 Αυτή τη φορά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας κατέγραψε ένα ύποπτο κρούσμα στην περιοχή της Καλλονής, πράγμα που σημαίνει πως αν αυτό επιβεβαιωθεί, η νόσος έχει ξεφύγει από τα βόρεια της Λέσβου έχοντας χτυπήσει και στα κεντρικά του νησιού μας. Με ένα τέτοιο δεδομένο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η Λέσβος να απαλλαγεί από την καραντίνα τον Ιανουάριο ή ακόμα και αυτόν τον μήνα που διανύουμε, όπως ελπίζουν παράγοντες της Περιφέρειας. 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην ύπαιθρο είναι κοινό μυστικό ότι κρύβονται κρούσματα από κτηνοτρόφους στα οποία δεν φτάνουν οι αρμόδιοι κτηνίατροι. Το μόνο αισιόδοξο δεδομένο που υπάρχει είναι αυτό που έθεσε απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλλης, ο οποίος σημείωσε ότι «η πτώση των θερμοκρασιών περιορίζει την κίνηση της σκνίπας που είναι ο ξενιστής της νόσου, η οποία καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα θα εξαλειφθεί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να σταματήσει μέχρι εδώ». Η εκτίμηση αυτή του διευθυντή κτηνιατρικής έχει λογική βάση, αν και θα είναι μεγάλο ρίσκο να ζητήσει η Περιφέρεια άρση της καραντίνας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ θα υπάρχουν υποψίες για άλλα κρούσματα εντός της Λέσβου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img