Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ζητά και τα εμβόλια για τον κορονοϊό ο Βαλτάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μετά τα αντιγριπικά και τα εμβόλια για τον κορονοϊό ζητά να γίνονται στα φαρμακεία ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κάνοντας άλλο ένα βήμα “απέναντι” στους γιατρούς, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατάφερε να τους παρακάμψει και να γίνεται από φέτος το φτηνό αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία. 

Ο κ. Βαλτάς παραθέτοντας τα επίσημα πανελλαδικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης που έγιναν μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι αυτά απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή, προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά εστιάζοντας και στα εμβόλια κατά του κορονοϊού ότι πρέπει να γίνονται με τον ίδιο τρόπο, αν επιδιώκει το κράτος να αυξήσει τους εμβολιασμούς. 

Τονίζοντας το ρόλο των φαρμακοποιών τόσο στον αντιγριπικό εμβολιασμό όσο και στην υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό, καθώς τα rapid test γίνονται και από τα φαρμακεία, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών  επισημαίνει ότι έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. «Εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία αλλά και η Αγγλία βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.

Η δε προμήθεια των εμβολίων, όσον αφορά τα φαρμακεία, γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας. 

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού, ο κ. Βαλτάς αναφέρει πως «οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του Covid εμβολιασμού. Σύμφωνα με το  ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν  περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα  (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Λέσβου και του Πανελλήνιου Συλλόγου καταλήγει σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την Covid και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος».

spot_img

More articles

spot_img