Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ζωντάνεψε την καταστροφή του Αϊβαλιού το 1821!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Ο Άγγελος Τζανής

Περήφανους έκανε, χθες, τους δασκάλους και τους συμμαθητές του ο μαθητής της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, Άγγελος Τζανής, με τη διάκριση που απέσπασε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ειδικότερα, το έργο του «Η καταστροφή του Αϊβαλιού το 1821» τιμήθηκε με 3ο βραβείο στην κατηγορία μαθητών 6-10 χρονών στον διαγωνισμό «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας που καλούνταν να αποτυπώσουν σε ζωγραφικά τους έργα στιγμιότυπα από την τοπική ιστορία της περιοχής τους (συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τοπωνύμια, μνημεία ή χαρακτηριστικές εικόνες).

Ο Άγγελος διάλεξε μια εικόνα του Αϊβαλιού από το γνωστό κόμικ του Soloup, στην οποία κόλλησε έναν σκεφτικό Αϊβαλιώτη παλικαρά (από σκίτσο του Φώτη Κόντογλου) και μια προσφυγομάνα που κρατά σκεφτική το παιδί της. Ύστερα επιζωγράφισε τον ουρανό και τη θάλασσα με μελανά χρώματα και τέλος έκανε τις φλόγες και τους καπνούς της πυρκαγιάς, όπου παρέδωσαν οι Τούρκοι την ιστορική πολιτεία. Το τιμητικό δίπλωμα συνοδευόταν από ένα ρομποτάκι, ένα λεύκωμα για το 1821, ξυλομπογιές, μια αναμνηστική ατζέντα και ένα μπρελόκ. 

Πέραν του Άγγελου, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και άλλοι μαθητές, τα έργα των οποίων επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα και εκτέθηκαν στο  Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις