- Τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν επισημαίνουν αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής, αν δεν καθαριστεί άμεσα το ποτάμι, εν όψει του χειμώνα
Εγκαταλελειμμένη στην τύχη της είναι η περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στην Αγιάσο, από τότε που έκλεισε ο παλιός δρόμος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αγρότες έχουν να δουν μηχάνημα να συντηρεί τους δρόμους και να καθαρίζει τα ποτάμια εδώ και περίπου μια 10ετία. Με αφορμή το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν τα “Νέα της Λέσβου” την προηγούμενη εβδομάδα για την Πεδή του Μανταμάδου, καλλιεργητής της περιοχής επικοινώνησε μαζί μας και κατήγγειλε ότι παρά τις επανειλημμένες αναφορές και αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια, το μεγάλο ποτάμι που διασχίζει τον Άγιο Δημήτριο δεν έχει καθαριστεί από το 2014! Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που δείχνουν ότι το ποτάμι έχει μετατραπεί σε ζούγκλα με άγρια βλάστηση, ενώ έχει καλυφθεί και με τόνους από μπάζα.
Φοβούνται τις βροχές
Οι αγρότες αλλά και οι ιδιοκτήτες των καφενείων στην περιοχή φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή, ακόμη και με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, θα πλημμυρίσουν, αφού τα νερά δεν έχουν καμία διέξοδο λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ποτάμι. Σκουπίδια, κλαδιά, πέτρες, μπάζα έχουν καλύψει την κοίτη του και πριν από μερικά χρόνια είχαν συμβεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τις πλημμύρες.
Το αίτημα καθαρισμού στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων, που εκτελεί κάθε χρόνο η Περιφέρεια, έχει κατατεθεί κατ’ επανάληψη στις αρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Εν όψει του ερχόμενου χειμώνα και των εργασιών που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα, οι αγρότες ζητούν να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή και να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις. «Κάθε χειμώνα και σε κάθε βροχή ζούμε με τον φόβο ότι θα πλημμυρίσουμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Πρέπει να καθαριστεί άμεσα και σωστά το ποτάμι για να μην υπάρχει κίνδυνος για τις περιουσίες μας ή ακόμη και για ανθρώπινη ζωή», μας είπε αγρότης της περιοχής.
Ενήμερη η Περιφέρεια
Ενήμερος για τις διαμαρτυρίες είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου”, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από την Υπηρεσία για την καταγραφή των αναγκών. «Για την ώρα έχουμε ξεκινήσει έναν διαγωνισμό ύψους 250.000 ευρώ για συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθαρισμού σε ποτάμια και χειμάρρους. Περιμένουμε την έγκριση ακόμη 1.250.000 ευρώ από την Διεύθυνση Προγραμματισμού για την τριετία 2024 – 2026, ώστε να εκτελεστούν όλα τα έργα που απαιτούνται στο νησί μας», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Στρατής Κυρατζής, ανέφερε ότι για την ώρα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό το ποσό από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. «Στο τέλος Ιουλίου, κάθε χρόνο, γίνεται ένα ξεκαθάρισμα των έργων που συνεχίζονται και όσων απεντάσσονται από το ΠΔΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δεν γνωρίζουμε το ύψος των πιστώσεων που είναι διαθέσιμες για άλλες παρεμβάσεις. Ευελπιστώ ότι στο τέλος του μήνα θα έχουμε μια εικόνα για να προγραμματίσουμε κι αυτά τα έργα», σημείωσε ο κ. Κυρατζής.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα εν όψει του χειμώνα, αφού η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μεγεθύνουν κάθε χρόνο τα προβλήματα και τους κινδύνους, πόσο μάλλον σε περιοχές όπου δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια.