Άλλη μια επεισοδιακή επίσκεψη σε ακριτικό νησί ήταν αυτή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αυτή τη φορά στη Λήμνο, εν μέσω της έντονης διαμαρτυρίας των κατοίκων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις μακροχρόνιες ελλείψεις που ταλανίζουν το ΕΣΥ απ’ άκρη σ΄ άκρη της χώρας, πολύ περισσότερο δε στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας. Φορείς και σωματεία κατήγγειλαν την κατάσταση του νοσοκομείου στο νησί της Λήμνου, την ώρα που ο υπουργός επέμενε ότι η επάρκεια του προσωπικού είναι ικανοποιητική και ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Αγανάκτηση από τους κατοίκους και έντονοι διάλογοι μεταξύ Α. Γεωργιάδη και εργαζομένων της ΑΔΕΔΥ στο νοσοκομείο εξέτρεψαν την κατάσταση και πάλι, όπως άλλωστε συχνά συμβαίνει στις επιτόπιες επισκέψεις του Υπουργού Υγείας, ειδικά στα νησιά.
Μετά τη θορυβώδη επίσκεψη στο νοσοκομείο της Λήμνου, ο υπουργός είχε ραντεβού με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τη Δήμαρχο Λήμνου, Ελεωνόρα Γεώργα και τον Έπαρχο, κ. Απόστολο Κουτσογιάννη, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κώστα Αστυρακάκη, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Τον υπουργό συνόδευε ο διοικητής της 2η ΥΠΕ, κ. Χρήστος Ροϊλός.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κώστας Αστυρακάκης, είχε συνάντηση προετοιμασίας με τη Δήμαρχο και τον Έπαρχο Λήμνου, πριν φτάσει ο κ. Γεωργιάδης στο δημαρχείο, για τις υγειονομικές ανάγκες και τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας του νησιού. Για τη συνάντηση με τον υπουργό, δε, ήταν “διαβασμένος”, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των δομών Υγείας τόσο στη Λήμνο όσο και σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Προετοιμασία είχε προηγηθεί με τον Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Μουτζούρη, για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και εισηγήσεων προς τον Υπ. Υγείας. Η συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη κατέδειξε τις ουσιαστικές ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Λήμνο, -όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Β.Α-, αλλά και τις ουσιαστικές λύσεις, σε επίπεδο συνεργασίας Υπουργείου – Περιφέρειας, που μπορούν να στηρίξουν την Υγεία και το ΕΣΥ για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου για όλο το χρόνο, και τους καλοκαιρινούς μήνες που τα προβλήματα επιδεινώνονται .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, η συνάντηση επέφερε αποτελέσματα εποικοδομητικά στο να επισημανθούν, με σαφείς αναφορές στον υπουργό, τα ζητήματα της υποστελέχωσης σε κρίσιμες ειδικότητες του Νοσοκομείου της Λήμνου και η επείγουσα ανάγκη κάλυψής τους. Ζητήθηκε επίσης η υλοποίηση της μελέτης για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείου η οποία έχει εγκριθεί από το 2017. Το αίτημα για την αποκατάσταση της πτέρυγας του ψυχιατρικού νοσοκομείου αφορά και την αξιοποίηση μέρους του νέου κτιρίου από το υπόλοιπο νοσοκομείο για τη διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς με τον κ. Γεωργιάδη, παρουσία του διοικητή της 2η ΥΠΕ κ. Χρήστο Ροϊλό, οι προτάσεις για εξοπλισμό και κτιριακή αποκατάσταση των δομών υγείας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Αποκατάστασης, για τις οποίες ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αστυρακάκης, εισηγήθηκε τη συνεργασία της διαχειριστικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για χρηματοδότηση.
Πρόκειται για ένα πακέτο υλικών και άυλων δράσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου που αφορά την Υγεία, με προτάσεις για εξοπλισμό και κτιριακές βελτιώσεις, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί, άλλωστε, να προωθήσει. Έτσι, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σημείο αυτό, αφού οικονομικά η αρωγή θα προέλθει από την Περιφέρεια. Ο Κώστας Αστυρακάκης δεν δεσμεύτηκε, πρότεινε ωστόσο την έναρξη της συνεργασίας των Διαχειριστικών ομάδων Υπουργείου και Περιφέρειας για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος του Βορείου Αιγαίου για την Υγεία.
Αναλυτικά, το Υπόμνημα του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, που παραδόθηκε στον Υπ. Υγείας αναφέρει :
- Το Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου λειτουργεί με μονήρεις ειδικότητες ιατρών στις παρακάτω «μάχιμες» ειδικότητες, με υποστελεχωμένες τις κλινικές: καρδιολογική, χειρουργική, ακτινολογικό και νεφρού.
- Από 1 Σεπτεμβρίου το Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου θα παραμείνει με 2 Αγροτικούς Ιατρούς από τους 6 που διαθέτει σήμερα στον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επιπροσθέτως οι Αγροτικοί Ιατροί λόγω του χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου ως «Κέντρου Υγείας» είναι επιφορτισμένοι και με περεταίρω υπηρεσίες, όπως η συνταγογράφηση και η απλή εξέταση των ασθενών ( κυρίως των ηλικιωμένων) με αποτέλεσμα να μην επαρκούν.
- Τα πρόσφατα γεγονότα στο Νοσοκομείο της Σάμου καταδεικνύουν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που διογκώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους.
- Η εφαρμοστική διάταξη για τη συνεργασία Νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς καθυστερεί με αποτέλεσμα τη διαιώνιση των προβλημάτων με άγνωστο ορίζοντα.
- Άμεση προτεραιοποίηση της υλοποίησης της μελέτης της ανακατασκευής της «Ψυχιατρικής κλινικής» στο Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου από τη Διαχειριστική επιτροπή του Υπουργείου σας. Σας γνωστοποιούμε ότι η χρηματοδότηση, η οποία είχε εγκριθεί από το 2017 των 1.200.000 ευρώ δεν επαρκεί. Η ολοκλήρωση της μελέτης (2023) άγγιξε τα 5.000.000 ευρώ.
- Η λειτουργία πολλών δομών υγείας (Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), ιδιαίτερα σε άγονες περιοχές της νησιωτικής χώρας, είναι οριακή λόγω της σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού και επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν τα κίνητρα για τη στελέχωσή τους. Τα κίνητρα μπορούν και πρέπει να είναι οικονομικά – μισθολογικά, διοικητικά και επιστημονικά.
- Στον Άγιο Ευστράτιο η θητεία του Αγροτικού Ιατρού ολοκληρώνεται περί τα τέλη Αυγούστου 2024 και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την αντικατάστασή του, πιθανόν λόγω απουσίας ενδιαφέροντος. Επίσης το Αγροτικό Ιατρείο παραμένει από 1/1/2024 χωρίς νοσηλευτή.