- Ομόφωνη ήταν χθες η απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις με 13 άτομα για οικονομικούς λόγους, ενώ θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους 28 ακόμη εργολάβοι που είχαν προσληφθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης μέσω προγραμματικής σύμβασης
Την πόρτα της εξόδου θα δουν στις 31 Αυγούστου δεκάδες εργαζόμενοι στη ΔΕΔΑΠΑΛ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω έλλειψης των απαραίτητων πιστώσεων. Αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, η Διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καλούμενη να αποφασίσει επί της σχετικής εισήγησης του λογιστή της Εταιρείας για την ανάγκη περικοπής των δαπανών μισθοδοσίας.
Την ίδια ώρα, μεγάλη θα είναι η μείωση του προσωπικού και για λογαριασμό του Δήμου Μυτιλήνης, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανανεώσει τις συμβάσεις εργολάβων που απασχολούνται σε Υπηρεσίες του μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ.
Η εισήγηση
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. ξεκίνησε με την έγκριση της σύναψης νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Εταιρείας και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος θα συνεχίσει να απασχολεί 94 εργολάβους για έναν ακόμη μήνα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχοντας εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες πιστώσεις. Τα “δύσκολα” ξεκίνησαν όταν πήρε τον λόγο ο λογιστής της ΔΕΔΑΠΑΛ, Στέλιος Αναγνώστου, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη ότι τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επειδή μειώθηκε δραστικά η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων που γινόταν κατά την περίοδο του μεταναστευτικού και για την οποία οι Δήμοι λάμβαναν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία και απέδιδαν στην Επιχείρηση.
Μέχρι σήμερα απασχολούνται στη ΔΕΔΑΠΑΛ και πληρώνονται από τα έσοδα της Εταιρείας 86 άτομα. Το προσωπικό αυτό εργάζεται στον κεντρικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στην Κλεφτόβιγλα, στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), στα οχήματα και στα γραφεία. Η πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα είναι να περικοπούν 13 θέσεις εργασίας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις για τους υπόλοιπους 73.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Αλεξίου, «τόσο εγώ, που επί σειρά ετών και δεκαετιών θα έλεγα, διεκδικώ και αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση με αυτή την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η ΔΕΔΑΠΑΛ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εσόδων, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε για να μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει. Αυτός είναι ο στόχος μας ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε και πάλι αυτούς τους υπαλλήλους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε άψογα μέχρι σήμερα».
Σε δυσχερή θέση και ο Δήμος Μυτιλήνης
Την ίδια ώρα, σε δυσχερή θέση βρίσκεται και ο Δήμος Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολεί στις Υπηρεσίες του μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ. Αυτή την περίοδο, η Δημοτική Αρχή έχει υπογράψει και βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις με 75 συνολικά εργολάβους για την παροχή υπηρεσιών. Οι συμβάσεις των 41 από αυτούς έληξαν στις 31 Ιουλίου και ανανεώθηκαν με πολλές δυσκολίες την 1η Αυγούστου και για 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε λίγες μέρες όμως λήγουν και οι συμβάσεις 28 ακόμη εργολάβων που δεν θα μπορέσουν να παραταθούν επειδή δεν έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα οι ανάλογες πιστώσεις.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται σε συνεχή “αγώνα δρόμου” με την υποβολή αιτημάτων έκτακτης επιχορήγησης στα συναρμόδια Υπουργεία, για να μην μείνουν αποδεκατισμένες οι Υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων στηρίζονται σε αυτές τις συμβάσεις, όπως η Καθαριότητα, πόσο μάλλον σε μια χρονιά που η τουριστική κίνηση έχει εκτοξευθεί και οι ανάγκες καθαρισμού και ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Επί Δημοτικής Αρχής Κύτελη το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε χρηματοδοτήσει δύο φορές τον Δήμο γι’ αυτό τον σκοπό, την πρώτη με 1 εκατ. ευρώ και την δεύτερη, το περασμένο καλοκαίρι με 700.000 ευρώ, που κάλυψαν για αρκετούς μήνες το κόστος της μισθοδοσίας. Από τον Ιανουάριο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί καμία επιπλέον πίστωση για την οικονομική στήριξη του Δήμου, αν και έχουν υποβληθεί σχετικά προφορικά και έγγραφα αιτήματα κατ’ επανάληψη.
Η προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου και προβλέπει μέγιστο αριθμό πρόσληψης εργολάβων τους 83. Σήμερα απασχολούνται 75 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργάτες, οδηγοί και χειριστές στον τομέα της Καθαριότητας.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, «προσπαθούμε συνεχώς εδώ και 8 μήνες να εξασφαλίσουμε μια έκτακτη επιχορήγηση για να κρατήσουμε αυτούς τους υπαλλήλους που είναι απαραίτητοι για τον Δήμο. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας και δεν έχουμε την δυνατότητα να παρατείνουμε τις συμβάσεις με ιδίους πόρους. Μόλις βρεθεί λύση θα καλύψουμε και πάλι αυτές τις θέσεις στον Τομέα της Καθαριότητας και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες», σημείωσε ο ίδιος.