Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και άλλα!

Σήμερα κυκλοφόρησε μια συνταγή για τα βασιλικά μπισκότα της μεγάλης βρετανικής γαλαζοαίματης οικογένειας.
Υπέροχα αστεράκια με γλάσο βανίλιας, στολισμένα με κορώνες και λαμπερά βρώσιμα μπιχλιμπίδια. Κανέλα, αποξηραμένα φρούτα, τριμμένα αμύγδαλα.
Και εμείς όμως θα κυκλοφορήσουμε:
Τα παραμυθένια ΜΠΙΣΚΟΤΑ της μαμάς / Τα μελομακάρονα της θείας Μαρίτσας / Τα φοινίκια της κυρά – Ελένης από τη Γέρα / Τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες της κυρά – Μαρίνας. Τι αλήθεια να συγκρίνω;
Δεν λέω, οι Βρετανοί έχουν παράδοση σε εξαιρετικά και νόστιμα μπισκότα με βούτυρο, όπως και σε περίπλοκα και νοστιμότατα κέικ και scones τα οποία λατρεύουν να τρώνε στο απογευματινό τους τσάι – το high tea ή αλλιώς afternoon tea  ή ακόμα πιο παραδοσιακά Devonshere tea – που καθιέρωσε η δούκισσα Άννα του Bedford, το 1840! Λίγα χρόνια πριν χτιστεί ο Πύργος του LORIET στη Μυτιλήνη. Τι συνειρμός!

Ωστόσο

Στο νέο ρημαδιό της πόλης μας με όλο αυτό το σκηνικό της Μόριας, η ανάμνηση της εποχής των αστικών σπιτιών με τα τσάγια των κυριών φαντάζει σαν επιστημονική φαντασία. Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν υπήρξε πράγματι αυτή η περιβόητη εποχή σ’ αυτό το τόσο χαρισματικό και προικισμένο νησί… και μελαγχολώ.
Η συνομιλία με τα δυσάρεστα γίνεται αυτόματα αυτές τις μέρες γιατί υπάρχει εκείνη η αντίθεση της χαράς και της γέννησης από τη μια κι από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα. Η εποχή της κρίσης μας βάζει στις σωστές διαστάσεις μας και ποινικοποιεί τη χαρά. Δεν θα μας αφήσουν ποτέ να χαρούμε και να γιορτάσουμε απενοχοποιημένοι; Ποτέ;
Μ’ ένα αστραφτερό χαμόγελο, μ’ ένα ρωμαλέο σκεπτικό και μια ανοιχτή καρδιά μπαίνουμε στην εποχή του χρόνου που μας υπόσχεται την ελπίδα. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τα δυσάρεστα και να αγκαλιάσουμε τη χαρά.
Οι μέρες της γιορτής έχουν πολλά να μας προσφέρουν και πολλά να προσφέρουμε.
Φτιάξτε μαζί μου μπισκότα Χριστουγέννων σ’ ένα σπίτι στολισμένο που να  μυρίζει βούτυρο, βανίλια και ζεστασιά.
Βάλτε μια ωραία χριστουγεννιάτικη μουσική, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά να μπαίνει φως και η αύρα του Δεκέμβρη. Φτιάξτε τη ζύμη μαλακή. Βρείτε τα κουπ πατ με κορώνες, αστεράκια, αγγελάκια και καμπάνες και με τρέλα και διάθεση φουρνίστε και μετά στολίστε με ζαχαρόπαστα και πολύχρωμα καραμελάκια.
Ξεχάστε τα δύσκολα.
Κάντε ένα διάλειμμα σε ό,τι σας προβληματίζει.
Το διάλειμμα είναι που μας σώζει…
Καλά Χριστούγεννα!


 

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια

Υλικά

100 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βανίλια
1 κουταλιά baking powder
1 πρέζα αλάτι

Για τη ζαχαρόπαστα

¼ της κούπας κρύο νερό
30 γρ. ζελατίνη
1 κιλό ζάχαρη άχνη
½ κούπα γλυκόζη
2 κουταλιές φυτικό βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάω καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτω το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι, το baking powder και σταδιακά το αλεύρι.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την ανοίγω με τον πλάστη και κόβω τα μπισκότα σε σχήματα. Ψήνω σε αντικολλητικό χαρτί στους 180ο C για 15 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσουν.
Στολίζω τα μπισκότα μου με ζαχαρόπαστα.
Χτυπάω καλά τα υλικά της ζαχαρόπαστας και χωρίζω τη ζύμη σε μπαλίτσες καθεμιά από τις οποίες θα πάρει και άλλο χρώμα. Με χρώμα ζαχαροπλαστικής, λοιπόν, ετοιμάζω ζαχαρόπαστα πράσινη, κίτρινη, κόκκινη και ό,τι άλλο χρώμα προκύψει.
Ανοίγω τις μπαλίτσες της ζύμης με τον πλάστη και κόβω σχήματα με τις ίδιες φόρμες που έκοψα μπισκότα.
Βρέχω τα δάχτυλά μου με νεράκι και χαϊδεύω ένα αστερομπισκότο. Αμέσως μετά παίρνω ένα κίτρινο αστέρι ζαχαρόπαστας και το εφαρμόζω από πάνω.
Μετά στόλισέ τα σε μια υπέροχη πιατέλα λαμπερή σαν τις μέρες και άρχισε πρώτα να τα χαζεύεις και μετά να τα κερνάς… εννοείται πως θα φας κιόλας!