Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαμερίσματα… ψάχνουν μισθωτές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Αυτή τη στιγμή ο κανόνας είναι 230-250 ευρώ για ένα studio και έως 270 ευρώ για μια γκαρσονιέρα», αναφέρει ο Κώστας Αγιασωτέλης

«Δύσκολοι καιροί» για… εκμισθωτές ακινήτων στο νησί και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, με τους ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων να κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση στις ενοικιάσεις κατοικιών όσον αφορά την αναντιστοιχία ανάμεσα στην υπερπροσφορά μικρών διαμερισμάτων και την χαμηλή ζήτηση για αυτά. Πολλά είναι τα σπίτια που μένουν ξενοίκιαστα στη Μυτιλήνη, αλλά και σε χωριά όπως το Πλωμάρι, παρότι οι τιμές ενοικίου έχουν μειωθεί εντυπωσιακά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η παρουσία των ΜΚΟ στο νησί ήταν έντονη, και άρα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για μίσθωση κατοικιών. 

Η γενική εικόνα 

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συνομιλήσαμε με μεσίτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Μυτιλήνη όσο και στην περιοχή του Πλωμαρίου, οι οποίοι μας μετέφεραν την γενική εικόνα. 

Ο Μιχάλης Μαμάκος, με έδρα το Πλωμάρι, έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό ξενοίκιαστων σπιτιών», κάτι που οφείλεται, όπως μας είπε, στην έλλειψη φέτος αρκετών εργατών, όπως άλλες χρονιές, για την συγκομιδή της ελιάς, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν σχολεία της περιοχής, επιθυμούν να νοικιάσουν σε κεντρικά μέρη, όπως η Μυτιλήνη. 

Όσον αφορά την Μυτιλήνη, η γενική εικόνα είναι ακόμα περισσότερο αποκαρδιωτική για τους επαγγελματίες του μεσιτικού χώρου, και μάλιστα οι ίδιοι, και συγκεκριμένα ο Κώστας Αγιασωτέλης, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από την προηγούμενη σχολική-ακαδημαϊκή χρονιά, για τις συνέπειες του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στο χώρο των ενοικιάσεων. 

«Φέτος είχαμε ελάχιστους φοιτητές, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά μικρά σπίτια (studio και γκαρσονιέρες) έμειναν ξενοίκιαστα. Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες κατηγορίες σπιτιών (δυάρια, τριάρια, διαμερίσματα και μεζονέτες) τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, οι αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έψαχναν πιο άνετα σπίτια και πιο περιποιημένα, επομένως για εκείνους τα δυάρια ήταν η καλύτερη επιλογή, κι έτσι ευτυχώς δεν έμειναν ξενοίκιαστα πολλά σπίτια αυτής της κατηγορίας». 

Το… παράδοξο

 Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ σημειώνεται δραματικά χαμηλή ζήτηση στις μικρές κατοικίες, οι τιμές ενοικίου έχουν πέσει αρκετά, όχι όμως για όλα τα σπίτια, όπως θα περίμενε κανείς. Τα Νέα της Λέσβου πραγματοποίησαν έρευνα σε αγγελίες ενοικιάσεων, διαπιστώνοντας ότι παρά τη «μαγκωμένη» κίνηση στα μεσιτικά, ορισμένοι νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους, σε τιμές «τσιμπημένες», και χωρίς να διαθέτουν καινούργιο εξοπλισμό ή να τα έχουν ανακαινίσει. 

Για το… «παράδοξο» ο κ. Αγιασωτέλης σημειώνει ότι «κάποιοι διατηρούν τις τιμές σε παλαιότερα επίπεδα, δείχνοντας να μην προσαρμόζονται με τα δεδομένα της εποχής. Εγώ ο ίδιος τους συμβουλεύω να «ρίξουν νερό στο κρασί τους», δεδομένης της παγωμένης αγοράς αυτή την περίοδο. Ωστόσο οφείλω να πω ότι γενικά οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με άλλες πόλεις, αλλά και σε σχέση με άλλες χρονιές εδώ στο νησί. Για παράδειγμα πλέον ο κανόνας είναι 230- 250 ευρώ για ένα studio και έως 270 ευρώ για μια γκαρσονιέρα. Πέρυσι αντίστοιχα, για τις ίδιες κατηγορίες, οι τιμές αυτές κυμαίνονταν στα 280-300 ευρώ. Από την άλλη, για ένα δυάρι σήμερα κάποιος στη Μυτιλήνη θα πληρώσει ενοίκιο 250-300 ευρώ, και ίσως 30 – 50 ευρώ παραπάνω εάν το σπίτι είναι ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο, τιμή πολύ χαμηλή σε σχέση με αντίστοιχες παροχές ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, όπου το ενοίκιό του «σκαρφαλώνει» στα 500-600 ευρώ», καταλήγει ο ίδιος. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img