Φωτοσχόλιο

253

Θαρρώ πως ήταν χθες…

Με γαλάζια σημαία από φέτος η Χαραμίδα, αποτελεί πια την κορυφαία παραλία της Μυτιλήνης και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, κατά τις ώρες αιχμής, δεν βρίσκεις ούτε τετραγωνικό ελεύθερο για να απλώσεις πετσέτα στην ακροθαλασσιά.

Κι όμως, 26 χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 1992, ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ο μόνος λουόμενος στην περιοχή όταν τον συνόδευσαν εκεί τοπικά στελέχη του κόμματος για να κάνει ένα μπάνιο στη θάλασσα, στο πλαίσιο της 7ήμερης περιοδείας του τότε στο νησί μας. Μάλιστα, τα παλαιότερα στελέχη του ΚΚΕ ακόμα θυμούνται την αμηχανία που αισθάνθηκαν όταν βγαίνοντας από τη θάλασσα ο Χαρίλαος Φλωράκης ζήτησε κάπου να αλλάξει, αλλά δεν υπήρχε η παραμικρή υποδομή πλην μιας παλιάς ξύλινης πόρτας που χρησιμοποιήθηκε τελικά ως καμπίνα εκστρατείας (μαθημένοι στα δύσκολα οι ΚΚΕδες!) για τον Γενικό Γραμματέα.

Το 1995 φυτεύτηκαν, όπως φαίνονται στη δεύτερη φωτογραφία μας, τα αλμυρίκια που έχουν ενηλικιωθεί πια στις μέρες μας και βρίσκουν σ’ αυτά σκιά δεκάδες λουόμενοι.Από τότε μέχρι τώρα, η Κοινότητα Λουτρών έβαζε κάθε χρόνο ένα λιθαράκι και δεν σταμάτησε ούτε με τον Καποδίστρια, ούτε με τον Καλλικράτη για την Αυτοδιοίκηση γιατί πίστευε στις δυνατότητες της περιοχής. Προσέθεσαν υπηρεσίες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιήθηκαν στην πορεία, και τελικά, μπορεί να άργησε η δικαίωση των προσπαθειών, αλλά ήρθε.