Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γνωρίζοντας τα φυσικά μνημεία και την ιστορία της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το Σίγρι και τη Νησιώπη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στην εκδρομή που οργάνωσε στις 22 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον”. Στόχος της πρωτοβουλίας  αυτής ήταν  η γνωριμία  με τη Φύση, την Ιστορία-Αρχαιολογία, στη διαδρομή μέσα από φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία.

Από το Πλωμάρι, ο πρώτος σταθμός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Μέσου. Στη διαδρομή ο γεωλόγος Διονύσης Ματαράγκας ενημέρωνε τους συμμετέχοντες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τις μεταβολές τους σε συνδυασμό με τις μεταβολές του φυσικού τοπίου και των χαρακτηριστικών τους. Έτσι, ξεκινώντας από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς του νησιού (παλαιότεροι των 250 εκατ. ετών), του  Πλωμαρίου και της Γέρας, περνώντας τον κόλπο των ελαιώνων της Γέρας και μαθαίνοντας τα γεωλογικά αίτια σχηματισμού του, οι συμμετέχοντες συνάντησαν   στη Λάρσο, ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό μέρος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, μήκους 26 Km, που μετέφερε το νερό από τους πρόποδες του Ολύμπου στη Μυτιλήνη με φυσική ροή.

Μετά τη Λάρσο και αφού διέσχισαν τον υγροβιότοπο του κόλπου της Γέρας με τον μεγαλύτερο καλαμιώνα της Λέσβου και πλησιάζοντας το κέντρο του νησιού συνάντησαν το μεγάλο σε έκταση πευκοδάσος τραχείας Πεύκης και στη συνέχεια τον κόλπο της Καλλονής, εκεί που περπάτησε ο Αριστοτέλης με το Θεόφραστο.

Στο Ιερό του Μέσου, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έκανε εξαιρετική παρουσίαση ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του χώρου, Γιάννης Κουρτζέλλης, ζωντανεύοντας τη δομική και ιστορική εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου με τον περίτεχνο Ιωνικό Ναό, ο οποίος εξέφραζε την ενότητα των αρχαίων πόλεων της Λέσβου. Εκτός από κοινός τόπος λατρείας στους αρχαϊκούς χρόνους εξελίχθηκε και σε τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.

Στη συνέχεια της διαδρομής προς το Σίγρι, μετά την Καλλονή, ξεκινά η περιοχή του νησιού που διαμορφώθηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα με ενημέρωση στις πιο εντυπωσιακές δομές, όπως ροές της λάβας (Δάφια), ηφαιστειακή διείσδυση (Φίλια), η καλδέρα (Βατούσας), ο ηφαιστειακός κώνος (μονή Υψηλού), στηλοειδείς μορφές λάβας, κ.ά. και όλα αυτά μόλις πριν 18 εκατ. χρόνια.

Το μεσημέρι η διαδρομή ολοκληρώθηκε μέχρι το Σίγρι. Αμέσως έγινε επίσκεψη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, όπου έγινε περιήγηση στο χώρο, στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Η γεωλόγος Όλγα Τσαλκιδή μίλησε στους επισκέπτες  για την 18 εκατ. ετών ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, για την έκταση που καταλαμβάνει και για τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Ο επόμενος σταθμός μετά το Σίγρι ήταν το θαλάσσιο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Νησιώπης – μοναδικό στην Ελλάδα – με ειδικό σκάφος και με γυάλινο πυθμένα. Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Από την κ. Τσαλκιδή με την εξαιρετική ξενάγηση ενημερώθηκαν οι επισκέπτες για τους πολυάριθμους  απολιθωμένους κορμούς δένδρων μεγάλου ύψους και το είδος των δένδρων (πευκίδες, κυπαρισσίδες, καρυδιές, δαφνίδες κ.ά.) και την πλούσια και σπάνια (προστατευόμενη) χλωρίδα και πανίδα. Εντυπωσιακός ήταν ο φυσικός ορμίσκος “Απολιθωμένη” όπου τα πολύχρωμα κομμάτια των δένδρων σε συνδυασμό με το θαλασσινό κύμα δίνουν μια μοναδική εικόνα και στα απότομα πρανή του ορμίσκου διακρίνονται οι τρεις διαδοχικοί ορίζοντες φιλοξενίας των απολιθωμένων δένδρων.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img