ΟΛΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ – Ημερολόγιο στην εποχή της καραντίνας

Ξυπνούσα αργά το πρωί, ευκαιρία να εκμεταλλευτώ τον πρωινό ύπνο που πάντα λατρεύω.
Το πρωινό ήταν κάτι ανάμεσα σε δεκατιανό και μεσημεριανό, αλλά παρέμενε κλασικό.
Εκείνη η μαρμελάδα τζελ με πορτοκάλι ήταν όλα τα λεφτά.
Ψωμί με βούτυρο, καφέ με γάλα.
Δεύτερος καφές.
Στη συνέχεια η απολύμανση παντού στο σπίτι.
Μύριζε ο χώρος ένα μίγμα χλωρίνης, ντετόλ και οινόπνευμα.
Δεν θα έλεγα πάντα ευχάριστο.
Οι απολυμάνσεις και το πλύσιμο χεριών με μπόλικο αφρό και σαπούνι μας μεγάλωσαν με το έτσι θέλω. Ας όψεται ο μπαμπάς που ήταν του Υγειονομικού.
Πριν και μετά το φαγητό απαραιτήτως έπρεπε να πλύνουμε τα χέρια μας.
Μάλιστα σύντομα καθιέρωσε στο σπίτι το στέγνωμα των χεριών χωρίς πετσέτα, αλλά είτε με χαρτί κουζίνας, είτε τινάζοντάς τα στον κήπο πάνω από τις πρασινάδες διότι η πετσέτα επίσης κουβαλάει μικρόβια … τώρα αποδείχτηκε σωτήριο.

Κάθε μέρα σκεφτόμουν τη βαλίτσα μου

Τη μικρή για τα τριήμερα ή τη μεγάλη για τα υπερατλαντικά.
Ρούχα και παπούτσια ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά, όλα μέσα τακτοποιημένα για κάθε περίσταση.
Όσοι άνθρωποι, έχουν την τύχη να ταξιδεύουν και να λατρεύουν το ταξίδι σαν κι εμένα καταλαβαίνουν πως η βαλίτσα είναι κάτι σαν το σπίτι μας, εν κινήσει, σαν την πατρίδα  που σε ακολουθεί πάντα – το είχα διαβάσει κάπου.

 Γυμναστική, εν καιρώ καραντίνας ήταν μια μεγάλη απόλαυση

Καθόλου αναγκαστική. Yοutube με την θρυλική Jane Fonda στα αερόμπικ των ‘80. Καθόλου ευκαταφρόνητα. Αν σκεφτείς και την κορμάρα και το στιλ που ακόμα διατηρεί η θεά στα 80 της θα συμφωνήσεις μαζί μου.
Πρωινή  και βραδινή έξοδο στα γύρω δρομάκια.  
Περίπατος αναψυχής ανάλαφρος ή με γοργό βηματισμό.
Ανακούφιση!

Διάβασμα και άλλα

Βιβλία έρευνας, βιβλία αναψυχής και μαγειρικής.
Όλα βγήκαν στο φως.
Πήρε φωτιά το λάπτοπ, καλώδια όλων των ειδών συνδέθηκαν με την τηλεόραση ώστε οι τηλε-συνδιασκέψεις με φίλους να γίνονται μεγάλες στη μικρή οθόνη.
Φάρμακα για κάθε περίσταση, τράπουλες για πασιέντζες, ταυτότητα και sms στον μεγάλο αδελφό για κυκλοφορία στα πέριξ, κλειδιά σπιτιών στις τσέπες, γάντια, μάσκες, σπρέι.
Τρομερές μάσκες προσώπου και σώματος, τα serum έκαναν τη διαφορά, μαζί με τα κιλά που ανέβηκαν στη ζυγαριά.
Ατέλειωτα μαγειρέματα, υπερπληθώρα παραδοσιακών γεύσεων, φαγητά που είχα χρόνια να μαγειρέψω.

Ιδρυματοποίηση

Διαλέξεις, μουσεία, σινεμά, ανοιξιάτικες βόλτες σε παγκόσμιους κήπους, όλα on line.
Ατέλειωτες σειρές και ταινίες στο νέτφλιξ.
Σάπισμα στους καναπέδες.

Η συνέχεια

Η καραντίνα μας αποξένωσε κυρίως από τις δουλειές μας και από τους φίλους μας.
Μας φόβισε ο ιός γιατί μας είναι άγνωστος και απόλυτα μεταδοτικός.
Μας τρόμαξαν τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι συνανθρώπων παγκόσμια.
Μας τρόμαξαν όλα.
Δεν ξέρω αν μας άλλαξαν.
Εγώ δεν ξέρω αν θα γίνω καλύτερος άνθρωπος μετά την καραντίνα.
Αν θα ανακαλύψω περισσότερο τον εαυτό μου.
Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρη είναι  αυτό που λέει κι ένας μυτιληνιός φίλος μου: “Όλα πάνω μας είναι“.



Μαρμελάδα τζελ εσπεριδοειδών

από τη μαθητεία μου στη βρετανική κουζίνα

Υλικά

2 πορτοκάλια  440 γρ.
3 λεμόνια 315 γρ.
1 νεράντζι 180 γρ.
2 λίτρα νερό (8 φλιτζ.)
2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη περίπου

Εκτέλεση

Αφαιρείς τη φλούδα σε λεπτό στρώμα χωρίς το άσπρο τμήμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι και το νεράντζι. Κόβεις σε λεπτές λωρίδες και τα βράζεις με 2 ποτήρια από το νερό για 30 λεπτά μόνα τους.
Κόβεις τα φρούτα σε πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια κύβους ή φέτες μαζί φλούδες, κουκούτσια.
Βάζεις σε κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά και σιγοβράζεις για 1 ώρα.
Ρίχνεις σε λεπτό σουρωτήρι και αφήνεις να στραγγίξουν καλά πάνω σε σκεύος μαζεύοντας το ζουμί. Δεν θα πιέσεις τα φρούτα καθόλου.
Μετράς το ζουμί σε κατσαρόλα και προσθέτεις ζάχαρη – όσο ποτήρια ζουμί τόση ζάχαρη – βάζεις στη φωτιά και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτεις και  τις φλούδες ζουλιέν μαζί με τα υγρά τους.
Βράζεις σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.