Τεράστια επιτυχία για το 6ο Molyvos Urban MTB

-Παγκόσμια φήμη για τους αγώνες της Λέσβου

Για ακόμη μια χρονιά, το νησί της Λέσβου και ο Μόλυβος φιλοξένησαν την διοργάνωση που έγινε θεσμός για τους φίλους του ποδηλάτου, το Lesvos Molyvos Urban MTB Race. Μια εκδήλωση που ξεκίνησε ως τοπικός θεσμός για τους φίλους του ποδηλάτου και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες στο διεθνές ποδηλατικό καλεντάρι, μιας και οι αγώνες του Μολύβου δίνουν πόντους στους αγωνιζόμενους, που προσμετρούνται στην κατάταξη για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες, εδραιώνοντας την Λέσβο στον χάρτη της ορεινής ποδηλασίας.
Όλα ξεκίνησαν χρονικά από την Παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου, που έδωσε και το έναυσμα για την έναρξη των αγώνων. Στο Συνεδριακό κέντρο του Μολύβου, δόθηκε η συνέντευξη τύπου και η παρουσία αθλητών, εθελοντών, κριτών και τεχνικών των αγώνων και πραγματοποιήθηκε το Τεχνικό Συνέδριο των αγώνων με ενημέρωση των διαδρομών του αγώνα για τους αθλητές-ποδηλάτες.
Οι αγώνες ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη μέρα, την Τρίτη και κάθε μέρα το πρόγραμμα είχε αγώνες που οι αθλητές συνέλεγαν βαθμούς. Στους 4ήμερους αγώνες που έγιναν στην Βορειοδυτική Λέσβο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Μολύβου και οι οποίοι περιλάμβαναν τα αγωνίσματα XCT, XCP, XCM, XCC, συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από 11 χώρες και συγκεκριμένα Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ελλάδα και αναμετρήθηκαν με στόχο να κερδίσουν σημαντικούς βαθμούς στον μακρύ δρόμο των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020, μιας και η διοργάνωση μόλις πέρυσι εντάχθηκε στους αγώνες UCI. Φέτος ήταν η 2η χρονιά του παγκόσμιου αυτού θεσμού, με το επίπεδο της οργάνωσης των αγώνων να είναι πολύ πιο πάνω από πέρσι.


Στους ποδηλατικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν επικράτησαν τα φαβορί. Στους άνδρες, ο Περικλής Ηλίας από την Ελλάδα, Πρωταθλητής Ελλάδας, Βαλκανιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο ΜΤΒ Marathon 2012 και με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αναδείχθηκε ο νικητής. Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Cakir Ayse, από την Εθνική ομάδα της Τουρκίας.
Την Κυριακή 9 Ιουνίου διεξήχθη ο κλασικός μονοήμερος αγώνας Lesvos – Molyvos Urban MTB XCO C1 Race, όπου νικητής στους άντρες ήταν ο Ben Oliver από την Νέα Ζηλανδία και στις γυναίκες η Kurkcu Esra από την Εθνική ομάδα της Τουρκίας.
Παράλληλα με τους διεθνείς αγώνες, είχαμε και τον καθιερωμένο Urban MTB Open, αγώνες για τους φίλους του ποδηλάτου, που έδωσε την ευκαιρία σε αυτούς που επιθυμούσαν να ασκήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα στην ίδια διαδρομή με τους καταξιωμένους αθλητές. Ακόμη, είχαμε και τους παιδικούς αγώνες στο αλσύλλιο του Μολύβου και εκδηλώσεις για την χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσα στον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου.
Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με τους διεθνείς αθλητές, είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν και 3 αθλητές του ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου. Ο Σαραϊδάρης Γιώργος συμμετείχε σε όλους τους αγώνες, ενώ ο Αλεξίου Δημήτρης στον τετραήμερο S1 και η Ζούρου Αφροδίτη σε ένα stage του S1 και στον URBAN C1 της Κυριακής.
Σημαντική ήταν και η παρουσία κόσμου και τουριστών στον Μόλυβο, που βρέθηκαν ως φίλοι του ποδηλάτου στο ειδυλλιακό τοπίο του Μολύβου, με την πανέμορφη θέα του και τα γραφικά στενάκια του, παρακολουθώντας τους αγώνες.
Το τελευταίο βράδυ αυτού του εξαημέρου, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργάνωσε μουσική βραδιά και προχώρησε στην απονομή των μεταλλίων για τους αθλητές, τους εθελοντές και όλους όσοι βρέθηκαν στον Μόλυβο και παράλληλα απένειμε τιμητικές πλακέτες σε όσους υποστηρίζουν την διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια.
Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Μιχαλακέλλης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Β. Αιγαίου Ταξίαρχος Ελευθέριος Ντουρουντούς, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης Υπαστυνόμος Χρύσα Βακάλη, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Υδρογείου Ασφαλιστικής Γεώργιος Ταμπακάκης, χρυσός χορηγός των αγώνων, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μήθυμνας Αθανάσιος Ανδριώτης, εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ΕΟΠ, του ΕΚΑΒ, Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων.
Κλείνοντας το εξαήμερο των αγώνων ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, δήλωσε: «Mία αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια εξελίσσεται σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός που ξεπερνά πλέον την Λέσβο και μας τοποθετεί αθλητικά στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να συνεχίσουμε την συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προβολή του νησιού ως έναν μοναδικό προορισμό».
Θερμές ευχαριστίες από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης: Την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, το ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τις Δημοτικές Κοινότητες Μήθυμνας, Πέτρας, Λαφιώνα, και Στύψης, το Λιμενικό ταμείο Λέσβου, την Ομάδα Διάσωσης, το Lesvos Ride, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, το Alter Bike Tours, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πέτρας & Στύψης, όλους τους εθελοντές και τα μέλη του Φορέα, τον Χρυσό Χορηγό Υδρόγειο Ασφαλιστική και όλους τους άλλους χορηγούς της διοργάνωσης.
Με το τέλος του 6th Lesvos Molyvos Urban MTB Race, οι αθλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους επόμενους αγώνες, αυτούς του Ιουνίου του 2020, που θα είναι και η τελευταία ευκαιρία πολλών αθλητών να συλλέξουν πόντους ώστε να βρεθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 2020, με το ενδιαφέρον των αγώνων του Μολύβου την επόμενη χρονιά να είναι εξαιρετικά μεγάλο, και οι αγώνες ιδιαίτερα σημαντικοί για τους αθλητές και την πορεία τους.