Ξεσηκωμός για τον ΦΠΑ

390
Κάτω από τη φωτογραφία της τουρκοκρατούμενης Μυτιλήνης από αριστερά προς τα δεξιά, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Στρατής Μανωλακέλλης, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Παναγιώτης Τατάκης, ο Απόστολος Βαλτάς και ο Γιώργος Κατουσέλλης

Μέρες ‘87 φαίνεται πως είναι πιθανό να ξαναζήσει η Λέσβος. Τότε που οι κάτοικοι του νησιού μας βρέθηκαν ενωμένοι σε πολυήμερες κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν τη μεταφορά της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Ρόδο, κάτι τελικά που μπορεί να μην επιτεύχθηκε, οι μαζικές όμως κινητοποιήσεις πέτυχαν την μεταγενέστερη ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το οποίο ωφελήθηκε πολλαπλά η νησιωτική περιοχή μας.  Αυτή τη φορά οι κάτοικοι του νησιού μας καλούνται να ενωθούν και να προχωρήσουν σε πολυήμερες δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διάσωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

Μας ξεγέλασαν…

Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθασαν στο Επιμελητήριο Λέσβου, φαίνεται να έχει ξεγραμμένο το ζήτημα του ΦΠΑ για τα νησιά μας παρά τα δεινά του μεταναστευτικού. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σύσσωμο το Συντονιστικό Όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του τόπου, συνειδητά η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε εδώ και 2 μήνες ανεπίσημα τους τοπικούς μας εκπροσώπους και μέχρι πρότινος ότι το θέμα βαίνει προς τακτοποίηση, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε!

Αντιθέτως επρόκειτο για τακτική που ακολουθούσε το Υπουργείο με στόχο να φτάσει ανώδυνα στο τέλος Δεκεμβρίου, με τους φορείς και τους κατοίκους να περιμένουν παράταση του ΦΠΑ ώστε στις 31 Δεκεμβρίου τα πάντα να έχουν τελειώσει χωρίς κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών! Και αυτό φαίνεται πως η κυβέρνηση εν πολλοίς το πέτυχε μέχρι τώρα, καθώς τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων καλή τη πίστει κινήθηκαν με χαμηλούς τόνους, θεωρώντας πως το Υπουργείο Οικονομικών είχε αξιοπιστία στις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις του.

 

Όλη η Λέσβος αύριο στο Επιμελητήριο

Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό σε κάθε κάτοικο του νησιού μας ότι όλη η Λέσβος θα πρέπει να βρεθεί αύριο μπροστά από το Επιμελητήριο Λέσβου, στην προκυμαία της Μυτιλήνης, στις 9 το βράδυ, όταν θα κλείσουν τα καταστήματα της αγοράς. Σε αυτήν την μεγάλη συγκέντρωση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για πολυήμερες στοχευμένες κινητοποιήσεις και θα γίνει η διανομή των ρόλων που θα έχει ο καθένας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αύριο καλούνται στο Επιμελητήριο εκτός από τους κατοίκους της Λέσβου, δηλαδή τους απλούς πολίτες, και οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που μπορούν και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Η κίνηση αυτή του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών – επιστημονικών φορέων να καλέσει την αυριανή συγκέντρωση δεν είναι τυχαία. Για να προχωρήσουν μεγάλες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του ΦΠΑ χρειάζεται η συμμετοχή όλων των φορέων και πρωτίστως της κοινωνίας.

Και αυτήν τη διάθεση θέλουν να διαπιστώσουν, αν υπάρχει αύριο, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού καλώντας ουσιαστικά την κοινωνία να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Σε περίπτωση που τούτο το προσκλητήριο  που γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας καταγράψει χαμηλή ή έστω χλιαρή συμμετοχή, τότε τίποτα δεν θα προχωρήσει και η Λέσβος απλά «θα δεχτεί το βιασμό της», δηλαδή τη μετατροπή της σε προσφυγονήσι με την ταυτόχρονη αφαίρεση στοιχειωδών κεκτημένων, όπως είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν γι’ αυτόν τον τόπο, να αφήσουν ανέγγιχτους τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η παραπάνω τακτική της κυβέρνησης έναντι της ακριτικής περιοχής μας που σηκώνει το μέγα βάρος του μεταναστευτικού προκαλεί εξαιρετικά αρνητική εντύπωση και αυτός ήταν ο λόγος που οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Όργανο των επαγγελματικών – επιστημονικών φορέων αντέδρασαν χθες το μεσημέρι εντονότατα, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Οικονομικών και απευθύνοντας το προσκλητήριο στην τοπική κοινωνία για αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, να δώσει δυναμικό παρόν μέσα και έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία, καθώς η μαζικότητα της συμμετοχής θα δώσει τον τόνο για τις κινητοποιήσεις που θα φέρουν τη Λέσβο στα πρώτα θέματα των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών.

Λίγη ώρα αργότερα κατά τη συνάντηση των Δημάρχων των νησιών παρουσία του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Παράσχου Φραντζέσκου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης αφού τους διαβεβαίωνε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ξεκαθάριζε ότι βλέπει ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα χωρίς το μειωμένο ΦΠΑ ζητώντας να του προτείνουν αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες του Συντονιστικού των επαγγελματικών – επιστημονικών φορέων της Λέσβου ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι πλέον δεδομένη!

 

Κάτω από την τουρκοκρατούμενη Λέσβο

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών – επιστημονικών φορέων δεν έλειψαν οι συμβολισμοί. Οι 7 εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν μίλησαν  κάτω από την μεγάλη φωτογραφία της Μυτιλήνης τουρκοκρατούμενης στο φουαγιέ του Επιμελητηρίου! Κι αυτό φρόντισε να το επισημάνει στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Και οι 7 εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν με τα πιο μελανά χρώματα στο τι θα συμβεί στην τοπική οικονομία από την Πρωτοχρονιά, όταν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, στα εισοδήματα των επαγγελματιών, εργαζομένων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Σε αυτήν την οικονομική δίνη και την φορολογική αφαίμαξη οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους ετησίως έναν ακόμα μισθό για να καλύπτουν τις διαφορές από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα προκύψουν από την αύξηση του ΦΠΑ.

 

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Μυρσινιάς φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως στην αυριανή συγκέντρωση καλούνται άπαντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Εργατικό Κέντρο, οι παράγοντες του οποίου είχαν εκφράσει το προηγούμενο διάστημα δυσφορία λέγοντας ότι δεν είχαν προσκληθεί στις συσκέψεις του Συντονιστικού.

«Δυστυχώς το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν εξελίσσεται θετικά. Έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργησή τους», είπε ο κ. Μυρσινιάς. Και συνέχισε: «Πρέπει ως τοπική κοινωνία να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε και να ανατρέψουμε αυτό που ετοιμάζουν για τον τόπο μας. Έχουμε μπροστά μας μέρες αντίδρασης και φωνής για τους νησιώτες. Καλούμε την Πέμπτη μέσα και έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου όλους τους πολίτες, όλους τους εκπροσώπους των φορέων, δεν δικαιολογείται να λείψει κανείς. Καλούμε και τους τρεις Βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το ίδιο και τον Δήμαρχο και την Περιφερειάρχη», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος των λογιστών, Παναγιώτης Τατάκης χαρακτήρισε άδικη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, καθώς όπως είπε η μελέτη Κορομηλά απέδειξε πως το όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ ενώ οι οικονομικές συνέπειες θα έχουν πολλαπλάσιο κόστος.

«Δεν έκαναν καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τόσο καιρό μας κορόιδευαν και ό,τι έλεγαν κι έκαναν ήταν απλά για το θεαθήναι», είπε ο κ. Τατάκης ανεβάζοντας τους τόνους: «Πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτήν την κοροϊδία, πρέπει να ξεσηκωθεί ολόκληρη η Λέσβος, περιμένουμε εδώ και τους Βουλευτές την Πέμπτη και τον Δήμαρχο και την Περιφερειάρχη».

 

Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας

Ένα βήμα παρακάτω προχώρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους: «Η κυβέρνηση δέχθηκε ό,τι ζήτησαν οι δανειστές για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Είπαν ναι σε όλα αφήνοντας εκτός το ΦΠΑ. Άραγε αυτό είναι ανικανότητα, είναι αδιαφορία ή και τα δυο;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαρίσβας.

Σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επισημαίνοντας ωστόσο το δράμα που περιμένει από την Πρωτοχρονιά τη Λέσβο, καθώς υπογράμμισε πως η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα επηρεάσει άμεσα το μεταφορικό κόστος και αυτό θα οδηγήσει στην απομόνωση του νησιού μας και λόγω του προσφυγικού από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το τουριστικό προϊόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες από τη ζημιά που έχει υποστεί η τοπική οικονομία από το μεταναστευτικό, στο χτύπημα του σεισμού τον περασμένο Ιούνιο ταυτόχρονα με το σοβαρό πλήγμα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας στο κεφάλαιο του τουρισμού. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, όπως είπε ο κ. Μανωλακέλλης, η Λέσβος γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική για τον τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα οι αυξήσεις θα είναι δυσβάσταχτες και για την τοπική κοινωνία.

 

Καταπέλτης ο Βαλτάς

Καταπέλτης όμως ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος ανέλυσε την τακτική της κυβέρνησης πηγαίνοντας το θέμα «πολύ μακριά». Επί της ουσίας υπονόησε πως όλα αυτά που γίνονται αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για να έχει καθηλωμένο οικονομικά το νησί μας για να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι στο μεταναστευτικό. Με άλλα λόγια η Λέσβος να συμβιβαστεί από την απασχόληση και τα όποια άλλα οφέλη από μισθώσεις ακινήτων κλπ. προσφέρει στην τοπική οικονομία το μεταναστευτικό.

«Ο κ. Τσακαλώτος γνώριζε από την αρχή αλλά ακολούθησε μια στρατηγική ανεπίσημων διαβεβαιώσεων ότι το θέμα του ΦΠΑ  θα τακτοποιηθεί, ενώ είχαν πάρει την απόφασή τους να βάλουν ταφόπλακα στη Λέσβο. Και μπορεί άλλα νησιά, όπως η Μύκονος και Σαντορίνη να μην αντέδρασαν όταν καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, μπορεί όμως ο καθένας να καταλάβει το γιατί. Όμως η Λέσβος δεν είναι Σαντορίνη, κανείς δεν μας βοήθησε. Πρέπει λοιπόν όλος ο κόσμος να βγει στο δρόμο, να έχουμε έναν ξεσηκωμό χωρίς τέλος μέχρι να δικαιωθούμε. Σε διαφορετική περίπτωση, αν από την Πρωτοχρονιά καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και χαθεί το παιχνίδι, τότε αυτό που εκτιμώ είναι πως θα αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε εμείς οι κάτοικοι της Λέσβου από τον τόπο μας», είπε ο κ. Βαλτάς.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Κατουσέλλης, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και αν δεν αντιδράσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αν όλη η Λέσβος δεν βρεθεί συσπειρωμένη σε αυτήν την προσπάθεια δίνοντας δυναμικό παρόν στις 9 το βράδυ αύριο Πέμπτη, τότε η Πρωτοχρονιά δεν θα ξημερώσει ευχάριστα για την τοπική οικονομία, τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here