Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ζωή από το θάνατο του Παναγιώτη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σε κινητήρια δύναμη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές μετατρέπουν τον ανείπωτο πόνο, το βαρύ πένθος και την οδύνη για τον απροσδόκητο χαμό του 42χρονου συναδέλφου τους Παναγιώτη Κυμούρη τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ξεκινώντας μια συγκινητική εκστρατεία για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Βοστάνειο. Πρόκειται για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του τομέα που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στο νοσοκομείο της νησιωτικής περιοχής μας, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί η επεμβατική καρδιολογία στη Λέσβο, δηλαδή να γίνεται αγγειοπλαστική στους ασθενείς με εμφράγματα ή σε ασθενείς με συμπτωματολογία στηθάγχης (περιστασιακό πόνο ή σφίξιμο στο στήθος) ώστε να αποφύγουν το έμφραγμα.

Οι λιμενικοί της Μυτιλήνης ξεκινούν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα βάζοντας ως στόχο να δημιουργηθούν στο νοσοκομείο οι συνθήκες  ώστε να έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους οι κάτοικοι του νησιού μας που υφίστανται έμφραγμα, δηλαδή την ευκαιρία που δεν είχε ο Παναγιώτης Κυμούρης που χάθηκε τόσο νέος, τόσο άδικα.

Άλλωστε η οικογένεια του άτυχου λιμενικού έδειξε πρώτη το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση όταν βυθισμένη στον βαρύ πόνο, από τις πρώτες κιόλας ώρες της απώλειας του άτυχου Παναγιώτη, με απίστευτο μεγαλείο ψυχής έκανε έκκληση προς κάθε αρμόδιο για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

 

Η εκστρατεία

 

Όπως φαίνεται, οι “ετοιμοπόλεμοι” συνάδελφοι του Παναγιώτη Κυμούρη δεν κάνουν κάποιες ασυντόνιστες ενέργειες, αλλά αντιθέτως οι κινήσεις τους γίνονται μελετημένα και ξεφεύγουν από τα σύνορα της Λέσβου, με επαφές με μεγάλους ομίλους και επιχειρηματίες που μπορούν να συμβάλουν στην απόκτηση του πολυπόθητου εξοπλισμού. Μεταξύ αυτών οι ναυτιλιακές εταιρείες Βlue star ferries και Ηellenic seaways και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Βοστάνειο τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του συναδέλφου τους Παναγιώτη Κυμούρη, ο θάνατος του οποίου θα δώσει ζωή σε δεκάδες άλλους κατοίκους του νησιού μας, καθώς το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο εκτός από τον σωτήριο ρόλο του σε περιπτώσεις εμφραγμάτων, ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται προληπτικά και στεφανιογραφίες σε πολίτες που θεωρούνται ως άτομα υψηλού κινδύνου για έμφραγμα, δεδομένου πως η στεφανιογραφία είναι η μοναδική διαγνωστική εξέταση με 100% ακριβή αποτύπωση της κατάστασης του ενδοθηλίου (το εσωτερικό των αρτηριών).

 

Ξεκινούν σήμερα

 

Οι λιμενικοί της Μυτιλήνης με την υποστήριξη της οικογένειας Κυμούρη ξεκινούν με το ποσό των 5.500 ευρώ που συγκεντρώθηκε αντί στεφάνων για τη μνήμη του Παναγιώτη, προκειμένου ένα όνειρο ετών να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό, καθώς προέρχεται από την ένδειξη εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας στο αδικοχαμένο παλικάρι, που είναι πολύ μικρό μπροστά στο κόστος του εξοπλισμού για Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και το οποίο υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ!

Οι λιμενικοί σήμερα θα έχουν την πρώτη συνάντηση με το Συντονιστή Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Φώτη Παπαλυσάνδρου, ο οποίος στηρίζει ανεπιφύλακτα την προσπάθεια. Κατά την σημερινή συνάντηση θα ενημερωθούν από τον καρδιολόγο για τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του εξοπλισμού του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα που θα είναι ένας κύκλος επαφών με τοπικούς φορείς αλλά και επιχειρηματικούς ομίλους εντός και εκτός Λέσβου, από τους οποίους θα ζητήσουν τη στήριξη της προσπάθειας.

Πρόκειται για μια εκστρατεία που θα πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα από την τοπική κοινωνία, καθώς ο σκοπός είναι ιερός και δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το Υπουργείο Υγείας θα είναι απαραίτητα αρωγός στην προσπάθεια. Άλλωστε από τον Ιούνιο του 2016 τα “Νέα της Λέσβου”  με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στη Μυτιλήνη έθεσαν σχετικό ερώτημα για το εάν ήταν διατεθειμένος να εξασφαλίσει το προσωπικό για τη στελέχωση Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην περίπτωση που ο εξοπλισμός εξασφαλιζόταν από δωρεά,  ο ίδιος όμως δεν απάντησε τότε!

Τη σωτήρια προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης συντονίζει το στέλεχος της Ασφάλειας και κουμπάρος του Παναγιώτη Κυμούρη, Γιώργος Κουτρουμπίλας, ο οποίος παρά την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, σε σχετική ερώτησή μας σημείωσε ότι οι συνάδελφοί του είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους.

Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν για την δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Μυτιλήνη δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Η μόνη φορά που έφθασε το νοσοκομείο κοντά για την απόκτηση του εξοπλισμού ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια όταν ο θωρακοχειρουργός Γιάννης Κακαδέλης και ο τότε διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, έφτασαν μία ανάσα  από το να πάρει το νοσοκομείο δωρεάν τον εξοπλισμό του παλιού Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Προκειμένου ωστόσο να γίνει αυτό έπρεπε να δώσει έγκριση το Υπουργείο Υγείας, η οποία καθυστέρησε και εν τω μεταξύ το Ωνάσειο αποφάσισε να αξιοποιήσει αυτόν τον εξοπλισμό για δικές του ανάγκες. Κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία για το Βοστάνειο με κάποιους κύκλους του νοσοκομείου να ψιθυρίζουν πως κάποιοι γιατροί του Ιδρύματος προσπάθησαν να σαμποτάρουν την προσπάθεια (στηρίζοντας τις μετακινήσεις ασθενών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της Αθήνας), αυτό όμως υπό τη μορφή φημών καθώς τίποτα δεν αποδεικνύεται. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και πριν από 1 χρόνο καθώς ζητήθηκε η συνδρομή της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, η οποία ωστόσο δεν απάντησε μέχρι τώρα.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως όταν το Νοέμβριο του 2015 είχε επισκεφθεί τη Λέσβο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Vytenis Andriukaitis δηλώνοντας την υποστήριξη της Ευρώπης στις δομές υγείας του νησιού μας λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού ζητήματος, τα “Νέα της Λέσβου” είχαν θέσει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο το ερώτημα για το εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο νοσοκομείο. Ο κ. Andriukaitis είχε απαντήσει πως η προτεραιότητα για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στο νησί μας είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

 

Κι όμως στη γειτονική Χίο των 51.000 κατοίκων Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο του νησιού, με την υποστήριξη αρχικά νοσοκομείου των Αθηνών, καθώς για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης ο καρδιολόγος Ιωάννης Δερνέλλης είναι εκπαιδευμένος στην χρήση του εξοπλισμού Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, πράγμα που σημαίνει πως έχει τα επιστημονικά εφόδια για να αναλάβει το εργαστήριο, το οποίο θα πρέπει να στελεχώνεται και από άλλο προσωπικό στο πλαίσιο της λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής. Μάλιστα ο συγκεκριμένος καρδιολόγος είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας και την αποτελεσματικότητα της Καρδιολογικής Κλινικής.

 

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες αυτού του Εργαστηρίου;

 

Με τα σημερινά δεδομένα το έμφραγμα αντιμετωπίζεται στο Βοστάνειο με θρομβόλυση, δηλαδή με την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό τη διάλυση του θρόμβου στην αρτηρία που έχει υποστεί απόφραξη. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο το αποτέλεσμα αναλόγως του μεγέθους (σοβαρότητα) του εμφράγματος δεν είναι άμεσο. Αν το έμφραγμα είναι αρκετά σοβαρό, μέχρι που να λειτουργήσουν τα θρομβολυτικά έχει καταστραφεί το σημείο εκείνο της καρδιάς που δεν αιματώνεται και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μετά τη νοσηλεία του έχοντας σε ένα ποσοστό καρδιακή ανεπάρκεια (αυτό κρίνεται από το μέγεθος του εμφράγματος).

Τα παραπάνω σε αντίθεση με την επεμβατική καρδιολογία που δίνει τη δυνατότητα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς μετά την εισαγωγή του ασθενούς με έμφραγμα στην Καρδιολογική κλινική γίνεται καθετηριασμός, που με απλά λόγια σημαίνει πως εισάγουν από τη μηριαία αρτηρία μια χορδή η οποία φτάνει μέχρι το σημείο της απόφραξης, διανοίγοντας την αρτηρία με τη διαστολή που κάνει ένα μπαλονάκι που βρίσκεται στην άκρη του καλωδίου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η άμεση αποκατάσταση της αιμάτωσης της καρδιάς, κάτι που δεν γίνεται με τη θρομβόλυση. Με άλλα λόγια το Αιμοδυναμικό εργαστήριο σώζει καρδιές, προλαμβάνει ασθενείς από το θάνατο ή την αναπηρία,  πρέπει όμως να σημειώσουμε πως σε εξαιρετικά σοβαρά και δύσκολα εμφράγματα οι γιατροί καλούνται να σταθμίζουν το ενδεχόμενο του μη καθετηριασμού του ασθενούς αν εκτιμηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ζημιά από την πίεση που θα ασκείται στις αρτηρίες μπορεί να αποβεί μοιραία!

Επιπλέον το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο παρέχει την δυνατότητα στεφανιογραφιών, δηλαδή διαγνωστικών εξετάσεων για την κατάσταση των αρτηριών και όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, από τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στη Λέσβο θα εξοικονομήσουν χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν θα χρειάζονται να γίνουν μετακινήσεις σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως μέχρι τώρα, εφόσον οι ασθενείς του νησιού μας θα αντιμετωπίζονται στον τόπο τους. Μια επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι η τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών σε ασθενείς, κάτι για το οποίο ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως μπορεί να γίνει και με τον υφιστάμενο ακτινολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Προκαλεί, δε, εντύπωση πως παρότι είχαν ξεκινήσει προσπάθειες από την προηγούμενη διοίκηση του Βοστάνειου για να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη άδεια του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτό το σκοπό, το όλο θέμα έχει ξεχαστεί μετά την αλλαγή διοίκησης στο νοσοκομείο!

Ένα ακόμα από τα ζητήματα που προκαλούν εντύπωση είναι πως ενώ το νοσοκομείο Μυτιλήνης διαθέτει από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου έναν εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά σε ασθενείς με εμφράγματα, όπως είναι  η ενδοαρτηριακή αντλία, η συσκευή αυτή βρίσκεται δυστυχώς  παροπλισμένη αντί να σώζει ανθρώπινες ζωές, λόγω του υψηλού κόστους των αναλώσιμων (1.500 ευρώ ανά ασθενή) τα οποία φαίνεται πως κάποιοι στο νοσοκομείο και το ΕΣΥ τα βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img