Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πακέτα διακοπών υπάρχουν, λεφτά όχι!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Έχουμε φτάσει τέλη Μαΐου, με το βλέμμα και το μυαλό όλων στις καλοκαιρινές διακοπές του Ιουλίου και του Αυγούστου… ή μήπως όχι; Ποια είναι η εικόνα ως προς τον προγραμματισμό των ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι για τους Μυτιληνιούς; Υπάρχουν συγκεκριμένες ‘’τουριστικές τάσεις’’; 

Χωρίς αμφιβολία η ακρίβεια που ταλανίζει τον γενικό πληθυσμό όλο το χειμώνα, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και την βενζίνη, η ενεργειακή κρίση, ενώ πρόσφατα  η αστάθεια που επέφερε η προεκλογική περίοδος καθώς και η εκλογική αναμέτρηση που δεν λέει να… τελειώσει, “απειλούν” το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς. 

«Στην Λέσβο παραδοσιακά υπήρχε – αναφερόμενοι σε περιόδους μεταξύ 2000 και 2010 –  μεγάλο ποσοστό κατοίκων  που επέλεγε πακέτα διακοπών στο εξωτερικό, με δημοφιλείς προορισμούς την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Μάλτα, ακόμα και τη Ρωσία. Όσον αφορά τα ταξίδια εντός Ελλάδος, οι ‘’hot’’ προορισμοί ήταν πριν μια δεκαετία η Πάρος, η Νάξος, ενώ λόγω της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης ήταν και η Μύκονος και η Ρόδος», αναφέρει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. 

 

Προτίμηση στους κοντινούς προορισμούς

Ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι ‘’μουδιασμένα’’, όπως μας μεταφέρουν τουριστικοί πράκτορες του νησιού, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι Μυτιληνιοί κλείνουν εισιτήρια αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά μεμονωμένα, για ολιγοήμερες διακοπές. Σταθερά στις προτιμήσεις τους είναι τα νησιά της άγονης γραμμής, όπως η Χίος, η Λήμνος και η Σάμος, δεδομένου ότι το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για μεταφορά του ΙΧ στον εκάστοτε προορισμό. 

Σε αυτά τα δεδομένα ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, προσθέτει ότι «περισσότερη κίνηση μέχρι στιγμής βλέπουμε στον προγραμματισμό διακοπών με τη χρήση του voucher κοινωνικού τουρισμού μέσω ΟΑΕΔ». 

«Όταν τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αθήνα βρίσκονται στα ύψη, συν ότι πολλές φορές δεν ταιριάζει η ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να αναγκάζονται να διαμείνουν στην Αθήνα, τον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού τους, για ένα ή δυο βράδια, καταλαβαίνετε ότι οι περισσότεροι ζορίζονται οικονομικά να αντεπεξέλθουν», σχολιάζει ο τουριστικός πράκτορας Κώστας Τσόλος και συνεχίζει: «Με την κρίση έχει ανέβει και το κόστος των πακέτων διακοπών, που ναι μεν υπάρχει υπερπροσφορά, ωστόσο όταν η τιμή ανά άτομο για προορισμούς Ελλάδας, διάρκειας 5 ημερών, σε Τήνο-Μύκονο για παράδειγμα, κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ο άλλος το σκέφτεται». 

 

Solo ή με γκρουπ; 

Ωστόσο πέρα από τους οικονομικούς λόγους… ‘’αυτοσυγκράτησης’’ των Μυτιληνιών, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος επισημαίνει το γεγονός ότι έχει αλλάξει το προφίλ του σημερινού τουρίστα, αλλά και η υπερπληθώρα επιλογών που υπάρχει, αφού με ένα κλικ στον υπολογιστή μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει στοχευμένες επιλογές και να ταξιδέψει μεμονωμένα χωρίς γκρουπ. 

Πάντως όταν οι Μυτιληνιοί αποφασίζουν να πάνε διακοπές οργανωμένα, όλα δείχνουν πως στρέφονται στην διέξοδο του εξωτερικού. Όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας, Σταύρος Ρεπάνης, ο δημοφιλέστερος προορισμός αυτή τη στιγμή στους Μυτιληνιούς είναι η Ρώμη, δεδομένου ότι οι ανταποκρίσεις από το ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ είναι εβδομαδιαίες, όπως επίσης η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. «Μεγάλη αύξηση υπάρχει και στα γαμήλια πακέτα, και μάλιστα σε γαμήλιους προορισμούς, όπως Ντουμπάι και Μαλδίβες», σημειώνει ο κ. Ρεπάνης. 

Τέλος, παρότι σε μια εβδομάδα ξεκινάει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένη ζήτηση έστω για κοντινούς προορισμούς. Όπως μας αναφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες κ. Πίκουλος και κ. Τσόλος, υπάρχουν πακέτα στην Τήνο σε αρκετά οικονομικές τιμές, ωστόσο η ενδιάμεση περίοδος των εκλογών μοιάζει να έχει βάλει τις διακοπές σε δεύτερη προτεραιότητα. 

spot_img

More articles

spot_img