Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Με 12 αθλητές-τριες στο “Αρχαίο Πένταθλο” η Λέσβος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η διεθνής αθλητική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διοργάνωση «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου» γίνεται θεσμός, καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά οι αγώνες του αρχαίου πεντάθλου θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο, τον τόπο που μυθολογικά συνδέεται με τη γέννηση του πανάρχαιου αυτού αθλήματος.  Η Λέσβος θα συμμετάσχει για δεύτερη σερί χρονιά στους αγώνες, όπως και πέρυσι, όταν είχε εξαιρετική παρουσία με τέσσερις πρώτες θέσεις.

Συγκεκριμένα η αποστολή θα αποτελείται από 12 αθλητές-τριες και θα έχει συμμετοχή σε όλα τα αγωνίσματα, έχοντας ως στόχο και φέτος την διάκριση, αν και σκοπός της συμμετοχής είναι άλλος. Αρχηγός αποστολής θα είναι το μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού Θεόδωρος Στεργίου, ο οποίος ήταν και πέρυσι στους αγώνες.

«Είναι μια πολύ όμορφη διοργάνωση που μας είχε μείνει αξέχαστη πέρυσι και είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους αθλητές-τριες που θα συμμετάσχουν. Εμείς πάμε οργανωμένα, έχουμε προπονηθεί αρκετά τον τελευταίο μήνα, και θέλουμε παράλληλα να δώσουμε την χαρά στα παιδιά να χαρούν και να αποφορτιστούν από μια δύσκολη σεζόν», δήλωσε ο ίδιος στα “Νέα της Λέσβου”.

Το «Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2017» που διοργανώνει ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό όμιλο «Ηφαιστία», με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, θα διεξαχθεί φέτος από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μαθητών-αθλητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2017» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στο παλιό λιμάνι της Μύρινας, με μία εκδήλωση-έκπληξη που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες. Την Παρασκευή 7 Ιουλίου το απόγευμα, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Κοντοπούλι.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουλίου, στην παραλία των Ρηχών Νερών θα διεξαχθεί το αγώνισμα της πάλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η δράση θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, όπου θα διεξαχθούν ο αγώνας δρόμου 80 μέτρων και το άλμα εις μήκος, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα ακολουθήσει η τελετή λήξης.

Τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι αθλητές είναι:

-Δισκοβολία Παμπαίδων

-Δισκοβολία Παγκορασίδων

-Ακοντισμός Παμπαίδων

-Ακοντισμός Παγκορασίδων

-Άλμα σε μήκος Παμπαίδων

-Άλμα σε μήκος Παγκορασίδων

-Δρόμος 80μ. Παμπαίδων

-Δρόμος 80μ. Παγκορασίδων

-Πάλη στην Άμμο Παμπαίδων

-Πάλη στην Άμμο Παγκορασίδων

Το αγωνιστικό τμήμα θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στην επαφή των αθλητών και συνοδών τους με την ιστορία και τις παραδόσεις της Λήμνου, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το νησί και τις ομορφιές του. Όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα ζήσουν μια σπουδαία αθλητική και πολιτιστική εμπειρία, που ενώνει τους λαούς και χτίζει γέφυρες με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δίνοντας στη διοργάνωση μία πανανθρώπινη διάσταση.  Μακροπρόθεσμα, οι διοργανωτές ελπίζουν η θεσμοθέτηση των αγώνων Πεντάθλου Λήμνου να αποτελέσει το κυρίαρχο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός, το οποίο θα λαμβάνει χώρα στο νησί στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους και θα περιλαμβάνει δράσεις που θα τιμούν τον τόπο μας στην Ελλάδα και τη Διεθνή Κοινότητα.

 Το Αρχαίο Πένταθλο στο μύθο

Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι έλληνες στους αγώνες πεντάθλου και συνδέει τη Λήμνο με τη γέννηση του αθλήματος ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από το νησί κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου.  Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους Αργοναύτες και  τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχθηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Το αρχαίο πένταθλο υπήρξε προπομπός του σύγχρονου πεντάθλου, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Αρχαίο Πένταθλο ως Ολυμπιακό Αγώνισμα

Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: Άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά, ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων» όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης. Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες.

Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.

 

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img