Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

14 μήνες για τον δρόμο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου

Υψηλό ποσοστό έκπτωσης, 42,62%, προσέφερε η εταιρεία “Πράξις” για να αναλάβει την εκτέλεση του έργου ασφαλτόστρωσης του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου. Η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας άνοιξε την Παρασκευή τις προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό και προσωρινός μειοδότης ανακηρύχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία μεταξύ τεσσάρων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες πριν την υπογραφή της σύμβασης, βάσει της οποίας το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 14 μήνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκατ. ευρώ και πέρασε “από σαράντα κύματα” μέχρι να εξασφαλιστεί για να γίνει η ασφαλτόστρωση, αλλά και όλα τα τεχνικά έργα που απαιτούνται για την οδική ασφάλεια. Ο δρόμος Μεγαλοχώρι – Αγιάσος είναι επαρχιακός και πριν από αρκετά χρόνια έχει ασφαλτοστρωθεί κατά το ήμισυ, αλλά σταμάτησε εκεί. Το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 7 χλμ. περίπου, παραμένει μέχρι και σήμερα χωματόδρομος. 

Το 2012, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, εξασφάλισε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για την συνέχιση της μελέτης βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε όλο τον δρόμο (ασφαλτοστρωμένο και μη). Η πρώτη φάση του έργου αυτού δημοπρατήθηκε το Νοέμβριο του 2014, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και υλοποιήθηκε το 2015. Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία μάλιστα βρίσκεται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, δόθηκε εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου για την σύνταξη φακέλου μελέτης. 

Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας γνωμοδοτήσεων από όλους τους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία, εξέδωσε απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τον Ιούνιο του 2017. 

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Κ. Μουτζούρης κάλεσε τον συγκοινωνιολόγο, Κώστα Ζέκο, να βγάλει από τα συρτάρια την μελέτη και τον τελευταίο χρόνο έτρεξαν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου. «Σταθερή μας επιδίωξη είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου της Λέσβου και χαιρόμαστε όταν προχωρούν οι διαγωνισμοί ανάθεσης και υπάρχει ενδιαφέρον για την εκτέλεση των έργων. Ο δρόμος Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου είναι ένα από αυτά και ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα».

Προηγούμενο άρθρο“Τα βρόντηξε” ο Π. Ανδριώτης
Επόμενο άρθροΑποτέλεσμα μηδέν!